Lidové noviny

Odpor Čechů nezabral, EU omezí prodej zbraní

- BLAHOSLAV HRUŠKA ŠTRASBURK

Momenty, kdy se čeští europoslan­ci semknou napříč politickým spektrem, jsou velmi výjimečné. Včera si unijní zákonodárc­i svornost vyzkoušeli při hlasování o kontroverz­ní směrnici o střelných zbraních. Zablokovat se ji pokusili nejen Češi, ale i Slováci a Poláci.

V plénu Evropského parlamentu (EP) přitom létala vzduchem nebývale silná slova. Jan Zahradil (ODS) mluvil o „byrokratic­ké buzeraci slušných lidí“. „Proč místo řešení skutečných problémů omezujete práva lidí?“ptala se Bruselu jménem evropských liberálů Dita Charanzová (ANO). Jaromír Kohlíček (KSČM) připomněl, že opatření dopadne také na milovníky vojenské historie. „Umíte si představit, že u Waterloo budeme běhat s dřevěnými klacky a volat bum bum?“hřímal v sále.

České protesty ale byly marné. O pozměňovac­ích návrzích se nakonec vůbec nehlasoval­o a oba největší politické kluby v EP, lidovci a socialisté, evropskou legislativ­u navrhující omezit držení některých zbraní svorně schválily.

Zakázány tak budou pistole se zásobníkem na více než dvacet nábojů, u dlouhých zbraní platí limit deseti ran. Mimo zákon se dostanou i samopaly nebo útočné pušky upravené na poloautoma­tické, tedy na střelbu po jednotlivý­ch ranách. Jen v Česku je takových zbraní na 30 tisíc. Zároveň vznikne povinnost registrova­t a bezpečně skladovat třeba znehodnoce­né historické zbraně.

Česko teď má stejně jako ostatní členské země EU 15 měsíců na to, aby směrnici převedlo do své- ho práva. Zda tak nakonec učiní, není jisté.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) sice kvitoval, že oproti původnímu návrhu Evropské komise ze směrnice vypadly třeba zbraně na paintball, zároveň ale avizoval, že jeho resort připraví extra zákon, který by bruselský zákaz některých zbraní obešel. „Musíme přijít s opatřením, které nebude lidi omezovat,“prohlásil.

Proti přísnému zákonu, který postihuje majitele legálně držených zbraní, od počátku bojuje také ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Počátkem února zapózoval na videu s kulovnicí v ruce a oznámil, že prosadí ústavní zákon, který by měl občanům legálně držených zbraní dát právo zajišťovat bezpečnost země.

Směrnici EU nechá vnitro nejprve prověřit, zda nejde o zasahování do pravomocí členských zemí. V krajním případě zváží podání žaloby na Evropskou komisi. Zbrojařští lobbisté pak vidí ještě jedno řešení – směrnici ignorovat. „Doporučil bych vládě legislativ­u neimplemen­tovat. Precedenty, kdy k takovému kroku v minulosti některé země sáhly, tu existují,“řekl LN Jiří Hynek, šéf Asociace obranného a bezpečnost­ního průmyslu ČR.

Česko zaspalo

Faktem ovšem je, že Česko v blokování směrnice zaspalo. Český parlament na rozdíl od švédského nebo polského nevystavil kontroverz­nímu předpisu takzvanou žlutou kartu. V případě, že by se jich v EU sešlo deset, musela by Evropská komise svůj návrh na omezení držení některých zbraní přezkoumat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia