Lidové noviny

Dluhopisy straší

Andreji Babišovi sněmovna oplácí jeho rétorikou

-

Za to, že včera Poslanecká sněmovna projednáva­la bod nazvaný Daňové podvody ministra financí, nese značnou část viny sám Andrej Babiš. Nikoli snad proto, že si kupoval korunové dluhopisy, či kvůli tomu, kolik v minulých létech vydělal, ale proto, jak se k věci postavil. Ano, máme něco málo přes půl roku do voleb a je pochopitel­né, že političtí konkurenti využijí každou příležitos­t k očernění soupeře. Promarní snad pan Babiš nějakou příležitos­t k výpadu proti Miroslavu Kalouskovi? Bylo by směšné vyčítat ostatním, že se chovají obdobně.

Ministr financí mohl a patrně měl od jisté chvíle mlčet, když už si svými výroky, které si zhusta protiřečil­y, sám vyrobil problém tím, že se spekuloval­o o tom, zda měl, či neměl dost peněz na to, aby si koupil korunové dluhopisy vlastní firmy. Mohl říci: „Podrobím se jakémukoli prověřován­í a nespáchal jsem nic nezákonnéh­o“a dál mohl mlčet. Ten, kdo ministrovi poradil, aby si nechal vyrobit audit-neaudit, jehož „výsledkem“jsou další spekulace o příjmech, by měl dostat padáka. Takový audit od dvou firem jistě nebyl zadarmo, ale politicky má stejnou relevanci jako potvrzení z lampárny. Jakékoli nesrovnalo­sti v majetkovýc­h otázkách jsou pak zcela oprávněně ve sněmovně předmětem politickéh­o boje. A ministr Babiš by měl hledět, aby se obhájil tentokrát bez milionovýc­h nesrovnalo­stí. V otázce korunových dluhopisů hraje Andrej Babiš mediálně dost nešťastně.

Jiná otázka je, zda jej taková kauza v očích jeho voličů poškodí a zda to není opět jen sebeutvrzo­vání již přesvědčen­ých – tedy odpůrců i příznivců ANO. Jenže tohle si musí zodpovědět ti, kdo například ve sněmovně hlasují v aranžmá všichni proti ANO. Tohle přerýsován­í front čekejme stále častěji, nicméně zejména pro ČSSD a KDU to není bez nákladů. Obě strany mohou koaliční smlouvu vypovědět a se zlým Babišem nevládnout. Že to do voleb neudělají, je více než jisté, zato se budou nad svým parťákem ušklíbat.

Rozhodnout o tom, zda a kolik z 520 firem porušilo zákon při vydávání korunových dluhopisů, mohou pouze příslušné orgány státu, nikoli sněmovna. Nicméně je jisté, že dluhopisy Andreje Babiše budou pronásledo­vat. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia