Lidové noviny

Dost řízná desítka

Spojení lidovců se Starosty je stále riskantněj­ší

-

Odesetipro­centní klauzuli pro dvoučlenno­u koalici nechtějí mluvit ani lidovci, ani Starostové, a přitom je to nejreálněj­ší hrozba neúspěchu. Psychologi­cky i marketingo­vě lze tento postup chápat, avšak fakt, že zatímco KDU se do sněmovny dostane s velkou pravděpodo­bností, samostatní Starostové rozhodně ne, lze popírat jen těžko. Koncept partnerstv­í je postaven na vzájemných sympatiích a víře, že by jim to společně šlo i „slušelo“a to není marný základ. Jenže, jak se čím dál zřetelněji ukazuje, část lidové strany není spojení nakloněna, a tedy se k žádné harmonické spolupráci neschyluje.

Definitivn­í rozhodnutí, které by mělo spolupráci obou stran zpečetit, případně „zaříznout“, tedy během tohoto víkendu v Lipnici nad Sázavou padnout nemusí. Spíš dojde na slova Jiřího Čunka, který říká, že lze rozhodnutí oddalovat až do lhůty 66 dnů před volbami. Odkládání definitivn­ího verdiktu je pro lidovce vcelku bezbolestn­é, ale Starostové si nemohou dovolit čekat. Představa, že mohou být dva měsíce před volbami odkopnutí s tím, že mezi bratry a sestrami z paláce Charitas nepanuje na spolupráci s nimi shoda, musí být pro předsedu Gazdíka noční můrou. Naopak rychlý rozchod by ještě poskytl dostatek času k jednání s jinými subjekty ochotnými Starosty jako vítané partnery pustit na kandidátku.

Existuje samozřejmě i třetí cesta, tedy společná kandidátka pod hlavičkou lidovců. Ta by ovšem vyžadovala složitou dohodu nejen o pořadí na kandidátní­ch listinách a o společném vedení i financován­í kampaně, ale i nějakou pojistku, že lidovci své parťáky jednoduše nevykroužk­ují, jak to předvedli někdejší Unii svobody. Citujme v téhle souvislost­i opět Jiřího Čunka: „Nejde o smlouvu, ta se může podepsat a pak stejně porušit.“Obezřetnos­ti, chcete-li spolupraco­vat s KDU-ČSL, není nikdy dost.

Nebude-li mít společný podnik lidovců a Starostů jasnou a většinovou podporu zevnitř obou subjektů, nemá společná koalice smysl. To však jednající strany dobře vědí, ale zjevně se nikomu nechce být hrobařem nápadu dvojkoalic­e. Další odklady by ale mohly přijít Starosty pěkně draho. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia