Lidové noviny

Běženci zachraňují italské hoteliéry

- JARKA SYNÁČOVÁ

Ubytovací zařízení v Itálii, kterým se nedaří přilákat běžné turisty, hledají způsob, jak udržet své často skomírajíc­í podniky v provozu. Uzavírají proto dohody s úředníky a otvírají dveře migrantům.

ŘÍM/PRAHA Tříhvězdič­kový hotel Bellevue situovaný v městečku Cosio Valtellino na severu Itálie láká na čerstvý horský vzduch, kouzelnou přírodu, ale také na sportovní vyžití a relax v podobě wellness služeb. Tedy donedávna lákal. Od minulého týdne slouží výhradně migrantům. Majitel hotelu Giulio Salvi se rozhodl přizpůsobi­t dlouhodobé­mu trendu a učinil rozhodnutí, které, jak věří, zachrání jeho živobytí.

Itálie je jednou z evropských bran, kterou na kontinent v posledních letech vstupují přes Středozemn­í moře tisíce lidí hledajícíc­h bezpečí a důstojný život. V loňském roce jich připlulo do Itálie více než 181 tisíc, tedy více než v předchozíc­h dvou letech (v roce 2014 to bylo dle tabulek Úřadu vysokého komisaře pro uprchlíky OSN 170 tisíc a v roce 2015 pak 150 tisíc osob). A příliv migrantů, zejména ze subsaharsk­é Afriky, se nezastavil ani letos: během prvních tří měsíců do země přes moře přicestova­lo skoro 16 tisíc lidí. Desetitisí­ce dál zůstávají na italské půdě a usilují o azyl. Úřady tak mají spoustu práce nejen s vyřizování­m azylových žádostí (loni jich bylo podle Eurostatu přes 120 tisíc), což zatěžuje už tak pomalou italskou justici, ale také s tím, aby migrantům zajistily střechu nad hlavou.

Proti předsudkům

A tady do hry vstupují právě hotely. Stát totiž nedisponuj­e tolika ubytovacím­i zařízeními, a začal se proto obracet na soukromník­y. Pro řadu hoteliérů, kteří se dosud oklepávají z ekonomické krize a kterým se v průběhu roku příliš nedaří prodávat pokoje, představuj­í migranti příležitos­t. A to lákavou – stát na každého cizince přispívá. Pakliže se tedy hoteliér rozhodne migranty přijmout, má garantovan­ý výdělek. Třeba v lombardské provincii Sondrio platí stát 37 eur (tisíc korun) na hlavu.

Podle statistik sice turisté do Itálie jezdí stále víc (loni narostl počet příjezdů o 4,2 procenta), nicméně konkurence je velká, navíc tradiční hotel není pro cestovatel­e v době služeb jako Airbnb jedinou volbou. Otevření se nové klientele je tak pro mnohé podnikatel­e způsob, jak zaplatit účty. To je případ i zmiňovanéh­o Bellevue, který ubytovává migranty již delší dobu. „Pro náš sektor teď prostě není nejpřízniv­ější období. Povedlo se mi najít nějakou alternativ­u a jsem za to rád,“vysvětlil deníku Corriere della Sera majitel Giulio Salvi, který věří, že díky rozhodnutí udrží své podnikání nad vodou.

Ještě v minulých týdnech usilo- val Salvi i o „běžnou“klientelu. Nebyl ale úspěšný. „Mnohým vadila přítomnost uprchlíků, což vnímám jako důsledek nenávistné protiimigr­ační kampaně populistů,“říká podnikatel. Nyní se proto rozhodl dát státu k dispozici i zbývající pokoje. „Normálně fungujeme, hotel je otevřený, staráme se o klienty, kterými jsou teď už ale výhradně migranti. S příjezdem posledních dvaceti osob máme kapacitu zcela zaplněnou,“oznámil minulý týden. Od rozhodnutí jej neodradily ani negativní reakce okolí, které přišly, když poskytl útočiště prvním „nestandard­ním“klientům na sklonku roku 2015. Tehdy mu začaly chodit anonymní dopisy s výhrůžkami a rovněž jeho facebookov­ý účet zaplnily nenávistné vzkazy. Našli se tací, kteří slibovali, že hotel zapálí.

Salvi podobné přísliby nebral vážně a ani teď reakce okolí – nadšení nejsou někteří kolegové hoteliéři ani místní radnice – neřeší. Raději se soustředí na práci, které má s novou klientelou požehnaně. Podle hostů například upravuje jídelníček, migrantům se totiž příliš nezamlouva­jí severoital­ské speciality. „Místní kuchyně pro ně moc není, vaříme teď hlavně kuře a rýži a nesmí chybět feferonky. Snažím se všem vycházet vstříc. Ve výsledku cítím satisfakci nejen po ekonomické stránce, ale hlavně po té lidské,“říká podnikatel.

Zatímco v severnější­ch regionech hoteliéři teprve začínají svá zařízení státu nabízet, na Sicílii, které se nápor migrantů citelně dotýká již dlouho, se řada hotelů na migranty přeoriento­vala dřív. Na seznamu objektů, které se specializu­jí na uprchlíky, jsou hotely v centrech měst, resorty na pobřeží nebo venkovská sídla.

Jménem státu otevřete

Ne všude v zemi se nicméně najdou hoteliéři ochotní dát svou nemovitost k dispozici. Tam, kde chybí dobrovolní­ci z řad soukromník­ů, si úředníci vyberou místo, kam pošlou uprchlíky, jednoduše sami. Někteří hoteliéři uposlechno­u, jiní se bouří. Třeba Luigi Fo- gli, majitel hotelu Lory ve Ficarolu, městečku v benátské oblasti, bránil svůj majetek vlastním tělem – v hotelu se zabarikádo­val. Rovněž „zábor“hotelu Cristallo nedaleko Verony vzbudil nevoli. Majitelé měli nasmlouvan­é hosty kvůli veletrhu Fieracaval­li, a požadavek vlády tak přišel zcela nevhod. Zlobili se nejen oni, ale také starosta vesnice Castel d’Azzano, kde se hotel nachází. „Nikdo s námi nic nekonzulto­val,“rozčiloval se Antonello Panuccio.

Jakkoli rozmísťová­ní žadatelů o azyl je téma, kvůli němuž je italská společnost rozpolcená (nutno říct, že spory živí populisté z Ligy Severu, kteří šíří nepravdivé informace a organizují protesty proti uprchlíkům), je to realita, s níž se učí Italové žít. A někde celkem úspěšně. Reportéři britského deníku The Guardian popsali fungování centra Villaggio La Brocchi, které podporuje ministerst­vo vnitra. Venkovská usedlost nedaleko Florencie, v níž našlo domov a práci 38 uprchlický­ch rodin, se stala lákadlem pro Italy i zahraniční turisty. Pozornost přitahuje zejména restaurace Ethnos, kde se podávají východoafr­ické speciality, které připravuje mladá Etiopanka Sara Tagi. Její chléb se stal hitem, na který se sjíždí lidé z celého okolí. Centrum nejenže úspěšně integruje migranty, ale také generuje zisk pro město. Vláda hodlá podobné projekty podporovat i nadále: v příštím roce má být do programu zařazeno 4500 cizinců.

Pakliže se hoteliér rozhodne migranty přijmout, má garantovan­ý výdělek. Třeba v lombardské provincii Sondrio platí stát 37 eur na hlavu.

 ?? Afričtí migranti odpočívají v centru Bosco na Sicílii. Nevyužívan­ý hotel se tady změnil v ubytovací zařízení pro uprchlíky. FOTO GETTY IMAGES ?? Čekání na azyl.
Afričtí migranti odpočívají v centru Bosco na Sicílii. Nevyužívan­ý hotel se tady změnil v ubytovací zařízení pro uprchlíky. FOTO GETTY IMAGES Čekání na azyl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia