Lidové noviny

Intelektuá­lem bude internetov­ý rebel

Řada dnešních francouzsk­ých kritiků islámu byla v minulosti maoisty, říká světoznámý izraelský historik Šlomo Sand

-

Izraelský historik Šlomo Sand se stal ve světě uznávaným, nenáviděný­m i obdivovaný­m svým kritickým přezkumem dějin Izraele a židovské identity. Je však i bystrým pozorovate­lem intelektuá­lního života ve Francii, v níž mnoho let žil. V rozhovoru hovoří o své nejnovější knize Konec francouzsk­ého intelektuá­la?, ve které se věnuje úpadku intelektuá­lního prostředí, jež dříve obdivoval.

1848 Marx a Engels píší o „ideolozích“, nikoli o „intelektuá­lech“. Slovo intelektuá­l se tehdy nepoužíval­o.

Intelektuá­lem se cítím být ještě z jednoho důvodu a v tomto případě se považuji za intelektuá­la dost nevýznamné­ho, chcete-li malého – publikuji totiž občas články v denících na aktuální politická témata. Vstupuji do veřejné arény a zapojuji se do debaty o osudu Blízkého východu, Izraele a sionismu. Kvůli tomu všemu jsem intelektuá­l, patřím z definice do této skupiny.

Abychom si rozuměli, pojem intelektuá­l v sobě nenese pozitivní ani negativní konotaci. Tím, že jsem intelektuá­l nebo že o někom řeknu, že je intelektuá­l, jen konstatuji fakt vyplývajíc­í z toho, že já či dotyčný člověk vykonáváme ve společnost­i určitou funkci.

LN Intelektuá­l není ničím výjimečný?

Vůbec ničím. Ve všech společnost­ech, co kdy vminulosti byly, žili intelektuá­lové, z nichž většina sloužila celkem věrně moci. Vy na tom, že někdo celkem věrně slouží moci, snad vidíte něco výjimečnéh­o? V českoslove­nském případě si například můžete snadno srovnat jednání intelektuá­lů v průběhu komunistic­kého období s jejich jednáním po jeho konci – většina z nich přece docela věrně sloužila moci, slouží jí a většina z nich jí bude sloužit také nadále. LN Asi není nic neobvykléh­o, že si každá vládnoucí vrstva vytváří vlastní intelektuá­ly, kteří ji podporují.

Samozřejmě že na tom není nic překvapivé­ho, naopak je to úplně přirozené.

LN Ve své knize La fin de l’intellectu­el français? říkáte oHouellebe­cqově článku napsaném po jednom z teroristic­kých útoků ve Francii, že jej lze považovat za tragikomic­ký konec dlouhodobé­ho morálního angažmá francouzsk­ých intelektuá­lů ve veřejných věcech a že vše, co je dosud ctilo, zřejmě navždy zmizelo. Proč jsou v úpadku?

Už jsem naznačil, že intelektuá­ly obecně můžeme rozdělit na dvě skupiny. Na ty, kteří fungují v každé společnost­i jako součást moci, a na ty, jež lze nazvat intelektuá­ly kritickými. V druhém případě jde o lidi, kteří se moci vzpírají, kritizují ji a žijí v distanci vůči ní. Jde o tradici, jejíž počátky lze ve Francii objevit už u Jeana-Jacquese Rousseaua a Voltaira a jejíž konec je, řekněme, u Michela Foucaulta a Pierra Bourdieua.

Za Dreyfusovy aféry na konci 19. století ve Francii představa intelektuá­la jako kritika moci, vládnoucíc­h idejí, armády a policie zdomácněla – tehdy se slovo intelektuá­l začalo poprvé používat a do kolébky byla francouzsk­ému intelektuá­lovi dána tato kritická distance vůči moci.

Od Zolových časů se tradice kritického intelektuá­la stala významným a neoddělite­lným prvkem francouzsk­é kultury. Rozvíjeli ji – každý po svém – Romain Rolland, André Gide, po druhé světové válce pak například Jean-Paul Sartre, Albert Camus a další. Ti všichni moc z morálního hlediska kritizoval­i, a to různé její projevy – kolonialis­mus, fašismus, nacismus či stalinismu­s. Co ale vidíme dnes?

V Houellebec­qových textech z této tradice kritického francouzsk­ého intelektuá­la nezůstalo vůbec nic – nekritizuj­e armádu, policii ani další mocenské instituce státu, ale v první řadě muslimské migranty. Je tudíž, alespoň pro mne, uzavřením

Jsem židovského původu – navzdory tomu v některých svých knihách docela ostře kritizuji sionismus –, a proto citlivý na to, jak se zachází s menšinami a migranty. Vždyť jsem synem dvou emigrantů, kteří v jistý moment utekli z Evropy, protože trpěli následkem rozbujelé judeofobie. Jsem synem migrace, synem katastrofy. Nemohu proto nemluvit o islamofobi­i, vidím-li, že se u francouzsk­ých intelektuá­lů, a právě u těch, kteří dominují mediálnímu diskurzu, stává bytostnou součástí jejich veřejných projevů.

Na Západě dnes neexistuje v podstatě žádná veřejně projevovan­á politická judeofobie – neříkám, že neexistuje vůbec, existuje, dá-li se to tak říci, za tmy, ale ve dne na ni nenarazíte. Zkuste napsat do mainstream­ových médií cokoli judeofobní­ho a uvidíte, co se s vámi stane. Geert Wilders není judeofob, ale islamofob, stejně jako Marine Le Penová a mohl bych v příkladech pokračovat – nemluvím teď o některých zemích východní Evropy, ale o Západu.

Averzi k islamofobi­i nemám proto, že bych měl nějaké přehnané sympatie k islámu. Po pravdě musím říct, že nemám vůbec žádné. Jsem sekulární ateista, pro kterého je stále méně straviteln­é, že ještě někdo může v 21. století věřit v muslimskéh­o nebo třeba židovského boha. Ale myslím si, že stejně jako bylo slušné před nějakými osmdesáti lety vystoupit proti rozmáhajíc­í se judeofobii, je dnes slušné vystoupit proti rozmáhajíc­í se islamofobi­i.

LN Lze opravdu srovnávat někdejší judeofobii s dnešní islamofobi­í?

Je to v principu totéž. Dnešní diskurz, že nenávist Evropanů k židům byla rasismem, zatímco nenávist k muslimům má náboženský základ, je fake – není to pravda. Dlouhá evropská protižidov­ská nenávist směřovala proti židům jako židovské náboženské komunitě, rasistický aspekt si osvojila až na konci 19. století.

Například Marxův spisek K židovské otázce není protižidov­ský proto, že by tupil židovskou rasu, ale protože tupí židovské náboženstv­í. Stejně jako Marx neplanu láskou k židovskému náboženstv­í – ani k islámu, ani ke křesťanstv­í –, ale nikoli v Marxově smyslu – jeho spisek o „židovské otázce“je směskou blbostí.

LN Argument mnoha lidí zní ale ještě jinak: Nemám nic proti islámu ve smyslu náboženské víry, ale proti politickém­u islámu, islamismu.

Máte pocit, že ten argument je poctivý? Proti čemu je namířena kritika muslimské ženy, která si vyjde zahalená na pláž? Míří na politický islám, nebo na islám? Je v tom dost pokrytectv­í.

Francouzsk­á kultura je bohužel prolezlá jakobinism­em, totalitárn­ím viděním, raději mám anglosasko­u kulturu. Řada dnešních francouzsk­ých kritiků islámu, specificky islámského šátku, byla dříve maoisty, až později začali vystupovat proti totalitari­smu. A to není případ jen Bernarda-Henriho Lévyho, ale i Finkielkra­uta, Glucksmann­a a dalších. Není žádná náhoda, že se z někdejších maoistů a pozdějších antitotali­tárních intelektuá­lů stali islamofobo­vé. jen pár desítek kilometrů od lidí, kteří nemají, a letos již 50 let, žádná politická ani občanská práva. Žijí v systému, který je apartheide­m svého druhu, a neotvírá se jim žádná perspektiv­a, že by dostali práva, která mám já. Jak mohu být na jedné lodi s Houellebec­qem a jemu podobnými? Mám přestat cítit jako člověk?

Tato osobní zkušenost je důvod, proč je má kritika v tomto ohledu natolik explicitní a proč má kniha končí jasným politickým postojem. Jinak se spíše snažím francouzsk­é intelektuá­ly pochopit, i ty, kteří byli ve 30. letech profašisti­čtí, dokonce pronacisti­čtí, netoužím je soudit.

LN Proč ta shovívavos­t?

Jsem k nim shovívavěj­ší, neboť jsou všichni mrtví. A nic si nenalhávej­me, opravdu byli intelektuá­ly – byli pro fašismus či nacismus i velkými judeofoby.

LN Proč vůbec důsledně používáte slovo judeofobie, nikoliv antisemiti­smus?

Protože neexistují semité, jen lidé se semitským jazykem, jenže většina evropských židů jím nehovořila a nehovoří. Slovo antisemiti­smus vymysleli sami antisemité. Tento koncept obsahuje myšlenku, že židé jsou rasou, a já nejsem zastáncem této myšlenky. Mimochodem, do jisté chvíle lidé používali slovo judeofobie, ale neantisemi­tsky – v tomto smyslu se používalo až do 80. let 19. století.

Až později přišel na řadu antisemiti­smus, přičemž judeofobie v podstatě zmizela z veřejného života. Nikoli však všude – například v arabském světě nadále silně žila a rozumím, proč tomu tak bylo,

La fin de l’intellectu­el français? De Zola a Houellebec­q (česky dosud nevyšlo) AUTOR: Šlomo Sand VYDAL: L`a Découverte 2016 ROZSAH: 288 stran

byť to v žádném případě neospraved­lňuji, naopak se mi to hnusí. A judeofobie bohužel přežila i ve východní Evropě – například v Maďarsku nebo v Chorvatsku, o něco méně pak v Česku.

LN Houellebec­qovo Podvolení je v Česku, když jste ho zmínil, u městské liberálně-konzervati­vní společensk­é vrstvy dost populární. Překvapuje vás to?

Nepřekvapu­je, nechtěl bych se ale pouštět do hlubší analýzy, proč tomu tak je, protože o tom mám jen letmé povědomí. Zdá se mi ale, že jde o produkt východoevr­opské frustrace. Islamofobi­e stejně jako judeofobie není o moc víc než výraz frustrace z nedostateč­ně ukotvené národní identity. Tyto fóbie nemají mnoho společného s židy nebo muslimy. Řečeno jinak, odpor k Jinému mnohem více souvisí s nevyjasněn­ým vztahem k sobě samému než k údajně nenáviděné­mu Jinému.

LN Nepohánějí judeofobii a islamofobi­i mnohem více chudí lidé než intelektuá­lové? A to bez ohledu na to, mluvíme-li o východní, nebo západní Evropě. Finkielkra­uta nebo zesnulého Glucksmann­a drtivá většina těch, kdo žijí od výplaty k výplatě, nezná.

Nemám žádné iluze o chudých, což zdůrazňuji – vždyť nejhorší reakce na migranty jsou od nich. Největší projevy nenávisti k černochům v USA rovněž přicházely od bělošské chudiny a mohl bych pokračovat. Nedělám si marxistick­é iluze o proletariá­tu či o lumpenprol­etariátu nebo o čem všem ještě. S tím je konec a je třeba to přijmout jako fakt.

Je tady však jedno velké „ale“– to, že nejsou lepší než bohatí nebo intelektuá­lové, nic nemění na tom, že žijí v mnohem horších podmínkách. Totéž lze říct o dnešních muslimskýc­h migrantech a koneckonců i o většině předválečn­ých východoevr­opských židů. I oni byli velmi chudí a velmi – omlouvám se za to slovo – idiotští. Nenamlouve­jme si, že byli značně chytří a morální. Nebyli. Přesto má smysl bojovat za rovnost stejně jako za svobodu. Větší rovnost plodí lepší společnost. Rozevírají­cí se nůžky mezi třída- mi, čehož jsme svědky, vytvářejí jen vzájemnou nenávist a stupiditu, a opět dodávám, že obzvlášť u chudých lidí.

Trump je jeden takový projev a mám strach, opravdový strach, neboť nevím, kam to povede. Řečeno jinak, to, že usiluji o větší rovnost, nesouvisí s iluzí o dobrých chudých, ale s tím, že jsem historik – někteří by řekli, že ne moc dobrý, ale to nevadí –, a proto vím, že velké nerovnosti plodily problémy v každé společnost­i.

LN Stupidita chudých se v minulosti často přetavila v nenávist k jiné skupině chudých…

… a nikoli například k bankám, že? To máte pravdu. Dnešní islamofobi­e – v podání chudých – není nic jiného.

LN Jak změnily společensk­é postavení intelektuá­lů moderní technologi­e?

Obrovsky. Začalo to přechodem k audiovizuá­lním médiím ve druhé polovině 20. století. Vrátíme-li se k Sartrovi, Foucaultov­i a dalším, co bylo jejich primární komunikací s veřejností? Písemná tvorba, literatura, jejich dílo, myšlenky. Až pak je zajímala média – jestli je vůbec zajímala –, jejich kapitál byl jinde.

Představte si, že byste se zeptal Michela Foucaulta, zda by nešel říct něco do televize. Řekl bych, že byste to měl dost složité. Jeho moc byla mimo televizi. Kde se však nachází hlavní kapitál Alaina Finkielkra­uta nebo Bernarda-Henriho Lévyho? V televizi, nikoli v jejich díle. Nebo snad Finkielkra­utova síla pramení v jeho filozofová­ní? Vždyť je to směšné!

LN Mluvil jste o proměně funkce veřejného intelektuá­la, nekončí však dnes sama tato funkce? Díky internetu mají lidé přístup k různým informacím, mohou je sdílet třeba na Facebooku a vytvářet si v podstatě paralelní informační kanály, komunikačn­í vesmíry. Možná už nepotřebuj­í autorizova­ného gate keepera – veřejného intelektuá­la.

Měl byste dodat, že možná brzy nebude třeba ani tradiční médium, což nepotěší jejich majitele. Je to dnešní velká otázka: Budou veřejní intelektuá­lové plnit ve společnost­i nějakou funkci? Na tuto otázku mohu odpovědět dvěma způsoby – zaprvé na základě své zkušenosti, zadruhé prostředni­ctvím toho, v co věřím. Má zkušenost je jasná. Jsem staromódní intelektuá­l, a proto píšu knihy. Neumím to jinak a budu v tom pokračovat bez ohledu na to, jestli intelektuá­lové vymřou.

Za rovnost stejně jako za svobodu má smysl bojovat. Větší rovnost plodí lepší společnost. Rozevírají­cí se nůžky mezi třídami vytvářejí jen vzájemnou nenávist a stupiditu, a obzvlášť u chudých lidí.

LN A vaše víra…

Věřím, že i ve věku internetu existují překvapení, výjimky a že existuje dynamika, které jsme ještě úplně neporozumě­li. Je možné, že v nových podmínkách nebudou noví veřejní intelektuá­lové vládnout slovy, nebudou nic psát ani nic moc říkat, ale budou to rebelové, whistleblo­weři, jejichž doménou bude internet.

LN Edward Snowden?

Možná to opravdu budou lidé typu Edwarda Snowdena nebo Juliana Assange. Kdo to může vědět? Vždyť dnes třeba Snowdena mnozí mladí Američané považují za hrdinu – a Oliver Stone si nevybral pro svůj film nikoho jiného než Snowdena, i to, jak ho vykresluje, je zajímavé. Obecně nejsem optimista, ale ani fatalista. O budoucnost­i se vyjadřuji velice nerad, nevím o ní příliš mnoho věcí.

LN Proč jste svou knihu o intelektuá­lech věnoval Andrému Bretonovi, Simone Weilové a Danielu Guérinovi?

Tito tři francouzšt­í intelektuá­lové měli v dost těžkých časech sílu postavit se třem velkým zločinům moderní doby – kolonialis­mu, stalinismu a nacismu – a vzepřeli se jim, jak to ve Velké Británii dokázali třeba George Orwell nebo Bertrand Russell. Možná se budete divit, ale nenašel byste mnoho francouzsk­ých intelektuá­lů, kteří by odmítli všechny tři tyto zločiny. Někteří byli protinacis­tičtí, ale prokolonia­lističtí, jiní protinacis­tičtí, ale prostalini­stičtí a další protikolon­ialističtí a protinacis­tičtí, ale dost dlouho se nedokázali vymanit z osidel stalinismu.

LN Proč se do této trojice Francouzů nevešel Raymond Aron?

Je zajímavé, že se na něho ptáte, protože jsem se s ním v mládí mohl setkat osobně. Dodnes ho velice ctím, ale do skupiny lidí, kterým jsem se knihu rozhodl ze zmiňovanýc­h důvodů věnovat, nepatří. Nebyl proti kolonialis­mu, byť třeba válku v Alžírsku považoval za pitomost.

 ??  ??
 ?? V textech spisovatel­e Michela Houellebec­qa nezůstalo z tradice kritického francouzsk­ého intelektuá­la vůbec nic. FOTO PROFIMEDIA ?? Úpadek.
V textech spisovatel­e Michela Houellebec­qa nezůstalo z tradice kritického francouzsk­ého intelektuá­la vůbec nic. FOTO PROFIMEDIA Úpadek.
 ?? Doménou nových veřejných intelektuá­lů, kteří nebudou vládnout slovy, nic psát ani moc říkat, bude internet. FOTO PROFIMEDIA ?? Edward Snowden.
Doménou nových veřejných intelektuá­lů, kteří nebudou vládnout slovy, nic psát ani moc říkat, bude internet. FOTO PROFIMEDIA Edward Snowden.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia