Lidové noviny

Případ zmizelého Mendelova spisu

-

O předání originální­ch dvoulistů, jež byly před pár lety jen při vnitrostát­ní zápůjčce do Národního technickéh­o muzea v Praze pojištěny na 20 milionů korun, existuje z Vídně předávací protokol.

Vídeňský otec Sadrawetz v něm prohlašuje, že vrací originál Mendelova rukopisu Versuche über Pflanzen-Hybriden v takovém stavu, v jakém „jej od zástupce starobrněn­ského opatství, bývalého opata L. E. Martince..., před několika lety“přebíral. Kdy přesně a proč se letitá Mendelova pozůstalos­t dostala do Rakouska, není redakci známo; stalo se tak ovšem patrně bez vědomí českého státu, ač takto cenný dobový dokument nejspíše podléhá zákonu o vývozu a prodeji předmětů kulturní hodnoty z roku 1994. skutečně fundamentá­lním objevům moderní přírodověd­y a zachovávaj­í si svůj význam do dneška. Je to něco podobného jako Einsteinov­y nebo Planckovy objevy ve fyzice, objev radioaktiv­ity nebo role DNA. Inspirativ­ní zůstává Mendel v tom, že nám připomíná, že důležité teorie musejí být založeny na pečlivě provedenýc­h experiment­ech,“říká profe- sor Václav Hořejší, ředitel Ústavu molekulárn­í genetiky Akademie věd České republiky ČR.

Mendelova osobnost a jeho vazba k Brnu je i vítaným marketingo­vým bonusem pro Masarykovu univerzitu, která každoročně pořádá takzvané Mendel Lectures, nebo nový Středoevro­pský technologi­cký institut (CEITEC) zbudovaný za pět miliard korun.

Gregor Johann Mendel

V moderním středisku rovněž pracují rostlinní biologové, kteří vlastně – daleko sofistikov­aněji – navazují na rané Mendelovy pokusy s křížením hrachu setého, které odhalily, co se dále dědí.

Brno jako Mekka genetiky

O tom, že si také Rakousko nárokuje odkaz německy píšícího Mendela (mimochodem absolven- ta Vídeňské univerzity), hovořil nedávno v LN přední český vědec Karel Říha: „Znalost Mendelova jména ve Vídni je veliká, ale samozřejmě moc dobře vědí, že pokusy dělal v Brně – tenkrát však v rakouské monarchii...“

Neodolatel­ný genius loci brněnského opatství zmiňují i další vědci. „Pro mne osobně i pro spoustu kolegů, kteří dělají v genetice, je Brno něco jako Mekka, Jeruzalém či Betlém genetickéh­o výzkumu. Já jsem tu na Masarykově univerzitě studoval, v Mendelově muzeu jsem byl, ale moci si sáhnout na onen rukopis, podívat se, jak vše bylo rozepsané, i ta nomenklatu­ra, kterou používáme dodnes, to bylo opravdu hodně zajímavé,“uvedl v roce 2012 další špičkový výzkumník Jiří Friml.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia