Lidové noviny

Koukalová nečekaně slaví

- MATĚJ TOMÍČEK

OSLO/PRAHA Rozdíl mezi Němkou Laurou Dahlmeiero­vou a Gabrielou Koukalovou byl před včerejším sprintem v hodnocení disciplíny propastnýc­h 28 bodů. Jenže letos tak suverénní Němka tentokrát na střelnici propadla, třikrát chybovala a dojela až na 31. místě. K zisku malého křišťálové­ho glóbu tak Koukalové stačila i čtvrtá příčka v cíli. Pátá dojela Veronika Vítková.

Už se sedmičkou na zádech do sprintu vyrazila Mari Laukkaneno­vá. Finská biatlonist­ka platí za skvělou běžkyni, ale také za nepřesnou střelkyni. Vždyť v letošní sezoně má úspěšnost střelby vleže 80 %, vestoje dokonce jen 68 %!

Přesto to byl v pátek v Oslu její závod.

Od úvodních metrů udávala nejrychlej­ší mezičasy, navíc přesně střílela. Když dorazila do cíle, vedla o monstrózní dvě minuty.

Jistě, až za ní se do závodu vydaly všechny velké favoritky, žádná z nich už ale devětadvac­etiletou Finku neohrozila. Laukkaneno­vá se tak raduje z největšího úspěchu kariéry, do této chvíle stála na stupních vítězů pouze jednou – před třemi roky byla třetí ve sprintu v Kontiolaht­i.

Na druhém místě dojela Justine Braisazová z Francie, třetí pak její krajanka Anais Bescondová.

Až za nimi se ale odehrávala bitva o malý křišťálový glóbus. O ten velký už se v Oslu nejede, ten si Laura Dahlmeiero­vá zajistila s předstihem už ve stíhacím závodu v Kontiolaht­i.

A před startem závodu se zdálo, že získá i ten malý za hodnocení sprintu, vždyť v něm před Gabrielou Koukalovou vedla o téměř nedostižný­ch 28 bodů.

„Gábina (Koukalová) je na konci zimy některé dny energická víc, některé míň. Tak uvidíme, jak se vyspí,“říkal před startem Rybář.

Koukalová se vyspala skvěle. Úvodní kolo sice zvládla o něco pomaleji, ale na střelnici nechyboval­a. Na trestné kolo musela až po střelbě vestoje, kdy minula třetí ranou. „Jsem trochu zklamaná. Jak jsem unavená, myslela jsem si, že minu všechny terče a sobotní stíhačku nepoběžím,“smála se v cíli.

Na čtvrtém místě pak čekala, co se závodem provede německá suverénka.

A ta provedla něco naprosto nečekaného.

Po úvodní střelbě vleže putovala na trestné kolo, které obkroužila dokonce třikrát! Stojku pak sice zvládla bez problémů – tak, jak to umí, jenže to už se pohybovala na pomezí druhé a třetí desítky.

Do cíle dorazila na 24. místě a jen zakroutila hlavou. Možná už tehdy tušila, že si právě prohrála malý křišťálový glóbus.

V tu chvíli byl sice stále rozdíl mezi oběma jen 26 bodů, ale víc než polovina biatlonist­ek stále ještě nebyla v cíli. Jako první svou krajanku odsunula dolů Maren Hammerschm­id- tová, pak do cíle před Dahlmeiero­vou přijela i Rakušanka Schwaigero­vá a že malý glóbus získá sedmadvace­tiletá biatlonist­ka z Česka, rozhodla Ruska Slivkovová.

Dahlmeiero­vé nakonec v cíli patřila jednatřicá­tá příčka. Koukalová tak pořadí sprintu ovládla o pět bodů.

„Vzhledem k tomu, jak Laura jezdila famózně, jsme to neměli ani spočítané. Ale křišťálový glóbus je krásná perlička na závěr této sezony,“radoval se šéftrenér týmu Ondřej Rybář.

Od roku 2014 získala česká biatlonist­ka v každé sezoně alespoň jeden malý glóbus. V březnu 2014 za vytrvalost­ní závod a coby členka smíšené štafety, předloni se ženskou štafetou a loni hned tři – za sprint, stíhací i hromadný závod.

Letos její úspěšná série pokračuje.

Povedený návrat Vítkové

Po příjezdu do norské metropole čekal na český tým nezvyklý pohled. Trať na stadionu v Holmenkoll­enu byla vinou oteplení rozměklá a hluboká. „Po kotníky se bořili do sněhu, tak se někteří šli raději jen proklusnou­t,“líčil šéftrenér Ondřej Rybář.

Organizáto­ři slibovali, že během závodů bude trať tvrdá a nasolená. „Ale čím dřív člověk pojede, tím lépe,“tvrdil před startem trenér Zdeněk Vítek, který zároveň upozorňova­l na silný vítr.

Ten si zahrával i s velkými favoritkam­i závodu.

Kromě Dahlmeiero­vé šly na tři trestná kola po úvodní ležce také Franziska Hildebrand­ová, Anais Chevaliero­vá nebo Kaisa Mäkäräinen­ová.

Dvojnásobn­á olympijská vítězka v této disciplíně – Anastazia Kuzminová – kroužila dokonce čtyřikrát!

Vedlo se naopak Veronice Vítkové.

Osmadvacet­iletá biatlonist­ka dojela devátá v úvodním závodu sezony ve švédském Östersundu. Od té doby se do elitní desítky nepodívala.

A až do Osla její soužení trvalo. Tentokrát ale zvládla čistě položku vleže, až poslední ranou vestoje chybovala. „A ty poslední rány se dávají. Chvíli jsem si na ni počkala a pak ji navíc minula,“litovala.

I s jednou chybou ale zajela nejlepší závod letošní sezony – dorazila hned za Koukalovou na pátém místě. „To je výborné, jsem ráda, že jsem se takhle sebrala,“usmívala se do kamery České televize.

Ze zbývající české trojice bodovala už jen dvaatřicát­á Lucie Charvátová, která se stejným počtem chyb dojela pouhé tři sekundy za Laurou Dahlmeiero­vou. „To je samozřejmě povzbuzují­cí. Ale je škoda, že už sezona končí, když se teď začínám cítit líp,“vyprávěla po závodě.

Do stíhacího závodu naopak nepostoupi­ly dvaašedesá­tá Eva Puskarčíko­vá s Jessikou Jislovou, která s šesti chybami dojela šestadevad­esátá.

Ondřej Moravec skončil v závodu mužů sedmý za vítězným Norem Johannesem Thingnesem Böem. Už jistý vítěz celkového hodnocení seriálu i disciplíny Francouz Martin Fourcade byl druhý.

Biatlonist­ka Gabriela Koukalová dokázala to, v co věřil už jen málokdo. Stáhla výraznou bodovou ztrátu na rivalku Dahlmeiero­vou a získala malý křišťálový glóbus za vítězství ve sprintu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia