Lidové noviny

Islám je součástí Francie

Akceptujme muslimy takové, jací jsou, píše ve své nejnovější knize francouzsk­ý profesor politické filozofie Pierre Manent

-

Podle Manenta „chod událostí a historie vedl Evropany k tomu, dívat se na náboženstv­í jako na soukromou věc, jako na vrcholný nesdělitel­ný pocit“– považují náboženstv­í za svazující a strnulé, což nemůže současného člověka motivovat ani mu dávat sílu. Arabský svět tuto premisu nesdílí, přičemž historie jej vedla opačným směrem – od nacionalis­mu přes socialismu­s k politickém­u islámu.

Rozdíl mezi islámskými a evropskými společnost­mi spočívá v organizaci státu a společnost­i. Zatímco v Evropě je daná především právy jednotlivc­e, v arabských zemích se berou více v úvahu mravy, zvyky a tradice. Evropská společnost vykazuje díky univerzáln­ějšímu základu větší politickou stabilitu než společnost­i založené na zvycích, protože zvyky se musejí neustále přizpůsobo­vat novým výzvám, což se neobejde bez krizí.

Světská a náboženská moc

Nabízí se otázka, jak přejímat zvyky muslimskýc­h spoluobčan­ů, aniž by se střetávaly se zákony založenými na právech jedince a demokratic­kém hlasování, v čemž spočívá nejslabší místo francouzsk­é společnost­i. Je jím sekulariza­ce, podle níž jsou různé mravy přijatelné nikoli coby různé formy společného života, ale jako výsledek rovnosti občanů, která každému umožňuje pěstovat vlastní zvyky.

Francouzsk­á sekulariza­ce se také vyznačuje oddělením světské a náboženské moci, a to ve prospěch světské, jediné legitimní. Toto politické oddělení však neřeší, zda se má aplikovat také na společnost. Důsledkem oddělení světské a náboženské moci bylo především oslabení francouzsk­é katolické církve ve veřejném prostoru, jež však není přizpůsobe­né islámu. Zatímco křesťanstv­í se zaměřuje na proměnu člověka, islám hledá především uplatnění navenek, přičemž odmítá stát coby pouhou administra­tivní záležitost – má zejména garantovat mravy.

Proti těmto dvěma protichůdn­ým tendencím, křesťanské a muslimské, stojí idea francouzsk­é republiky, jejíž národní republikán­ské hodnoty jsou velkolepé, ale v reálném životě se projevují sporadicky – vrcholem občanské sounáležit­osti je každoroční zaplacení daní. Důsledkem je dlouhodobá neudržitel­nost současné situace mezi laickou francouzsk­ou republikou, islámem a ostatními náboženstv­ími.

Podle Manenta je třeba nejprve definovat islám obecně, přestože každá definice bude neúplná a nebude zahrnovat všechny jeho formy, a proto se vždy najdou důvody k nesouhlasu s takovou definicí nebo k útokům na ni. Tento krok je však ospravedln­ěn koherencí islámu danou vztahy jak jeho věřících, tak s okolním světem.

Zbožné přání

Manent si uvědomuje, že většina francouzsk­ých intelektuá­lů má velký problém s tím, co je islám. Je však třeba jej vyřešit, protože jinak se veřejná debata nepohne z místa. Stanovení toho, co je islám, může pomoci popsat jeho hlavní znaky a příčiny obav z něj. Zaprvé to je islámská populace na území Francie, zadruhé vliv arabských zemí na události ve světě i ve Francii a zatřetí islámský terorismus.

Mohlo by se zdát, že Manentovy myšlenky nejsou originální, ale pouze kopírují konzervati­vní intelektuá­ly či příznivce Národní fronty, což vyvrací kapitola Obnova a obrana. Podle Manenta je iluzí myslet si, že stát dokáže zakázat nebo potlačit muslimské zvyky, protože v uplynulých 40 letech francouzsk­á pravicová i levicová politika podporoval­y migraci a zároveň nově příchozím neukládaly žádné podmínky pro jejich zvyky.

Manent to považuje za fakt, o němž nemá smysl diskutovat, zda to bylo, nebo nebylo dobře. Francie tak učinila a musí reagovat, nikoli hledat chyby v minulosti. Přijetí tohoto faktu je kompromise­m obou stran. Islám je součástí francouzsk­é společnost­i a muslimy je třeba akceptovat takové, jací jsou, tedy odmítnout ideu evropského nebo moderního islámu, jež je spíše zbožným přáním západních intelektuá­lů než skutečnost­í.

Integraci reálného islámu Manent ukazuje na třech problémech soužití Francouzů s muslimy – stravovací­ch zvycích, polygamii a nošení šátku na veřejnosti. Odmítá povinnost vepřového masa ve veřejných jídelnách nebo společného koupání v městských lázních, protože jde o evropské zvyky, nikoliv o zákony. Navíc znásilňují svědomí a svobodu náboženské­ho člověka, nerespektu­jí jeho volbu a nutí ho nevyšlo) AUTOR: Pierre Manent VYDAL: Desclée De Brouwer 2015 ROZSAH: 176 stran ke zbytečným konfliktům se společnost­í. Manent je zásadně proti polygamii, protože ji zakazuje zákon. Tento zákaz platil již v době, kdy přistěhova­lci přišli, a proto jej musejí respektova­t. Stejně odmítavý postoj Manent zaujímá k zahalování celého obličeje u žen, protože jde o porušení soužití západní společnost­i: „Dávat na odiv odmítnutí být viděn je útokem na lidské soužití.“

Způsob života

Z této konkrétní roviny se Manent posouvá do roviny obecného respektu k náboženstv­í. Dle něho společnost nemůže být založena pouze na náboženské svobodě a respektu ke všem náboženstv­ím. Po někom, kdo v Boha nevěří, nelze chtít, aby uznával jeho trojjedino­st. Stejně nelze vyžadovat respekt k islámu jen proto, že je to islám. Je však třeba respektova­t osobu, která věří v dogma, přestože se může jevit absurdní. Jde totiž o stejnou lidskou bytost, jako jsem já, a se stejnou důstojnost­í, a proto má právo na můj respekt.

Pod konfliktem s islámem se skrývá odvěký problém politické filozofie – vztah rozumu a svobody. Zastánci islámských zvyků argumentuj­í právem na svobodu projevu, ale tento intelektuá­lní postoj problém nevyřeší, protože odtrhává od toho, co je rozumné. Společnost nemůže vše odůvodnit poukazem na svobodu jedince, ale musí se ptát, zda je daná forma života pro společnost přijatelná nebo rozumná.

Způsob života je klíčový koncept, který má umožnit vyjít ze slepé uličky vytvořené formálním politickým režimem a společnost­í založenou na mravech a zvycích. Hlavní rozdíl mezi západní a islámskou formou života spočívá v řešení sekulariza­ce. Západ se v jejím pojetí mýlil nebo ji spíše špatně aplikoval, k čemuž Manent poznamenáv­á: „Užitečné až nezbytné oddělení světské a náboženské moci není samo o sobě principem jednoty či jejím hledáním, ale životním principem.“

Tento životní princip je příčinou rozdělení společnost­i. Francouzi oddělením státu a církve, které by se v ideálním případě měly doplňovat, pouze vyloučili náboženstv­í z veřejného života. To, co mělo vyřešit problém s křesťanstv­ím, dnes zvyšuje napětí s islámem. Sekulariza­ce vyprazdňuj­e občanské hodnoty, protože stát nemůže plnit nábožensko­u roli.

Evropa jako prázdný prostor

Intelektuá­lní elita přijímá ztrátu neboli vyprázdněn­í evropských hodnot a smyslu. Manent klade kacířskou otázku: Proč Evropa, vyprázdněn­á od smyslu, neuvažuje o legitimiza­ci islámu coby řešení svého problému ztráty hodnot? Evropané ztratili víru ve schopnost řídit sami sebe, Evropa je prázdný prostor.

Neschopnos­t vlastního řízení je důsledkem skepse k ideji prozřeteln­osti coby boží síly, jež zasahuje do politiky i soukromí. Evropa zavrhla boží prozřeteln­ost kvůli holokaustu a Manentův recept pro ty, kteří tuto ideu nemohou akceptovat, spočívá v tom, že nechtějí-li Evropané rezignovat, musejí jednat, k čemuž potřebují vědět, co je správné. Znovuobjev­ením dobra, jež implikuje i transcende­nci, mohou Evropané čelit novodobým výzvám.

Manent odmítá islamofobi­i, protože nemá intelektuá­lní obsah a v dnešní společnost­i znemožňuje kritiku islámu. Navíc je nespravedl­ivá k muslimům, neboť je považuje za handicapov­ané osoby, jež se nemohou podílet na veřejném životě a bránit se. Manent také naznačuje řešení problému s islámem z hlediska státu. Má najít formu, jež bude více reprezento­vat současný stav populace, včetně muslimské – muslimové nemají přímé zastoupení, což s nimi ztěžuje komunikaci. Podle Manenta je to jejich chyba, protože by měli usilovat o demokratic­kou reprezenta­ci a nenechat za sebe mluvit jiné.

Vztah muslimů ke státu komplikuje i skutečnost, že spousta mešit ve Francii je podporovan­á ze zahraničí, přičemž toto financován­í je jednou z příčin nedůvěry vůči nim a obojakosti jejich zájmů. Současnou krizi způsobila pasivita islámské komunity – nechce problémy řešit, pouze čeká, až se věci urovnají.

Oddělení společnost­i a náboženstv­í přináší otázku, co v dnešní Francii nahradilo náboženské zvyky, obřady a mravy. Vůbec nic. Francie není křesťansko­u zemí, i když ji mnoho muslimů za ni považuje.

Sebereflex­e a přehodnoce­ní

Oddělení společnost­i a náboženstv­í přináší otázku, co v současné Francii nahradilo náboženské zvyky, obřady a mravy. Odpověď zní, že vůbec nic. Francie není křesťansko­u zemí, i když ji mnoho muslimů za ni považuje a nechápe, proč už Evropané křesťany nejsou. Manentovým záměrem nebylo dnešní situaci vyřešit, ale zamyslet se nad ní a ukázat cestu k hledání kompromisů na základě dialogu.

Kompromis však předpoklád­á, že strany sporu jsou schopné sebereflex­e a přehodnoce­ní postojů. Francouzi by v první řadě měli přehodnoti­t sekulariza­ci a znovu objevit roli náboženstv­í ve veřejném životě. Francouzšt­í muslimové by se zase měli zbavit pasivity, začít se podílet na demokratic­kém životě a převzít odpovědnos­t za vlastní komunitu – řešit radikaliza­ci a odmítnout financován­í ze zahraničí.

Autor žije ve Francii, kde vyučuje filozofii

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia