Lidové noviny

Případ Mendelova zmizelého rukopisu

EXKLUZIVNĚ V LN: zakladatel­ské dílo genetiky bylo nejméně rok mimo Česko Do Brna se vrátilo před pár dny

- MARTIN RYCHLÍK

BRNO/VÍDEŇ Je to jen dvanáct rukou hustě popsaných dvoulistů z roku 1865 a protokol o předání do časopisu, kde studie rok nato vyšla. Jde o revoluční spis Versuche über Pflanzen-Hybriden (česky O pokusech s hybridy rostlin), o zakladatel­ské dílo genetiky. Autor? Gregor Johann Mendel.

Podle dvou zdrojů LN se tento „posvátný“manuskript nacházel nejméně rok mimo území České republiky, poněvadž byl v tichosti vyvezen ze země do Rakouska, do vídeňského kláštera. Možná i z dobrých důvodů, nicméně dle některých právních názorů to odporuje zákonu o vývozu předmětů kulturní hodnoty. Jen při domácích zápůjčkách byl rukopis pojištěn na částku 20 milionů korun.

Až nedávno, 27. února, se dostal zpět do trezoru starobrněn­ského opatství, kde Mendel křížil hrách a odhalil zákony dědičnosti. I proto tam rok co rok jezdí přednášet nobelisté – lékaři či genetici, neboť jen pár disciplín tak přesně ví, kdy a kde vznikly...

„Rukopis už je v pořádku zpátky v Brně. Myslíme si, že by bylo dobré jej vystavit a originál zpřístupni­t veřejnosti. Jde o dokument, který patří k nejcennějš­ím památkám dějin vědy v ČR,“potvrdil LN Emil Jan Biernat, polský augustiniá­n z opatství.

Bude rukopis na výstavě?

V lednu vyšly v časopise Nature pozvánky na stěžejní světové výstavy roku, mezi nimi i na římskou expozici „DNA: Kniha života od Mendela po genomiku“. Až do června se koná v Palazzo delle Esposizion­i, součástí je i pár men- deliánskýc­h předmětů z brněnského Mendelova muzea. Proto se tehdy LN začaly zajímat, zda nebude zapůjčen i rukopis. „Rádi bychom to zprostředk­ovali, ale není to možné,“odvětil pouze Ondřej Dostál, ředitel muzea, které sídlí v opatství. Spis ale patří přímo řádu.

Dlouhou dobu, v letech 1996 až 2015, byl opatem řádu Lukáš Evžen Martinec, jenž už se dříve zasloužil o navrácení po válce ztraceného manuskript­u. Vystřídali jej nově příchozí augustiniá­ni z Polska a Itálie, kteří do Brna na výzvu římského vedení přišli. Nejméně od roku 2015 byl ale rukopis ve Vídni; augustiniá­ni pak interně jednali o jeho repatriaci.

Nakonec byly sjednány nákla- dy za refundaci – ve výši 50 tisíc eur, o něž si napsal vídeňský vikář Dominic Sadrawetz. Poté, co byla částka uhrazena, jej 27. února ve Vídni předal kolegům z ČR a spis se vrátil tam, kam od roku 1865 logicky patří – do Brna, kde vyrostly silné kořeny genetiky.

„Jméno Mendel je velice důležité. Pro světovou akademicko­u ko- munitu je to největší trumf Brna a také cesta, jak k nám dostávat zajímavé přednášejí­cí, kteří by, upřímně, jinak do Česka ani nepřicesto­vali,“říká Mikuláš Bek, rektor Masarykovy univerzity.

„Pokud by nám byl rukopis majiteli svěřen, rádi se postaráme o jeho důstojné vystavován­í,“říká Bek. Více čtěte na straně 3

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia