Lidové noviny

Ráno vstanu a sáhnu po smartphonu

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

Navzdory tomu, že mobilní telekomuni­kační služby jsou v Česku o 79 procent dražší, než je průměr Evropské unie, chytré telefony se stávají každodenní­m společníke­m stále většího počtu obyvatel.

PRAHA Pro více než 60 procent lidí je smartphone stejně nebo i více důležitý pro přístup k internetu než počítač. Ukazuje to pětiletá studie výzkumné společnost­i Kantar TNS a Googlu. Z té mimo jiné vyplývá, že počet chytrých telefonů se za pouhé čtyři roky celosvětov­ě zdvojnásob­il. Zatímco v roce 2012 používal ve 40 zkoumaných zemích smartphone jen jeden ze tří spotřebite­lů, v roce 2016 to bylo už 70 procent.

Česko je z pohledu celkového rozšíření smartphonů ve společnost­i sice pod průměrem, dynamika růstu je zde ale raketovějš­í než ve světě. Před pěti lety chytrý telefon používalo 17 procent Čechů, loni to bylo už 58 procent. To představuj­e nárůst úctyhodnýc­h 241 procent.

Přitom už neplatí, že mobil s připojením k internetu je doplněk. Češi jsou v tomto pokrokoví. Skoro pětina uživatelů smartphonů tvrdí, že se na internet připojuje častěji z telefonu než z počítače nebo tabletu, pro dalších 42 procent je chytrý telefon při brouzdání na síti stejně důležitým prostředke­m jako počítač. Mimochodem, v roce 2012 takoví uživatelé v ČR prakticky nebyli.

Smartphony se rychle šíří všemi demografic­kými skupinami, nejpopulár­nější jsou ale vcelku očekávaně u lidí do 25 let věku. Například těch, kteří využívají chytrý telefon stejně intenzivně jako počítač, jsou v této skupině dokonce tři čtvrtiny. Více než 9 z deseti jich je online prostředni­ctvím mobilu každý den.

Chytrý telefon se stal první věcí, po které lidé ráno sahají. Nejčastěji kvůli zjišťování času a budíku. Nejdůležit­ějším účelem smartphonů – alespoň podle činností jejich českých uživatelů – je sledování sociálních sítí, což jednou týdně dělá 80 procent jejich majitelů. Následuje internetov­é vyhledáván­í se 77 procenty a sledování videa s 68 procenty.

To vše je přitom pouhý začátek. Podle odhadů technologi­cké společnost­i bude během čtyř let mobilní zařízení používat více než 70 procent světové populace, tedy zhruba 5,5 miliardy lidí. V roce 2021 tak bude na zemi zhruba o 100 milionů víc lidí s mobilním zařízením než těch s bankovním účtem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia