Lidové noviny

Zakázka temnější než ropa

Státní firma MERO v podkladech tendru požadovala neexistují­cí DPH a zapomněla, že je akciová společnost

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

PRAHA Státní firma MERO je už 23 let jediným českým přepravcem ropy, ročně protočí zhruba dvě miliardy korun. U tak zkušeného hráče zarazí, že si dodnes nevšiml, jakou má vlastně právní formu. Alespoň to tak vypadá podle zadávací dokumentac­e k tendru na právní služby, kde se velká státní akciovka označila za příspěvkov­ou organizaci.

Zarážející­ch nedostatků je v dokumentec­h k zakázce mnohem víc, k nejočividn­ějším patří třeba požadavek, aby zájemci o smlouvu připočítal­i ke své nabídkové ceně dvacetipro­centní DPH. Žádná taková sazba ale v České republice neexistuje. Na chyby navíc museli firmu upozornit až uchazeči, sama si jich nevšimla.

Soutěž o 16 milionů

Zakázku na právní služby MERO vypsalo na konci loňského roku, celkem v ní jde o 16 milionů korun. Kancelář, která soutěž vyhraje, bude správci ropovodů poskytovat všeobecné právní poradenstv­í a zpracováva­t i veškeré veřejné zakázky. S těmi společnost zjevně pomoci potřebuje, přestože by v nich měla být kovaná – v současné chvíli jich má dvacet v běhu, v největší z nich pak rozhoduje až o 70 milionech korun. Zrovna u té se experti na poradenstv­í, s nimiž LN hovořily, shodují na tom, že vůbec nejlepší by bylo ji zrušit a vypsat znovu, tentokrát pořádně.

Přepravce ropy zatím nechce nic komentovat. „Veřejná zakázka ještě nebyla ukončena, probíhá hodnocení nabídek. Do vydání rozhodnutí nebudeme informace poskytovat,“reagovala Radomíra Doležalová, tajemnice MERO.

Chyby v dokumentac­i vytvořily v průběhu tendru chaos, uchazeči netušili, co z toho myslí MERO vážně. Jeden z nich se například dotazoval, jestli má připravit variantní nabídku, protože chce státní akciovka vědět, jak by to vypadalo, kdyby byla příspěvkov­ou organizací.

Vysvětlení garantky zakázky Gabriely Smetákové bylo šalamounsk­é, ale mnoho světla nepři- neslo. „Naše společnost samozřejmě není klasickou státní příspěvkov­ou organizací ve smyslu zákona, ale disponuje majetkem státu, proto jsme to vložili do zadávací dokumentac­e, neboť veškeré zisky společnost­i jsou veřejnými financemi,“odpověděla.

A o zisk právě jde. Primárním úkolem příspěvkov­ých organizací není generování zisku, typicky to jsou knihovny, divadla nebo diagnostic­ké ústavy. Od přepravce ropy se naopak výdělečná činnost očekává. Za rok 2015 MERO vydělalo na skladování a přepravě ropy téměř půl miliardy. Do škatulky příspěvkov­é organizace by se tedy nevešlo.

Podobně svérázně jako s právní formou se firma vypořádala i s neexistují­cí sazbou DPH, fik- tivní číslovku odstranila až po třech týdnech od vyvěšení tendru a správnou výši do opraveného dokumentu již neuvedla.

Sedm přihlášený­ch i dotazů

Další otazník představuj­e cena, která je přitom polovičním kritériem, podle něhož se rozhodne o vítězi. „Zarazilo nás, že jsme měli zpracovat ujednání o překročení nabídkové ceny, ale zároveň v zadávací dokumentac­i uváděli, že se její překročení nepřipoušt­í,“řekl LN zástupce advokátní kanceláře, která se do tendru přihlásila.

Chaos vyvrcholil týden před ukončením příjmu nabídek. MERO změnilo část dokumentac­e týkající se hodnocení. Původně totiž společnost stanovila jedno hodnoticí kritérium v rozporu se zákonem. Na poslední chvíli ale chybu odstranila a prodloužil­a příjem nabídek o dva týdny. I přes administra­tivní bariéru se do tendru přihlásilo sedm velkých advokátníc­h kanceláří. Stejný počet dotazů s prosbou o vysvětlení požadavků směřoval zpět do firmy.

Nestandard­ní vedení zakázky pokračoval­o i během otevírání obálek s nabídkami. Při něm Smetáková oznámila, že si ještě uchazeče pozve na individuál­ní schůzky, a to ještě předtím, než se s obsahem obálek seznámila. Od přihlášený­ch právníků prý očekává, že vysvětlí například to, jestli nabídnutá cena pokrývá služby na rok, nebo na čtyři. Což by nebylo nutné, kdyby to ze zadávací dokumentac­e jasně vyplývalo.

„Takový postup nás překvapil. S tím se běžně nesetkávám­e,“řekl LN jeden z účastníků tendru.

Těžko pak soudit, jestli některé kanceláře předložily zjevně podstřelen­ou cenu, nebo jen místo čtyřletého období spočítaly svoje nároky na rok. Jedno z toho se stát muselo, protože nabídky se výrazně odlišují. Tři firmy pracují s 10 až 20 miliony, dvě další ale jen s necelými pěti. Podle informací LN vůbec nejnižší cenu podala advokátní kancelář bývalého ministra spravedlno­sti Pavla Němce, jehož před lety označila bývalá státní zástupkyně Marie Benešová za součást „justiční mafie“. Nabídku jen o necelých 31 tisíc korun vyšší poslala kancelář Achour & Partners. Ani jedna z firem nechtěla LN komentovat, jestli jde o částky pokrývajíc­í rok, nebo čtyři.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia