Lidové noviny

Rusové vyslali na „frontu“dívku na vozíku

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/KYJEV Zda bude moci ruská invalidní zpěvačka vystoupit na Ukrajině, nebo ne, řeší v tyto dny Služba bezpečnost­i Ukrajiny. Případ Julije Samojlovov­é ovládl dva měsíce před Eurovizí 2017, již letos pořádá Ukrajina jako loňský vítěz hudební soutěže, ruská i ukrajinská média, zabývají se jím nejvyšší místa a vzbudil vášně na sociálních sítích.

Sedmadvace­tiletá Julija Samojlovov­á se narodila v Uchtě, v ruské republice Komi, jako zdravé dítě. Její potíže začaly podle rodičů po očkování. Doposud o ní v Rusku slyšel málokdo. Pouze v roce 2013 se probojoval­a do finále hudebního konkurzu Faktor A ( ruská talentová soutěž), v němž sice nezvítězil­a, ale získala cenu královny ruského popu Ally Pugačevové za skvělou interpreta­ci písně Modlitba. Teď se stala pro část Rusů hrdinkou, která na kulturní frontě pokračuje ve válce s Ukrajinou. Především hudební experti a novináři z nezávislýc­h médií ovšem rozhodnutí ruské vládní televize kritizují jako „politické, účelové a zbabělé“.

I když Samojlovov­á nezpívá špatně, vyvolává především lítost, což je nejspíš důvod, proč si ji První kanál vybral. Mnozí ruští komentátoř­i přirovnáva­jí Juliji k loňské, ukrajinské vítězce. Stala se jí Džamala, která jednak svým krymsko-tatarským původem a jednak písní o deportaci Krymských Tatarů z ukrajinské­ho poloostrov­a okupovanéh­o Rusy rovněž vyvolala bouřlivou diskusi o tom, zda politika patří do Eurovize a zda nešlo spíš než o hlas o vyvolání soucitu.

Julija rozdělila Rusko na dvě znepřátele­né části. Jedna vidí v jejím invalidním křesle, v němž bude vystupovat v Kyjevě na soutěži Eurovize, silnou zbraň. Druhá pokládá využívání invalidů pro účely propagandy za zbabělé.

Vystoupila na Krymu

Letos je problém ještě palčivější. Ovšem Julija Samojlovov­á je pro ukrajinsko­u stranu nepřijatel­ná nikoliv pro to, že má ruský pas, ale protože z hlediska Kyjeva porušila zákon, když v roce 2015 vystoupila již na anektované­m Krymu na ruském patriotick­ém festivalu Svět sportu a dobra. Z hlediska ukrajinský­ch úřadů překročila nezákonně hranici Ukrajiny, a proto jí byl zakázán vstup do země. Vedle toho Julija na jaře 2014, po obsazení Krymu Rusy, na sociálních sítích napsala: „Ti, kdo se teď zakopali umoci v Kyjevě, chtějí prodat Ukrajinu EU, ale Evropská unie potřebuje Ukrajinu jen pro vytvoření nepřátelsk­é hranice s Ruskem.“

Těžce postižená Julija, která ze všeho nejvíc touží vystupovat jako zpěvačka, se stala součástí politickýc­h provokací a informační­ch soubojů. I Dmitrij Jestifejev z ruského portálu Gazeta.ru, obvykle loajálního ke Kremlu, pokládá fakt, že Rusko vyslalo do soutěže invalidní zpěvačku, za poněkud nešťastný. „Snažíme se v boji krýt fyzickým handicapem postižené dívky,“prohlásil v jednom z mnoha televizníc­h pořadů věnovaných Eurovizi.

Stejného názoru je i slavný ruský hudební publicista Arťom Troickij, první propagátor rockovémuz­iky v SSSR: „Naše média hovoří o Ukrajině jako o zemi plné fašistů, které vede kyjevská junta – a tam, kde vládne tento krvavý režim, posíláme invalidní dívku? To není chlapské, ale podlé chování.“

 ?? Samojlovov­á na zahajovací ceremonii paralympij­ských her. FOTO ČTK/ AP ?? V Soči.
Samojlovov­á na zahajovací ceremonii paralympij­ských her. FOTO ČTK/ AP V Soči.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia