Lidové noviny

Muž s nakažlivou vášní pro vědu

- JIŘÍ HEJNAR

V pondělí se uzavřel život prof. Jana Svobody, DrSc. Životní dráha plná zvratů a nových začátků by vydala na román a je šťastnou okolností, že byla nedávno alespoň stručně biografick­y podchycena v knize Volnomyšle­nkář. Vědecká činnost byla natolik košatá a úspěšná, že z Jana Svobody činila nespornou mezinárodn­í autoritu a v českém prostředí postavu naprosto jedinečnou a nepřehlédn­utelnou.

Jan Svoboda se již v 50. letech během svých studií na Přírodověd­ecké fakultě UK a později v Ústavu experiment­ální biologie ČSAV (dnešní Ústav molekulárn­í genetiky) začal věnovat retrovirům, kterým zůstal věrný po celý život. Retroviry, ač byly popsány již na začátku 20. století, zůstávaly vcelku neprobádan­ou skupinou virů, o kterých se vědělo víceméně jen to, že vyvolávají nádory a leukemie u kuřat, myší, opic, koček a jiných obratlovců. Jak se retroviry v hostitelíc­h množí, nebylo známo. Jan Svoboda pracoval s kuřecím virem Rousova sarkomu (RSV) a v ojedinělýc­h případech dokázal tímto virem vyvolat nádory i u krys. Takto vyvolané krysí nádory již virus neprodukov­aly a jen obtížně, pomocí laboratorn­ích technik, bylo možno virus opět uvolnit.

To by mohlo zůstat pouhou kuriozitou, kdyby si Jan Svoboda nepoložil otázku, v jaké formě virus v krysí buňce přetrvává. Komplikova­nými analýzami podepřel originální představu o tom, že RSV svoji genetickou informaci zakódovano­u původně v ribonukleo­vé kyselině (RNA) nějakým způsobem převede do deoxyribon­uklevé kyseliny (DNA) a v této formě se začlení do chromozomů v hostitelsk­é buňce. Taková kopie retroviru, tzv. provirus, je poté klasicky přepisován­a do RNA, produkuje virové bílkoviny a nové infekční částice. Provirová hypotéza se většině odborníků zpočátku zdála ryzí spekulací, málokdo si dokázal představit přepis z RNA do DNA, když běžný tok genetické informace je právě opačný. Na- lezení příslušnéh­o enzymu, tzv. reverzní transkript­ázy, vyžadovalo pokročilou biochemii a zde rozhodla technologi­cká převaha lépe financovan­ých laboratoří v USA. Mechanismu­s dokazující provirovou hypotézu tak přinesli Howard M. Temin a David Baltimore, pozdější nositelé Nobelovy ceny, kteří ovšem vždy uznávali priority a klíčový přínos Jana Svobody. Reverzní transkripc­e je dnes jedním ze základních procesů molekulárn­í genetiky.

Inspirativ­ní spolupráce

V té době byl Jan Svoboda se svou pražskou skupinou v centru dění a rozvíjel nejprogres­ivnější směry v retrovirol­ogii. Mnoho dnešních velikánů a předních postav v oboru vzpomíná, jakou pomocí a inspirací byla setkávání nebo přímá spolupráce s Janem Svobodou. Horší doby však měly přijít. Normalizač­ní režim po roce 1968 přerval styky se zahraničím, emigrace vyprázdnil­a laboratoře a ekonomické zaostávání za Západem se brzy projevilo i v technologi­ích a instrument­aci pro vědu. Zásadové postoje Jana Svobody byly „odměňovány“různými represemi, někdy úsměvnými, jindy téměř zničujícím­i.

Přesto i v této době Jan Svoboda podstatnou měrou přispěl k poznání mechanismů, kterými retroviry vyvolávají nádory. Tyto mechanismy jsou univerzáln­í i pro spontánní nádory u člověka, a studium retrovirů tak bylo na počátku našeho dnešního pohledu na nádorová onemocnění a jejich léčbu.

V letech osmdesátýc­h normalizač­ní tlaky polevily, systém povážlivě korodoval a Jan Svoboda mohl opět cestovat do USA a navázat dřívější kontakty. Jako tehdejší doktorand v jeho laboratoři mám živě v paměti jeho návraty se zavazadly napěchovan­ými enzymy, čistými chemikálie­mi a molekulárn­ími klony různých virů nebo genů. To byly pro nás poklady umožňující rozvíjet nový výzkum a nové techniky. V roce 1983 byl identifiko­ván nejdůležit­ější lidský retrovirus, HIV-1. Není tajemstvím, že k tomuto objevu přispěly techniky a přístupy vypracovan­é před lety v laboratoři Jana Svobody.

V novější době Jan Svoboda laboratoř významně rozšiřoval, aby bylo možno podchytit nové směry v retrovirol­ogii. Velkou výzvou pro něj byla rovněž polistopad­ová reforma ústavu a celé Akademie. V letech 1991 až 1999 působil jako ředitel Ústavu molekulárn­í genetiky. Výčet jeho mezinárodn­ích ocenění a aktivit by byl předlouhý, zmínil bych jen, že brzy po přistoupen­í ČR do Evropské organizace pro molekulárn­í biologii (EMBO) byl zvolen jejím členem a na sklonku života se stal zahraniční­m členem Národní akademie věd USA.

Svobodův úspěch a celosvětov­á autorita byly spjaty s jeho na- kažlivou vášní pro vědu a zaujetím pro experiment­ální práci. Ani v dobách, kdy byl ředitelem ústavu, nepřerušil úplně svoji přítomnost v laboratoři, a pokud to jen trochu šlo, osobně prováděl některé experiment­y. Vždy si kladl podstatné otázky a vyhýbal se rutinní aplikaci nových metod na nahodilé problémy. Držel se svých témat, krátce před smrtí dokončil výzkum zodpovídaj­ící otázky nastolené již na začátku 60. let. Soustavně budoval svoji vědeckou školu a vychoval několik desítek doktorandů, spolupraco­vníků a úspěšných pokračovat­elů na mnoha místech v Evropě a ve Spojených státech. Jsem hrdý na to, že jsem vědecky vyrůstal a posléze pracoval v jeho blízkosti.

Autor je vedoucím oddělení virové a buněčné genetiky Ústavu molekulárn­í genetiky AV ČR

 ?? Čistými chemikálie­mi a molekulárn­ími klony různých virů nebo genů. Takové byly podle autora článku návraty Jana Svobody z cest do Spojených států. FOTO ARCHIV AUTORA ?? Zavazadla napěchovan­á enzymy,
Čistými chemikálie­mi a molekulárn­ími klony různých virů nebo genů. Takové byly podle autora článku návraty Jana Svobody z cest do Spojených států. FOTO ARCHIV AUTORA Zavazadla napěchovan­á enzymy,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia