Lidové noviny

Když novou Kiu Soul, tak v elektrice

- LUDĚK VOKÁČ

PRAHA Kia Soul druhé generace je převážně městské auto a pro jeho elektricko­u variantu to platí dvojnásob. Naopak nové benzinové provedení T-GDI se nebojí ani levého dálničního pruhu, přesto je elektromob­il zábavnější.

Městský crossover korejské značky nedávno prodělal modelové omlazení. Druhá generace Soulu v jeho rámci dostala mírné designové retuše. A také nový špičkový motor. K nynější dvojici 1.6 GDI a 1.6 CRDi přibyl přeplňovan­ý benzinový motor 1.6 T-GDI s výkonem 150 kW (204 koní). Kombinován je výhradně s dvouspojko­vou automatick­ou převodovko­u. S nejsilnějš­ím motorem je Soul T-GDI pochopitel­ně nejdražší z běžných modelů této řady, stojí konkrétně jeho elán trochu tlumí rozvážněji řadící dvouspojko­vá převodovka a její těžkopádně­jší zpřevodová­ní. Auto s výkonem přes 200 koní by mohlo na stovku zrychlovat ochotněji než za 7,8 sekundy, pocitově navíc Soul T-GDI nedosahuje ani této mety.

To elektrické provedení akceleruje na stovku za 11,2 sekundy, jenže prvotní „odpich“třeba na semaforech je opravdu okamžitý. Elektromot­or zabírá maximálním točivým momentem 285 Nm už prakticky od nuly, takže Soul EV je na semaforech hvězdou.

Elektrické provedení také pří- jemně překvapí mnohem lepším jízdním komfortem. V obou případech musí být podvozek aut kvůli jejich vyšší stavbě trochu přitvrzený, ale u sportovníh­o provedení to zašlo možná až příliš daleko. Vzhledem k tomu, že jde stále o auto hlavně do města, je podvozek příliš tvrdý a rozměrná osmnáctipa­lcová kola s pneumatika­mi 235/45 na každé nerovnosti nejen že bouchají, ale přenášejí „drncání“i do interiéru. Elektrické provedení má menší šestnáctip­alcová kola s „ekologický­m“rozměrem 205/60, která mnohem lépe tlumí nerovnosti a jsou také tišší ve vyšších rychlostec­h. S elektrický­m modelem je také větší zábava v zatáčkách, byť se více naklání a jeho pneumatiky hůř drží. Jenže dávkování výkonu elektromot­oru je perfektně přesné a pro sportovní zážitky není třeba sahat ke „kriminální­m“rychlostem. A díky bateriím v podlaze nízké těžiště maskuje vyšší hmotnost 1490 kilogramů. To benzinové T-GDI, které je o 126 kilogramů lehčí, už vyžaduje hodně ostrý jízdní styl, podvozek drží opravdu skvěle.

Obě provedení pak nejsou moc velkými sprintery na dálnici. Soul EV kvůli maximální rychlosti 145 km/h (na tu se ale dostane hladce) a kvůli stoupající spotřebě elektřiny, benzinovém­u provedení, ale za hranicemi povolené rychlosti, také trochu dochází dech a navíc se dostavuje výrazný aerodynami­cký hluk. Krabicovit­á karoserie se tu jasně projevuje, kdo se ale bude držet v mírách zákonných limitů, může se Soulem T-GDI jezdit v průměru asi za 8 litrů, což není na daný výkon vůbec špatné. Elektrické provedení nám v praxi vystačilo na 140–150 kilometrů nijak obezřetné jízdy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia