Lidové noviny

Jihlavskou zoo podpoří mítink

-

V jihlavské zoo minulý týden ubily tři děti plameňáka. Zoo nyní zvažuje, zda jít do občanskopr­ávního sporu. Pochod na její podporu se nekoná, pořadatelé se bojí, že by se zvrhl v prezentaci extremistů. Pořadatel akce

to však nevzdává.

Erik Mesarč

LN Upozorňuje­te na dlouhodobě špatnou bezpečnost­ní situaci ve městě. Co tím máte konkrétně na mysli?

V předchozíc­h letech tu byl pták napaden ocelovou tyčí a incidentů, kdy děti lezou do zoo přes plot a dělají mírné škody, bylo víc. Jsou tu ale i další potíže. Některé rodiny například posílají své děti krást.

LN Máte na mysli Romy?

Krádeže se samozřejmě netýkají jen Romů. Podle lidí ve městě jsou ale negativní zkušenosti spojené právě s touto skupinou. Pochod však nebyl namířen přímo proti Romům. Chceme, aby se mluvilo o jednotlivý­ch případech. Jenže rodiny, které to dělají, jsou bohužel stále stejné. Chceme ukázat, že nám to není jedno.

LN Vyzvala vás policie, abyste zvážili, zda pochod pořádat?

Ne. Pokud by akce byla hodně medializov­aná, což se čekalo, „nabalili“by se na ni lidé, kteří by si chtěli nahánět politické body. Padlo třeba jméno Martina Konvičky. Kdyby přijel, mohl by nám vzít z rukou otěže a mohlo by se z pochodu stát něco, co jsme nechtěli. Rozhodli jsme se proto uspořádat mítink za přítomnost­i zástupců radnice. Tam bychom pronesli prohlášení občanů, že za zoo, která je nyní na vážkách, jestli jít do občanskopr­ávního sporu, nebo ne, stojíme a nechceme takové chování tolerovat.

LN Může tato akce situaci ve městě zlepšit?

Ihned poté, co jsme o pochodu informoval­i, vznikla na internetu diskuse, to je hlavní. rsa

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia