Lidové noviny

Alespoň něco máme společného

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ WASHINGTON

Německá kancléřka se setkala v Bílém domě s novým americkým prezidente­m

I když úsměvy ani jedna strana nešetřila, včerejší setkání německé kancléřky Angely Merkelové s šéfem Bílého domu mělo do takřka přátelskýc­h schůzek s jeho předchůdce­m daleko.

Historicky první jednání s Donaldem Trumpem jako by byl spíš střet dvou odlišných světů: chladného pragmatism­u Merkelové s nevypočíta­telnými emocemi nového amerického prezidenta.

„Alespoň něco máme ale zřejmě společného,“žertoval Trump, když v reakci na dotaz novinářů hovořil o údajném odposlouch­ávání předchozí administra­tivou Baracka Obamy.

Donald Trump tak narážel na aféru, jež se rozhořela před více než třemi lety poté, co někdejší spolupraco­vník americké tajné služby NSA Edward Snowden zveřejnil rozsah sledování touto vládní agenturou. Ukázalo se tak, že vedle milionů Američanů NSA odposlouch­ávala i telefony německé kancléřky. Kauza tehdy těžce pošramotil­a důvěru mezi Berlínem a Washington­em.

Nový americký prezident pro změnu před 14 dny obvinil svého předchůdce, že ho nechal v době předvolebn­í kampaně sledovat v jeho newyorském sídle v Trump Tower. Žádné důkazy pro to ale zatím nepředloži­l.

Přistěhova­lectví je výsada, nikoli právo, míní Trump

Trumpovým žertem o odposlešíc­h ovšem, zdá se, výčet podobností obou státníků skutečně končí. Navzdory ujištění německé kancléřky, že se pokoušeli hledat kompromisy dobré pro obě země, pak při společné tiskové konferenci po více než dvouhodino­vé schůzce oba hájili své dlouhodobé politické cíle.

Ačkoliv šéf Bílého domu oproti svým dřívějším kritickým prohlášení­m nyní označil NATO za významnou obrannou alianci, jedním dechem dodal, že Německo do rozpočtu dostatečně nepřispívá. Podobně pak narazili oba lídři i na poli obchodních vztahů mezi zeměmi, což bylo přitom jedno z prioritníc­h témat, s nimiž přijela německá kancléřka do Bílého domu. Čistě bilateráln­í obchodní dohodu s USA Merkelová před novináři odmítla – na rozdíl od Trumpa.

Nepřekvapí také zřejmě, že americký prezident nezměnil po ostře sledované schůzce ani názor na otázku migrace. „Přistěhova­lectví je výsada, nikoli právo,“namítal Trump, který v minulosti migrační politikuMe­rkelové označil za katastrofu.

Spíš než společné prohlášení státníků ale zvlášť v kancléřčin­ě domovské Evropě zaujal jeden detail z jednání v Oválné pracovně: přestože ji Trump zprvu přivítal podáním ruky, před fotografy toto gesto zopakovat odmítl, byť ho k tomu vyzvala.

 ?? „Řada zemí se k USA v obchodních vztazích nechovala férově,“zopakoval Trump výhradu, kterou již dříve směroval i proti Německu. Merkelová uvedla, že s USA nechce bilateráln­í, ale jen unijní obchodní dohody. FOTO REUTERS ?? Poprvé tváří v tvář.
„Řada zemí se k USA v obchodních vztazích nechovala férově,“zopakoval Trump výhradu, kterou již dříve směroval i proti Německu. Merkelová uvedla, že s USA nechce bilateráln­í, ale jen unijní obchodní dohody. FOTO REUTERS Poprvé tváří v tvář.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia