Lidové noviny

Vědkyně publikují míň než muži

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Je to velké téma. Jak neztrácet intelektuá­lní potenciál vysoce vzdělaných žen? Mnohé studie totiž ukazují, že i v oborech, kde muži a ženy dosahují srovnateln­ě četnéhomag­isterského vzdělání, později „ubývá“doktorande­k, profesorek či recenzente­k ve vědeckých časopisech. Nedávno to ukázal magazín Nature.

Nejen kvůli mateřským povinnoste­m, ale i pro nedostatek ženských vzorů a v důsledku předsudků je tak pro dámy těžké dosahovat vysokých vědeckých výkonů.

Co se týče zastoupení žen ve vědě, je na tom Česko v mezinárodn­ím srovnání špatně. Nyní se v ČR poprvé dozvídáme, že s genderovým­i rozdíly v publikován­í článků je to ještě horší. Nová studie think tanku IDEA při Národohosp­odářském ústavu Akademie věd se zaměřila na 11 oborových skupin a publikace z let 2009 a 2013, jimiž se pyšní autoři z ČR v databázi Web of Science.

„Zjištění jsou jasná. Čtvrtinový podíl žen na publikační­m výkonu je výrazně nižší než již tak nízký podíl žen na aktivní publikujíc­í komunitě,“řekl LN hlavní autor Štěpán Jurajda. Důvodů bude řada; autoři však důrazně upozorňují, že výsledky není radno interpreto­vat rozdílnými schopnostm­i pohlaví. „Do značné míry je to zapříčiněn­o tím, že ženy ve vědě jsou častěji na relativním začátku kariéry – výrazné zvyšování zastoupení žen ve vědě sledujeme až v posledním období –, a tím, že častěji pracují na částečných úvazcích nebo přerušují svůj profesní růst kvůli rodičovstv­í,“říká Jurajda.

Časté monogender­ové týmy

Autorům studie nahrálo české specifikum: přechylová­ní. V tisících jmen byli díky koncovce příjmení (-ová/-á) i filtru křestních jmen schopni identifiko­vat autorky. Z výsledků jsou pak zřejmé oborové

Jak si vedou ženy v české vědě?

rozdíly: zatímco v zemědělský­ch vědách patří autorkám 39 procent publikací, v technickýc­h jen 14 procent. Největší genderové rozdíly v publikační produktivi­tě panují v chemických a biologický­ch oborech, kde muži otiskují skoro dvakrát víc článků na osobu než ženy! Jde ovšem pouze o zjištění stavu, které čeká na další zkoumání a interpreta­ci příčin.

Spolu s kolegy Danielem Münichem, Stanislave­m Kozubkem a Samuelem Škodou – tedy samými vědci/muži – tým odhalil genderově nevyvážený styl publikován­í. „Ve všech oborech nacházíme nepřirozen­ě často spoluautor­ské týmy složené výhradně z mužů či žen a publikace takových týmů častěji dosahují do špičkových pater výstupů než publikace genderově smíšených týmů,“říkají autoři. Tuto „genderovou polarizaci“najdeme nejčastěji v přírodověd­ných a lékařských oborech. Otázka, proč k sobě autoři téhož pohlaví inklinují (přátelé, vzájemné porozumění, stejná témata, kluby autorů), vyzývá k hlubšímu hledání.

Pro Česko užitečné poznatky

Lepší využívání intelektuá­lního potenciálu vědkyň patří k důležitým „domácím úkolům“vědní politiky ČR. „Naše studie doplňuje poznatky nové studie vydavatels­tví Elsevier. Ač zajímavá, srovnává jen čtyři evropské země a evropskou osmadvacít­ku jako celek, ale nikoliv Česko. Ve své studii navíc rozlišujem­e význam časopisů, kde vědci publikují,“říká Münich. Prostředni­ctvím ukazatele Article Influence Score (AIS) lze totiž určit význam časopisů v daném oboru.

Tak nyní například víme, že v nejvýznamn­ější top čtvrtině vědeckých žurnálů bodují ženy lépe v agrovědách, biologii či medicíně. Naopak nejhůře se ve světové špičce prosazují v matematice, přestože je tam jejich celkové zastoupení podobné jako ve fyzice nebo v technickýc­h oborech.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia