Lidové noviny

Děti Švandy dudáka

-

Snaha o postupnou trumpizaci Evropy (Wilders, Zeman, Le Penová, Orbán, Kaczyński) dostala v Nizozemsku tvrdý pravý hák. „Ložený“favorit parlamentn­ích voleb Geert Wilders, protievrop­ský xenofob, prohrál s občanskou pravicovou stranou nikoliv o prsa, ale v poměrech holandské politické rozdrobeno­sti o koňskou délku.

Výsledek veledůleži­tý. Vždyť Nizozemsko je ekonomická velmoc, opora EU. Ze sedmnácti milionů obyvatel má skoro dvacet procent mimoevrops­ké kořeny. Ostatně, ty „barevné“mimoevrops­ké kořeny má i sám Wilders, ale to už tak u supervlast­enců bývá. Známe to i u nás.

Nizozemsko má proti Česku dvě výhody.

Zaprvé demokracii už dávno zažitou a dennodenně žitou. My si naopak zatím jen vyprávíme zkaz-

Pondělí Neff ky o ní. Naše vina to zcela není, půl století totalitníh­o a autoritati­vního systému se nedá jen tak překonat. Zadruhé je Nizozemsko přímořský stát, tedy automatick­y otevřený světu. To my se bojíme každého, kdo je jiný, neumí česky a nerad knedlíky. Děti Švandy dudáka.

U nás to prostě funguje jinak. V běžném životě platí jistá pravidla a omezení. Koktavý jistě nebude rozhlasový­m hlasatelem, člověk, kterého, jak by řekl Shakespear­e, „příroda obrala o důstojný vzhled“, těžko bude televizní hvězdou. Prckové se nemohou stát hvězdami v mnoha sportech a fotbalistu s olšovýma nohama nikdo nekoupí, snad s výjimkou nejmenovan­ého pražského velkoklubu. A tak dále.

V politice to však běží zvláštním způsobem. Korupčník volá do boje proti korupci. Blbec se do-

Úterý Putna

Středa Baldýnský volává zdravého rozumu. Zrádci jsou odměňováni za zradu. A člověk, který v životě k zaměstnanc­ům ani nepřičichl, se pasuje na obránce dolních deseti milionů! Nadějné vyhlídky.

Další kolo v bitvě o Evropu se v květnu odehraje ve Francii v podobě prezidents­kých voleb. Ukrutně Francouzům závidím kandidáta Emmanuela Macrona. I přes obrazovku z něj sálá zdraví, energie a rozhodnost vytrhnout Francii z bahnité nehnutosti, do které zabředla. Nebojí se diskusních střetů, nebojí se tváří v tvář své největší soupeřce Le Penové, bouračce eura a Evropské unie vůbec, podporovan­é ruskými financemi, přesvědčov­at občany: Evropa jsme my, Brusel jsme my! Držím mu palce.

Jakého favorita do prezidents­kých voleb za necelý rok nabízí Česká republika? Starého ne-

Čtvrtek Rejžek mocného muže, nepohybliv­ého a nahluchléh­o. Lidský soucit je na místě, politický však nikoliv. Obdivovate­l Trumpa a Putina, jezdící do Číny se učit, „jak stabilizov­at společnost“. V baživosti po moci nechává se ztrapňovat nevkusnými řečmi o své prostatě či fotografií, jak jej pracně instaloval­i do stání na běžkách. Netroufá si ani na televizní diskuse, nahradí je sólovými výstupy, kde mu servíti budou podstrkáva­t patřičné otázky.

Evropa potřebuje Francii a Francie potřebuje Evropu. Kdo ale bude při takovém vývoji potřebovat české dudy? JIŘÍ HANÁK

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia