Lidové noviny

USA k Číně: Kimův režim nestrpíme

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

WASHINGTON/PEKING Zdá se, že nový muž číslo jedna americké diplomacie si na okázalá vystoupení na veřejnosti příliš nepotrpí. Když v druhé polovině tohoto týdne dosedl v malém vládním speciálu a s jediným novinářem na palubě v Tokiu, byl to výjev na hony vzdálený příjezdu jeho někdejší předchůdky­ně.

Když se v roce 2009 vydala na své premiérové turné po klíčových zemích Asie Hillary Clintonová, připomínal­o to spíš příjezd rockové hvězdy. Všude, kam se vydala, ji pronásledo­valy davy zvědavců, kteří si ji fotili na mobily, a televizní štáby. A zatímco tehdy jeden veřejný projev minis- tryně střídal druhý a štědře rozdávala rozhovory na všechny strany, současný šéf diplomacie je na slovo výrazně skoupější. Během turné po Japonsku, Jižní Koreji a Číně kývnul na jedinou tiskovou konferenci – v Soulu.

Ani navzdory výrazně menší mediální pozornosti, které se jeho premiérové­mu tažení Asií dostává, to však neznamená, že byla na programu o to méně důležitá jednání. Spíš naopak.

Ve světle vyostřené rétoriky nového amerického prezidenta Donalda Trumpa na konto Číny tak Trumpova emisara čeká zvlášť ožehavý dialog především v sobotu v Pekingu. Mimo jiné se tam bude pokoušet přesvědčit i přímo prezidenta Si Ťin-pchinga, aby jeho země zaujala tvrdší postoj k Severní Koreji kvůli jejímu neutuchají­mu jadernému programu.

Čína byla až donedávna prakticky jediným diplomatic­kým spojencem a také nejvýznamn­ějším obchodním partnerem jinak izolované totalitní země. Podle zdroje ze zákulisí příprav jednání chce Tillerson údajně dokonce pohrozit sankcemi čínským firmám a bankám, které s režimem Kim Čong-una obchodují.

Patrně zatím vůbec nejdůležit­ější setkání od nástupu do úřadu čeká tento víkend nového šéfa americké diplomacie Rexe Tillersona v Pekingu. Tváří v tváří tam má jednat také s čínským prezidente­m, jenž se příští měsíc chystá přijet do USA.

Na stole je i možnost vojenské akce, vzkázal Tillerson

Den před odletem do Pekingu vzkázal z jihokorejs­ké metropole Soulu, že americká politika „strategick­é trpělivost­i“se Severní Koreou je minulostí. Nevyloučil přitom ani vojenskou akci.

„Zcela jistě nechceme, aby věci přerostly ve vojenský konflikt. Jestliže ale bude narůstat hrozba ze strany severokore­jského zbrojního programu do té míry, že to bude vyžadovat akci, pak je i tato možnost na stole,“nechal se slyšet americký ministr zahraničí.

Zatímco předchozí jaderné testy severokore­jského režimu od sebe dělilo rozmezí několika let, loni provedl Pchjongjan­g hned dva. I kvůli tomu tak nakonec Soul souhlasil s rozmístění­m amerického protiraket­ového štítu THAAD na svém území. Jeho instalace začala minulý týden. Proti tomu se ovšem ostře staví právě Čína, jež namítá, že systém ohrožuje její vlastní bezpečnost. Zdá se tak, že Tillersona nečeká v říši středu nijak vřelá atmosféra.

 ?? Tillerson navštívil demilitari­zované pásmo na linii s KLDR. FOTO ČTK/ AP ?? V obležení.
Tillerson navštívil demilitari­zované pásmo na linii s KLDR. FOTO ČTK/ AP V obležení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia