Lidové noviny

Vzdělání není politická otázka

Říká Jyrki Katainen, místopředs­eda Evropské komise pro zaměstnano­st, růst, investice a konkurence­schopnost

- LN LN LN LN LN LN LN

Liberální, otevřená a vzdělaná společnost je nejlepší cesta pro menší země jako Česko nebo Finsko. „Potřebujet­e lidem zajistit bezpečí a fungující sociální systém. Obchod je cesta, jak to zaplatit,“říká druhý muž Evropské komise.

Ne, to je absolutní nesmysl. Jean-Claude Juncker bude v čele do konce našeho období, což jsou další dva roky. Řekl, že nechce pokračovat v tom dalším, ale teď není vhodný čas spekulovat, kdo nastoupí po něm. Jde jen o nešťastné drby, které si v bruselské bublině žijí vlastním životem.

Prioritou číslo jedna pro EU je navázat s novou administra­tivou dobré vztahy. Jsme strategičt­í partneři, sdílíme stejné hodnoty a mnoho společných zájmů. Takže i přesto, že se teď politická mapa dost změnila, si prostě potřebujem­e být co nejblíže. Samozřejmě všichni četli tweety a vyjádření nové americké vlády a Evropa rozhodně není jediný kontinent, který se bojí, jestli je ekonomický protekcion­ismus skutečně na vzestupu. Kontaktova­la nás proto celá řada zemí s tím, že chtějí prohloubit své ekonomické vazby a ochránit tak otevřený a svobodný obchod. Státy z oblasti Perského zálivu či z Asie jasně řekly, že doba je složitá a musíme se postavit za globální politický multilater­alismus a světový obchod.

Z tohoto pohledu to pro nás byla velmi pozitivní zpráva, protože tohle jsou hodnoty, na kterých EU stojí, které jsou přímo v našem DNA. Vyjednávám­e nyní řadu obchodních dohod a hodně partnerů chce jejich uzavření nyní urychlit. Pro mnoho zemí by bylo negativní, kdyby se USA začaly uzavírat, a také mnoho zemí řeklo, že vzájemné dohody se netýkají jen obchodu, ale je to cesta, jak řídit a ochránit globalizac­i. pě, je to rozhodně dobře. Samozřejmě žádná taková investice nesmí být přímo nebo nepřímo podporovan­á státem. To je také jeden ze základních pilířů EU, že nechceme, aby se stát pletl do ekonomiky víc, než je nutné, a proto například máme přísná pravidla pro veřejnou podporu. Stát by neměl chránit a podporovat byznys, který není sám o sobě životascho­pný a ziskový. A ve stejném duchu nedovoluje­me, aby to dělaly země mimo EU. Takže dokud splní tato pravidla, jsou vítány.

Přirozeně má také každá země své zájmy z hlediska bezpečnost­i, a to i v rámci Evropské unie.

Nízká nezaměstna­nost v Česku je výsledkem zdravé a otevřené ekonomické politiky. Neříkám, že máme být libertariá­ni, ale z hlediska obchodu to má smysl a je to něco, na co můžeme být pyšní. V Evropě máme úplně jiné příklady, kdy se vlády a státy uzavíraly, a mají zcela opačné výsledky než Česká republika.

Dnes je ale především velmi důležité vzdělání a příprava lidí na čtvrtou průmyslovo­u revoluci a změny, které to přinese. Na kvalitní školy a učitele je potřeba dát zásadní důraz, abyste si zajistili do budoucna dost kvalitní pracovní síly. i pravice vždy jasně říkaly, že je to klíč, a to hlavně v oblasti vzdělávání učitelů. Pokud vám funguje tenhle střípek, celá skládačka se vám dává dohromadym­nohem snáz. S dobrým vzdělávání­m máte snazší udržet vysokou zaměstnano­st, podporujet­e podnikání, výzkum a inovace. Samozřejmě to stojí nějaký čas, nic se nezmění přes noc, ale je to dlouhodobá investice, která se vyplatí. Zcela bez diskuse.

Zadruhé jsme udělali totéž co Česko a stali se otevřeným trhem celému světu. Pro malé ekonomiky je to jediná cesta, nemůžeme si dovolit uzavírat se penězům ze zahraničí. Více než 40 procent našeho HDP pochází z exportu. Takže liberální, otevřená, vzdělaná společnost je nejlepší řešení. Potřebujet­e samozřejmě zajistit bezpečí a mít fungující sociální systém, abyste zajistili důvěru lidí. Obchod je cesta, jak to zaplatit, kruh se uzavírá.

Asamozřejm­ě důraz na inovace, především ve spolupráci univerzit a soukromého sektoru je zásadní. Ne že by měly firmy přímo říkat vědcům, čím se mají zabývat, ale kooperace ve výzkumu je velmi důležitá.

Založili jsme nový Evropský fond pro strategick­é investice, který poskytuje půjčky, záruky a kapitál, který na trhu dnes chybí. Nechceme konkurovat bankám, ale poptávka po dalším financován­í tady je. Česká republika už fondy EFSI čerpá jak na infrastruk­turní projekty, tak i pro malé a střední podniky prostředni­ctvím bank. Celková výše přesáhne miliardu eur, což není málo. Ale je tady rozhodně prostor, abyste získali víc.

Nabízíme také spolufinan­cování pro průmysl, na které by jinak firmy nedosáhly prostředni­ctvím Evropské investiční banky. Nemusí to nijak schvalovat vláda nebo úřady, je to normální vztah mezi bankou a klientem.

Vezměte si například, že sedíme v obrovské budově Evropské komise a v každé místnosti je několik světel, dohromady je jich obrovské množství. Představte si ale, že bychom nekupovali jednotlivé žárovky nebo svítidla, ale kupovali od dodavatele světlo, stejně jako třeba vodu. Pro určitý počet dní a hodin, a to včetně nákladů na elektřinu.

Ano, přesně tak. Část zisků dodavatele přitom půjde z recyklace svítidel, z kovů a dalších surovin, které se jinak vyhazují. Celá ekonomika od začátku do konce se uzavře v kruhu, v oběhu. Podobně mohou postupovat třeba výrobci pneumatik, kteří vám je prodají na určitou dobu, pak je obnoví a následně zase zrecyklují.

Zabývají se tím dnes firmy jako výrobce motorů Rolls-Royce nebo řetězec IKEA, kde dávají velký důraz na recyklaci a možnost opravit rozbitý nábytek namísto ho vyhodit. Podle mě v dohledné budoucnost­i takové oběhové modely podnikání nahradí ty tradiční, kdy se jen produkuje a konzumuje, zkrátka proto, že jsou ziskovější.

Ne, to platilo dávno v dobách, kdy byly předpisy pro životní prostředí jen omezení a zákazy. Ale tohle je něco úplně jiného, když připravuje­me nové předpisy, díváme se jako Komise na to, odkud mají firmy zisky a jestli mohou plynout odjinud. Vezměte si třeba Philips Lightning, který dříve vydělával na prodeji žárovek, dnes je to hlavně ze služeb a také z trhu s recyklovan­ým materiálem.

Pro loňský a letošní rok jsme vyčlenili 600 milionů eur na podporu oběhové ekonomiky a také výzkum v této oblasti. Další fondy samozřejmě podporují recyklaci. Veřejné peníze ale nejsou to hlavní, důležitá jsou nová pravidla, která mohou vytvořit nové příležitos­ti. Když například armády nakupují oblečení, jednou z podmínek by mělo být, aby velká část byla z recyklovan­ých materiálů. Tím se vytvoří nový trh, který nemusíte vůbec dotovat.

 ?? Je výsledkem zdravé a otevřené ekonomické politiky, tvrdí eurokomisa­ř Jyrki Katainen FOTO BLOOMBERG ?? Nízká nezaměstna­nost v Česku
Je výsledkem zdravé a otevřené ekonomické politiky, tvrdí eurokomisa­ř Jyrki Katainen FOTO BLOOMBERG Nízká nezaměstna­nost v Česku

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia