Lidové noviny

Federálně přerušená Arsilda

- MARTIN ZVĚŘINA

Cimrmanovs­ký čtvrtek zažili televizní diváci, kteří v Česku sledovali bratislavs­kou premiéru inscenace Vivaldiho opery Arsilda v provedení Collegia 1704 řízeného Václavem Luksem pod režijním vedením Davida Radoka. Fáze očekávání byla následován­a fází zklamání, protože přímý přenos vysílaný druhým programem slovenské veřejnoprá­vní televize trval necelé dvě hodiny, než se objevila (alespoň na kabelovkou připojeném přijímači) temná obrazovka, na které bylo napsáno, že provozovat­el nemá práva na vysílání přímého přenosu. Zklamaný divák si pomyslel cosi o tom, že jej alespoň nemuseli namlsat tím začátkem, avšak na webových stránkách slovenské televize je záznam čtvrtečníh­o večera i aktuálně ke zhlédnutí celý. A stojí za to, určitě si ho nenechte ujít.

REZONANCE

Nicméně člověka napadá, že právníci a účetní jsou dost divní, když brání vysílání něčeho, co je beztak všeobecně a zdarma přístupné. Ale možná je to nějaká forma trestu pro milovníky hudby, kteří nejsou ochotni si pořídit televizory připojené na síť. Že by skrytý marketing?

Příznivci Collegia 1704 mají konec tohoto týdne vyznačený v kalendáři. Ve čtvrtek a v pátek se sejdou v Rudolfinu na programu nazvaném Miserere. Program je sestavený z děl Jana Dismase Zelenky, Johanna Sebastiana Bacha a Wilhelma Friedemann­a Bacha. Sólistou a hvězdou programu bude basista Jan Martiník. Absolvent Janáčkovy konzervato­ře v Ostravě je v angažmá berlínské Státní opery a aktuálně pořádá po republice turné s písňovým cyklem Franze Schuberta Zimní cesta. Na klavír jej doprovází David Mareček a ohlasy jsou nadšené. Pokud je ve vašich možnostech se vypravit dnes večer do Zlína či o prvním jarním dni do Besedního domu v Brně, můžete výkony obou umělců posoudit sami. Fanoušci Collegia se jistě těší na kantátu Ich habe genug, BWV82, kterou znají v nahrávce souboru se sopranistk­ou Martinou Jankovou. Vstupenky ještě nějaké jsou, litovat budete určitě jen v případě, že si program necháte uniknout.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia