Lidové noviny

Piëch z VW zvažuje prodej podílu v Porsche

-

předseda dozorčí rady německého automobilo­vého koncernu Volkswagen Ferdinand Piëch uvažuje o prodeji svého podílu v holdingové společnost­i Porsche SE, která je většinovým majitelem Volkswagen­u. Bez uvedení zdroje to včera napsal týdeník Der Spiegel. Piëch má v Porsche SE 14,7 procenta akcií a jeho podíl má hodnotu zhruba jedné miliardy eur (27 miliard Kč). Rodiny Piëchů a Porschů, které holding Porsche SE ovládají, mají podle týdeníku zájem Piëchovy akcie udržet doma. Porsche SE zprávu nijak nekomentov­ala. List Bild am Sonntag před týdnem napsal, že Piëch po předloňské­m odchodu z Volkswagen­u může nyní přijít rovněž o křeslo v dozorčí radě Porsche SE. Akcionáři holdingu mají o budoucím složení dozorčí rady hlasovat na valné hromadě koncem května. Rodiny se podle listu dohodly, že Piëcha zbaví mandátu. Z čela dozorčí rady Volkswagen­u odešel v dubnu 2015 po prohraném mocenském boji s tehdejším generálním ředitelem Martinem Winterkorn­em.

BYZNYS DNE

britský ministr financí George Osborne se stal šéfredakto­rem listu Evening Standard. Oznámil to majitel novin Jevgenij Lebeděv. Pětačtyřic­etiletý Osborne, který byl kdysi považován za možného nástupce Davida Camerona v křesle britského premiéra, o ministersk­ý post přišel v důsledku referenda o odchodu z EU. Osborne, který nadále zůstane poslancem britského parlamentu, se už v únoru stal poradcem investiční skupiny BlackRock.

by mohlo zažalovat USA u Světové obchodní organizace, pokud americký prezident Donald Trump splní své hrozby ohledně zavedení nových dovozních cel. Uvedla to německá ministryně hospodářst­ví Brigitte Zypriesová. „Nebylo by to poprvé, co by pan Trump u soudu prohrál,“řekla ministryně v rozhovoru s rozhlasovo­u stanicí Deutschlan­dfunk. Trump v lednu varoval, že uvalí dovozní clo ve výši 35 procent na automobily, které hodlá německá firma BMW vyrábět v nové továrně v Mexiku a exportovat do USA. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia