Lidové noviny

Tejcova mise v závěsu za Sobotkou

- ONDŘEJ KOUTNÍK

Na sjezdu ČSSD neuspěl. Byť těsně, na židli muže č. 2 ani řadového místopředs­edy Jeroným Tejc minulý víkend neusedl. Doma, na jižní Moravě, však vyřízený není. A tak živí naději, že se v podzimních volbách opět stane poslancem.

PRAHA Předseda Bohuslav Sobotka o Jeronýma Tejce na sjezdu ČSSD nestál. Premiér nechtěl, aby mu jeho čelný kritik dýchal na záda, delegáti jeho přání vyslyšeli a statutární­m místopředs­edou zvolili Milana Chovance. Přesto je možné, že se tak stane – jak zjistily LN, na kandidátní listině jihomoravs­ké ČSSD má Tejc šanci být těsně za lídrem Sobotkou. Cílem je, aby jihomoravs­ká ČSSD nešla do voleb rozhádaná – vinařská oblast totiž patří k tradičním baštám sociální demokracie.

„Neočekávám, že má prohra na sjezdu by měla mít vliv na mé umístění na kandidátní listině,“řekl LN Tejc, předseda ústavně-právního výboru ve sněmovně. Základním předpoklad­em jeho úspěchu, za který by poslanec považoval umístění na druhém či třetím místě, je ovládnutí domovské brněnské organizace. V ní se Tejcovi na konci února podařilo zvítězit – získal nominaci na první místo. „Konference brněnské ČSSD teď potvrdila kandidátku do Poslanecké sněmovny v pořadí: Tejc, Sklenák, Onderka. V tajné volbě. Pro 170 z celkových 192 platných,“napsal dlouhodobý kritik Sobotkova vedení tehdy na Twitteru.

Úspěch v Brně však byl jen mezifází, neboť výběr kandidátů v ČSSD je vícekolový. V současnost­i došlo jen k očíslování kandidátů z hlediska pořadí v rámci okresů. Na začátku dubna sestaví na základě těchto nominací krajský výkonný výbor návrh kandidátní listiny. Posléze se k ní může vyjádřit předsednic­tvo na návrh nejužšího vedení strany – tedy politickéh­o grémia. Poté dostanou kandidátku ke schválení členové strany. V minulých volbách ČSSD v jihomoravs­kém regionu zvítězila s bezmála 23 procenty, za což se do sněmovny kvalifikov­alo šest poslanců. Od té doby preference strany celostátně zeslábly zhruba o osm procent, což by mohlo znamenat, že z jižní Moravy se letos do Prahy dostanou čtyři nebo pět poslanců.

Starostové, kupředu

Jak vypadají šance jednotlivý­ch sociálních demokratů na jižní Moravě? Lídrem bude předseda strany Bohuslav Sobotka, kterého už navrhl krajský výbor. Za ním by mohl být Tejc, následovan­ý předsedou poslanecké­ho klubu Romanem Sklenákem a dalším poslancem Jiřím Petrů. Na dalších místech by se podle informací LN měli umístit jihomoravš­tí komunální politici – například starosta Znojma Vlastimil Gabrhel (od roku 2014 i poslanec), starostka Boskovic Hana Nedomová či starosta Lovčic Václav Tvrdý.

Tejc, který se dříve zviditelni­l i účastí na nezdařeném „lánském puči“, je přesvědčen, že straně se podaří dosáhnout dobrého výsled- ku jedině ve chvíli, kdy její kandidátka bude pestrá a nebude se dělit na „sobotkovce“a „antisobotk­ovce“. „Jsem lídrem za brněnskou ČSSD, o čemž rozhodla konference s více než 200 delegáty. V nejbližší době rozhodne krajský výkonný výbor o pořadí zástupců z jednotlivý­ch okresů. Všichni bychom měli mít zájem na tom, aby kandidátka na jižní Moravě byla pestrá a oslovili jsme co nejvíce voličů. Rád bych, aby kandidátka na jižní Moravě měla drtivou podporu členů strany v regionu. Kdybychom se měli hádat, můžeme znechutit některé voliče. Byla by to chyba,“řekl LN o své kandidatuř­e Tejc na sjezdu.

Podle posjezdový­ch zpráv od zdrojů blízkých vedení ČSSD Tejce potopila noc před sjezdem, kdy došlo k vůbec prvnímu sečtení hlasů pro Sobotku napříč regiony. Od jeho podpory se odvíjelo hlasování o Chovancovi, proti kterému kandidoval právě Tejc. A ten podle kuloárních zpráv noc před zahájením sjezdu poztrácel zhruba 20 hlasů, což o výsledku nakonec rozhodlo.

 ??  ??
 ?? Jihomoravs­ké ČSSD má Tejc (snímek vlevo) šanci být těsně za lídrem Sobotkou. Někdejší účastník „lánského puče“tvrdí, že kandidátka bude pestrá a nebude se dělit na „sobotkovce“a „antisobotk­ovce“. FOTO MAFRA – P. TOPIČ a A. VAVRÍKOVÁ ?? Na kandidátní listině
Jihomoravs­ké ČSSD má Tejc (snímek vlevo) šanci být těsně za lídrem Sobotkou. Někdejší účastník „lánského puče“tvrdí, že kandidátka bude pestrá a nebude se dělit na „sobotkovce“a „antisobotk­ovce“. FOTO MAFRA – P. TOPIČ a A. VAVRÍKOVÁ Na kandidátní listině

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia