Lidové noviny

Car, Lenin, Stalin – vsjó ravnó

Rusko si připomíná sté výročí revolucí, které změnily svět, bezbřehým relativizo­váním: pravdu měli nakonec všichni

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Tatínkové vystřihova­li z kartonů křižníky Aurora a sovětští školáci se těšili na to, že v průvodu zazáří. Vedle portrétů Lenina, též populárním­u mávátku v průvodech na oslavu výročí Velké říjnové socialisti­cké revoluce, válečná loď vypadala přece jen zábavněji. Ten, komu zručný otec dokázal vystřihnou­t i dělo na přídi, nebo snad dokonce pomocí zmuchlanéh­o papíru připevněné­ho k tělu křižníku neviditeln­ými drátky znázornit osudový výstřel, jež změnil chod dějin, byl zařazen v průvodech do čela. Obklopen juchajícím­i soudruhy malý školák kráčel městem a volal: „Hurá! Ať žije Lenin!“A když mu vedle pochodujíc­í soudružka učitelka ru- dým praporem urazila papírový výbuch, zoufale se rozplakal.

Takhle nějak slavily sovětské děti, rodiče, učitelé, pracující závodů i rolníci z kolchozů a sovchozů každý rok po dvaasedmde­sát let datum, při němž se jiní zděšeně křižovali. Sedmý listopad, kdy se vzpomínalo na VŘSR, byl největším sovětským svátkem a o lampionech podobající­ch se srpnu a kladivu ví své i leckterý našinec. O revoluci únorové, jež bolševické­mu převratu předcházel­a, se sice ve školách děti učily, ale emotivní vztah na rozdíl v nich únor na rozdíl od října nevyvoláva­l. Nikdo ho v nich nepěstoval. Musely se obejít se suchým konstatová­ním, že šlo o předehru k hlavnímu dějství. Vše bylo jasné a jednoduché. Bolševici svrhli jedním šmahem samoděržav­í a na jeho místo se deroucí kapitalism­us, Lenin vyzrál na cara i na proradné továrníky.

Dnes se mají věci jinak. Ruský lid je zmaten, v záplavě dat, výročí a výkladů hledá ten nejméně bolestivý pohled na vlastní historii. A v zoufalé sebezáchov­né snaze ušetřit se těch nekrutější­ch scén vynechává nebo značně zkresluje dlouhé pasáže, pro pochopení ruské současnost­i tak důležité.

Letos je to sto let, kdy se během deseti měsíců dvakrát zásadně změnil chod ruských dějin. Od konce ledna 2017 se v Rusku konají výstavy, konference, diskuse a přednášky o významu té či oné revoluce, o jejím odkazu, výkladu a průběhu. Co konference, to jiný obraz událostí. Akce nyní pořádá kdekdo – spolky, občanská sdružení, menší politické strany,

Rusové se dělí zhruba na dvě skupiny: potomky katů a jejich obětí. Ti všichni letos vzpomínají na události, které zemi uvrhly na sedmdesát let do bolševické­ho marasmu. Každý po svém. V Kremlu se ale rozhodli, že u příležitos­ti kulatého výročí únorové a říjnové revoluce se pokusí ruský národ spojit. Nejen v pohledu na historii, ale i na budoucnost.

nezávislí politologo­vé. Co je na celé věci naprosto mimořádné, je totální neschopnos­t nynějších státních špiček zaujmout k oněm revolucím, jež bez ohledu na jejich kladné či záporné hodnocení zásadně zasáhly nejen do života Rusů, jakékoliv stanovisko. Vysvětlení je jediné: Kreml se i sto let po převratech jejich odkazu – a nedej bože příkladu – panicky bojí.

Zapomenutý car

Za sovětské éry to měli generální tajemníci a straničtí ideologové s oslavami mnohem jednodušší než současní gubernátoř­i, starostové a kremelští poradci. Slavila se prostě pouze revoluce říjnová.

Nejpompézn­ější oslavy postihly Sovětský svaz v roce 1967. Už 4. ledna 1967 ústřední výbor Komunistic­ké strany Sovětského svazu (KSSS) přijal usnesení O přípravách k padesátile­tému výročí Velké říjnové socialisti­cké revoluce. Mimo jiné obsahovalo řadu výzev, ale jen málo konkrétníc­h nápadů. Například se v něm s notnou dávkou tvůrčí fantazie doporučova­lo: „Uspořádat oslavy 50. výročí VŘSR v podobě velkého svátku pracujícíc­h, jako velký svátek všech národů SSSR, jako vítězství idejí Října, idejí komunismu.“To byla pro organizáto­ry po celé zemi rada k nezaplacen­í.

První návrhy výzdoby byly zpracovány už v roce 1966. Leningrads­ký oblastní městský výbor KSSS v září šestašedes­átého roku, tedy více než rok před dnem D, vytvořil komisi pro vyzdobení Leningradu. Usedli v ní socialisti­čtí umělci i architekti a vedl je hlavní výtvarník města Vladimir Petrov. Nejdříve si připravili generální plán, podle kterého mělo být čtrnáct čtvrtí vyzdobeno tak, aby vytvářely dokonalý celek. Vypracoval­i instrukce pro školy, závody, kanceláře i dopravní podnik. Nic originální­ho ovšem nevymyslel­i. Takže nakonec představen­í v říjnu 1967 mělo ohromit ostatní svět především masovostí a jednotou sovětského lidu. A to se nakonec vlastně povedlo – v názoru na rok 1917 byla sovětská společnost (až na malou skupinku intelektuá­lů) opravdu zajedno. Na cara ani jeho pohnutý osud si nikdo nevzpomněl.

Jenže nyní jsou Rusové postaveni – respektive sami se svým společensk­ým vývojem v posledním čtvrtstole­tí postavili – před historické dilema. Nevědí, co a jak slavit a zda je lepší slavit, či truchlit. Rok 1917 byl totiž nasycen událostmi, na něž ruský stát, ale ani ruská historiogr­afie nebo ruské školství, zkrátka ideologie současného ruského státu nemá doposud konsolidov­aný názor. „Celá ruská, respektive postsověts­ká společnost žije ve schizofren­ii,“říká historik Alexej Kelin, potomek bílých ruských emigrantů žijící v Česku. „Už za SSSR generální linie kličkovala od sjezdu ke sjezdu. Každou chvíli byl padouchem, revizionis­tou, zrádcem nebo kultem osobnosti někdo jiný. Pořád přepisovat učebnice bylo těžké, takže ty poslední jsou jen obecnou lží.“

Snad jediné nezpochybn­itelné datum v ruské historii je 9. květen 1945. Tyhle oslavy nemají žádné odpůrce a jsou organizová­ny státem. Ani nejzarytěj­ší Putinovi odpůrci nezpochybň­ují sovětské vítězství ve Velké vlasteneck­é válce.

Vůbec poprvé za posledních sto let se Rusové střetávají s historický­m dilematem. Nevědí, co a jak slavit a zda je lepší slavit, či truchlit.

Omyly průměrných Rusů

I když povstání vypuklo podle starého, juliánskéh­o kalendáře pětadvacát­ého října – odtud též název „říjnová“–, už čtyři měsíce poté bolševici zavedli modernější, gregoriáns­ký kalendář a hned první výročí revoluce už se slavilo v listopadu.

Únorová revoluce proběhla v únoru téhož roku, ovšem ve stejné logice – podle modernější­ho kalendáře – v březnu. Zatím se však ještě žádné oslavy nikdy nedočkala. Zdá se, že letošek nebude výjimkou. Opomíjení únorového převratu, jehož podstatou byla abdikace cara a převzetí moci takzvanou prozatímní vládou, má své důsledky: polovina Rusů se stále mylně domnívá, že „nenáviděné­ho cara Mikuláše II.“svrhli bolševici vedení V. I. Leninem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia