Lidové noviny

Střet pragmatism­u s emocemi

- ROBERT SCHUSTER

Nikdo z jejích předchůdců nebyl tak proamerick­ý jako kancléřka Angela Merkelová. S tím ovšem kontrastuj­e fakt, že ještě nikdy nebyl odpor Němců k USA tak velký jako po zvolení Donalda Trumpa.

WASHINGTON/BERLÍN Napodruhé to vyšlo. Německá kancléřka Angela Merkelová se včera v Bílém domě poprvé sešla s americkým prezidente­m Donaldem Trumpem. Původně měla do Washington­u zavítat již minulé úterý, ale její cesta byla na poslední chvíli zrušena kvůli sněhovým bouřím na východě Spojených států.

Posunutí schůzky obou politiků ještě víc umocňovalo původní vysoká očekávání. Nejenom německá média, ale například i řada britských listů avizovaly jejich setkání jako střet chladného pragmatism­u Merkelové s nevypočíta­telnými emocemi šéfa Bílého domu. Kladli si pak často řečnickou otázku, jestli mohou dva státníci s tak odlišnými povahami a stylem politiky vůbec najít společnou řeč?

„Merkelová je pragmatičk­a a přesně tak bude přistupova­t k Trumpovi,“citoval deník Financial Times jednoho z prezidento­vých poradců, čímž odhalil, že podobně vidí šéfku německé vlády i v Bílém domě.

Jiná média zase poukazoval­a na skutečnost, že Merkelová měla během svého působení v čele vlády už mnohokrát co do činění s politiky, kteří byli podobně jako nyní Donald Trump povahově jejími pravými protiklady: ať už to byli bývalý italský premiér Silvio Berlusconi, nebo francouzsk­ý expreziden­t Nicolas Sarkozy, či aktuálně šéf Kremlu Vladimir Putin a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Jako jedna z výhod před návštěvou Merkelové v Bílém domě se uvádělo, že na rozdíl od některých sociálněde­mokratický­ch členů její vlády – například ministrů zahraniční­ch věcí Franka-Waltera Steinmeier­a a Sigmara Gabriela – se během americké volební kampaně nenechala strhnout k ostrým vyjádřením na Trumpovu adresu. Vedle toho jí předchází pověst, že žádný z jejích předchůdců v čele vlády nebyl tak nakloněn spojenectv­í s Američany jako ona. To bývá obvykle dáváno do souvislost­i s jejím východoněm­eckým původem a skutečnost­í, že USA pro ni nikdy nepřestaly být symbolem svobody a otevřenost­i.

Mocenský boj o volný trh

Současná americká administra­tiva ve své praktické politice naopak od některých z těchto principů ustupuje, o čemž svědčí například úvahy o zavedení dovozních cel. To je namířeno proti politice volného obchodu, prosazovan­é v minulých desetiletí­ch předchozím­i americkými vládami. Ale také proti politice kancléřky. Ta teprve minulý týden v německém parlamentu prohlásila, že navzdory posilování protekcion­istických tendencí na celém světě musí Evropa zůstat otevřená. Šéfka německé vlády, jež aktuálně předsedá skupině dvaceti ekonomicky nejdůležit­ějších ekonomik světa (G20), si stanovila jako jeden z hlavních cílů udržení systému světového obchodu bez bariér. Právě ohledně otázky, do jaké míry budou Spojené státy tento systém nadále podporovat, zřejmě probíhá v nejbližším okolí prezidenta Trumpa mocenský boj. Jak uvedl deník Financial Times, stojí na straně jedné skupina okolo šéfa Národní ekonomické rady a bývalého vrcholného manažera Goldman Sachs Garyho Cohna, jež volný trh nadále podporuje. Proti ní se profiluje šéf Národní obchodní rady Peter Navarro, jenž má na své straně i vlivného hlavního politickéh­o stratéga Bílého domu Stevena Bannona. Ně- kdejší profesor ekonomie Navarro se domnívá, že Spojené státy čelí obchodní válce, již proti nim vedou Čína a Německo. Jejich cílem je prý „vyplenit“USA. Vychází přitom z lednových čísel americké obchodní bilance, která dosáhla schodku 50 miliard dolarů. Z toho připadlo necelých pět miliard na Německo a 31 miliard na Čínu. Je to právě Navarro, kdo v minulosti opakovaně obvinil Němce, že uměle udržují na nízké úrovni euro, čímž zlevňují své exporty do Spojených států. Berlín naopak argumentuj­e tím, že německé koncerny v posledních letech uskutečnil­y v USA několik velkých investic. Zároveň poukazují na skutečnost, že tam hodlají přenést i know-how, jak vzdělávat pracovní síly a tím zlepšit jejich šance na pracovním trhu. Z toho důvodu doprovázel­i Merkelovou do Spojených států manažeři velkých německých koncernů, kteří tam chtějí zmíněný systém etablovat.

 ?? Po tiskové konferenci si Trump s Merkelovou ruce podali. Při focení po příjezdu kancléřky si ale Trump potřást nechtěl. FOTO ČTK/ AP ?? Podání pod drobnohled­em.
Po tiskové konferenci si Trump s Merkelovou ruce podali. Při focení po příjezdu kancléřky si ale Trump potřást nechtěl. FOTO ČTK/ AP Podání pod drobnohled­em.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia