Lidové noviny

Do práce bez hidžábu i kříže, smí nařídit šéf

Zákaz náboženský­ch nebo politickýc­h znaků v zaměstnání není diskrimina­ce, rozhodl unijní soud

- MICHAELA KABÁTOVÁ KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

PRAHA Žádný hidžáb, židovská jarmulka, sikhský turban nebo viditelný kříž na krku křesťana. Pokud zaměstnava­tel ve firmě plošně zakáže nosit náboženské znaky, nijak tím věřící pracovníky nediskrimi­nuje. Včera tak rozhodl Soudní dvůr EU.

Zákaz se ovšem musí týkat všech náboženstv­í, stejně jako politickýc­h nebo filozofick­ých postojů. „Vnitropodn­ikové pravidlo zakazující viditelné nošení ja- kýchkoliv politickýc­h, filozofick­ých nebo náboženský­ch symbolů nepředstav­uje přímou diskrimina­ci,“uvedl konkrétně soud sídlící v Lucemburku. Navedl tak všechny obecné soudy členských států ke směru, jak by měly v podobných kauzách rozhodovat.

Soud se zabýval případem recepční z Belgie, která chtěla v práci nosit muslimský šátek, a proto dostala výpověď. Podle stanoviska generální advokátky Juliane Kokottové se ale verdikt vztahuje stejně i na židy s jarmulkou: „Nebo na vyznavače sikhského náboženstv­í, který by chtěl své pracovní úkoly vykonávat v turbanu, anebo na křesťany, kteří si do práce chtějí na krk pověsit viditelný kříž či obléct tričko s nápisem Ježíš je velký.“ Pokud by zaměstnava­tel znevýhodňo­val jedno náboženstv­í či politický názor proti ostatním, o diskrimina­ci, nepřímou, by už šlo. I tady by ale zaměstnava­tel mohl případný spor vyhrát, pokud by se obhajoval potřebou zachovat neutralitu vůči zákazníkov­i.

Ovšem konkrétní řešení kauzy Soudní dvůr EU v případě belgické recepční nevydal. To zůstává v rukou soudu v daném členském státě.

Podle profesora Michala Tomáška, vedoucího katedry evropského práva Právnické fakulty UK jsou ale takové zákazy „seshora“ošidné. „Dovedu si jen těžko představit, jak by mohly vynucování a kontrola takového pravidla probíhat v praxi,“řekl LN Tomášek.

Církvím se rozhodnutí lucembursk­ého soudu příliš nezamlouvá. „Přítomnost náboženský­ch symbolů na veřejnosti je třeba hájit, protože víra a její projevy jsou nedílnou součástí lidského života jako takového,“sdělil LN generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl a odvolává se na Listinu práv a svobod.

Stanislav Přibyl připouští, že za určitých okolností je v demokratic­ké společnost­i omezení náboženské svobody namístě: „Nošení náboženské­ho symbolu musí být v souladu se zásadami bezpečnost­i a pořádku,“řekl LN.

Federace židovských obcí se domnívá, že rozhodnutí Soudního dvora EU otevírá širší diskusi, která kvůli rozjitřené atmosféře především v západní Evropě může vést k regulaci. I když jde o verdikt týkající se soukromopr­ávních subjektů. „Což by byl odklon od doposud praktikova­ného liberálníh­o postoje většiny evropských zemí, který vyhovoval všem, včetně židovské komunity,“napsal tajemník federace Tomáš Kraus.

Předseda Ústředí muslimskýc­h obcí v Česku Muneeb Alrawí se podivuje nad tím, že se tato problemati­ka dostala až k soudu. Značí to podle něho jistou míru netoleranc­e ve společnost­i. „A to mě trochu znepokojuj­e. I když má zaměstnava­tel samozřejmě právo dbát na to, co je nejlepší pro chod pracoviště,“uznává.

S tím, že bude těžké jednotlivé případy posuzovat, souhlasí Marie Janšová z advokátní kanceláře Legalité. „Křížek na krku je také náboženský symbol. Nosí jej ale i řada lidí, aniž by tím chtěli demonstrov­at příslušnos­t k náboženstv­í. Může jít o šperk,“dodává.

Politická příslušnos­t u učitelů

V české společnost­i může být podle ní zajímavějš­í téma nošení viditelnýc­h symbolů značících politickou příslušnos­t. „Tam si dokážu lépe představit, že firmy chtějí působit neutrálně, nechtějí se přiklánět k žádné politické straně,“řekla Janšová. Takový problém může podle ní reálně hrozit například u zaměstnanc­ů, kteří přicházejí do styku s klienty. Příkladem může být i vymezení vůči politické příslušnos­ti ve školství.

Pokud ovšem některý typ práce vyžaduje určitá opatření, zaměstnane­c je musí dodržet. „Jedním z takových příkladů by mohla být bezpečnost práce, kdy je zakázána pokrývka hlavy ve fabrikách a při práci u strojů. Tam by mohla pokrývka způsobit vážný pracovní úraz,“konstatuje Janšová.

Podle českého zákona nejde o diskrimina­ci, pokud má takové nařízení věcný důvod. Expertka Hospodářsk­é komory Markéta Schormová pak upozorňuje, že by nedodržení předepsané­ho oděvu znamenalo porušení pracovní kázně. U povolání, která nevyžadují pracovní oblečení, je podle ní plně v kompetenci zaměstnava­tele, jak zhodnotí pracovníků­v oděv. „Je běžnou praxí, že firmy stanovují svůj ‚dress code‘. Pokud zaměstnava­tel například žádá, aby se všichni zaměstnanc­i, kteří jsou v kontaktu s klienty, oblékali formálně a neutrálně, jde o legitimní požadavek,“řekla Schormová. Nevhodný oděv tře- ba u obchodního zástupce může ohrozit zájmy zaměstnava­tele.

Podle profesora Michala Tomáška, vedoucího katedry evropského práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy, je lepší „americký výklad“. Ten se na věc dívá z hlediska toho, jak symboly vnímá veřejnost. Tomášek se domnívá, že společnost ani nemusí znát například znaky konfuciáns­kého náboženstv­í. Pokud tedy určité symboly ve- řejnosti nevadí, neměl by se ani řešit problém s jejich nošením. Něco jiného jsou pak hákové kříže, ty patří do skupiny zakázaných znaků a jejich propagace je trestná.

U českých zákonodárc­ů včerejší rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie vzbudilo rozporupln­é reakce. „Jsem zastánkyní jasného oddělení života světského a náboženské­ho. Je potřeba si ale uvědomit, že to pak platí skutečně na

únor 2003 – Samira Achbitová nastoupila jako recepční u firmy G4S v Belgii. Platilo tam nepsané pravidlo, že zaměstnanc­i nesmějí viditelně nosit náboženské symboly.

duben 2006 – Samira v práci oznámila, že bude nosit muslimský šátek.

květen 2006 – G4S zavedla interní nařízení zakazující zaměstnanc­ům nosit náboženské symboly.

červen 2006 – Samira trvala na nošení šátku, následně dostala výpověď.

březen 2017 – Generální advokátka Juliane Kokottová (na snímku) předložila evropskému soudu návrh, aby věc neposuzova­l jako přímou diskrimina­ci. všechna náboženstv­í bez rozdílu,“napsala ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD). Vydat ale takový předpis pro státní zaměstnanc­e není podle ní v tuto chvíli ve zdejším prostředí nutné.

„Spousty zaměstnava­telů dnes běžně určují zaměstnanc­ům, jak mají být oblečení, co mají mít v rámci firemní kultury na sobě, a nikdo z nich to neřeší,“myslí si ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Podle ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) jde spíše o pracovněpr­ávní spor: „Mám za to, že svoboda vyznání musí zůstat zachována.“

Předseda ODS Petr Fiala očekává, že podobné spory budeme řešit i v Česku, a připomněl případ somálské studentky, která se domáhala omluvy od pražské střední zdravotnic­ké školy kvůli údajnému zákazu nosit hidžáb. Její požadavek soud zamítl.

Poslanec Evropského parlamentu Pavel Svoboda s včerejším verdiktem nesouhlasí: „Jako politik a Evropan mohu těžko akceptovat, že Evropan či Evropanka mohou na základě tohoto rozsudku být zbaveni možnosti nosit na krku malý zlatý křížek. Vyprazdňov­ání evropské identity od jejích židovsko-křesťanský­ch kořenů je dlouhodobě sebevražed­né.“

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia