Lidové noviny

Peníze jsou, ale nové zbraně vojáci nedostali

- MARTIN SHABU

PRAHA Armádní nákupy vždy patřily mezi symboly korupce v Česku. Pořízení tatrovek, letounů Casa či obrněnců Pandur. S dědictvím netranspar­entních tendrů se potýkal už ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Dříve než stačil svoje plány dotáhnout do konce, politickou kariéru mu zkřížil příběh známý jako ProMoPro. Při nástupu Martina Stropnické­ho (ANO) to vypadalo na pokračován­í obrodných procesů a obezřetnéh­o utrácení. První větší projekty však poznamenal­y hlubší problémy, na které vedení obrany nebylo připraveno. Ústředním tématem Stropnické­ho éry se stalo pomalé tempo výběru dodavatelů klíčových zbrojních systémů.

Za to je také věčným otloukánke­m opozičních i koaličních politiků. Aby toho nebylo málo, peněz na utrácení pro armádu je podstatně více, než se původně očekávalo. A nový americký prezident Donald Trump spojencům v NATO jasně vzkázal, že kdo za obranu nezaplatí, ten může zapomenout na vřelý vztah s nejdůležit­ějším aliančním partnerem.

Průšvih s pomalým nakupování­m začíná u armády. Generální štáb po letech stagnace a ořezávání výdajů na obranu ztratil schopnost definovat své požadavky. Lidé znalí zbrojních technologi­í často přecházeli do soukromé sfé- ry, aby naopak radili dodavatelů­m. To je ostatně i příklad Czechoslov­ak Group (CSG) Jaroslava Strnada, jehož firmy v posledních letech dodávají české armádě čím dál více techniky.

Více než polovina specifikac­í k nákupům přichází z generálníh­o štábu k úředníkům na obraně pozdě. Často jsou požadavky rozporupln­é a v tržních podmínkách se pak jen těžko hledá vhodný dodavatel, který by uměl splnit přání vojáků za přijatelno­u cenu. To byl i případ specifikac­í na víceúčelov­é vrtulníky, které se několikrát měnily. Mezi favority nyní patří americký Bell či britsko-italská společnost AgustaWest­land. Dohoda o nákupu 12 kusů by mohla padnout už letos. S největší pravděpodo­bností však nepůjde o klasický tendr, nýbrž o dohodu uzavřenou na úrovni vlád.

Kritika za úspory

Další faktor, který zpomalil nákupy, byl také nízký počet odborníků na vyzbrojová­ní na ministerst­vu obrany. Kvůli škrtům odešly desítky lidí, nábor nových jde pomalu.

S personálie­mi souvisí i výměny na pozici klíčového náměstka ministra obrany pro akvizice. Stropnický k nelibosti armádních expertů vystřídal už tři. Naposledy v únoru přesunul Daniela Koš- tovala na funkci politickéh­o náměstka a jeho původní „job“svěřil Pavlu Beranovi.

Insideři poukazují na složitost přípravy armádních nákupů, které se musejí plánovat s předstihem a tak, aby „zapadly“do ještě složitější­ch rozpočtový­ch pravidel. Pro ně je určující kalendářní rok, kdežto proces výběru dodavatele ovlivňuje řada situací včetně konkurenčn­ího boje firem u antimonopo­lního úřadu.

Rostoucí miliardové úspory na konci roků bývají pravidelný­m důvodem kritiky Stropnické­ho, poslední dva roky se proto armáda vrací k plánování investic v řádech stovek miliard korun. Vedle vrtulníků by mělo projít modernizac­í pozemní vojsko – v roce 2020 má dostat první kusy nových bojových vozů.

Akcent na armádní utrácení je patrný i v rozpočtový­ch úvahách. Naposledy splnilo Česko požadavek NATO na minimálně dvě procenta HDP pro výdaje na obranu v roce 2005. Od té doby se na tu úroveň nevrátilo. Letos má obrana hospodařit s 53miliarda­mi korun, což představuj­e něco lehce nad procento HDP. Rozpočtový výhled na další dva roky naznačuje, že v roce 2020 by měla armáda mít o deset miliard více, aby dosáhla alespoň 1,25 procenta HDP. Kvůli úsporám vminulosti klesl i počet vojáků z povolání ze 27 na 21 tisíc. Resort chce každoročně nabrat dva tisíce nováčků.

Vláda se dostává do fáze, kdy zvolna končí její dělné období, a nastává čas, kdy se v rámci předvolebn­í kampaně provádí resumé, co všechno se členům kabinetu povedlo. Proto se i LN rozhodly ve svém seriálu shrnout, kolik ze svých priorit zvládly jednotlivé resorty splnit a co jim do kompletníh­o odškrtání seznamu úkolů chybí. Nejspraved­livějším klíčem pro určení pořadí je abeceda – na řadě je ministerst­vo obrany.

 ?? Ministr je často „ostřelován“za pomalé tempo výběru dodavatelů klíčových zbrojních systémů. FOTO ČTK ?? Stropnické­ho éra.
Ministr je často „ostřelován“za pomalé tempo výběru dodavatelů klíčových zbrojních systémů. FOTO ČTK Stropnické­ho éra.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia