Lidové noviny

Kdo by řekl, kam to v Pitěru povede

- GÁBOR STIER

Sankt-Petěrburg, jehož rozšířený hovorový název zněl a zní Pitěr, byl v druhé dekádě minulého století třetím nejlidnatě­jším městem Evropy. Kolotal v něm čilý metropolit­ní život. Traktýry (hostince) byly plné, v restaurací­ch vyhrávala ruská nebo cikánská hudba, továrny vyráběly, ulicemi klouzaly sáně, po hlavní třídě místní smetánky Bolšaja Morskaja korzovali dámy a gardisté, zatímco na Něvském prospektu halasně pokřikoval­i prodavači zmrzliny, své služby tu hospodyňká­m nabízeli brusiči a davem se proplétali nosiči vody, balancujíc­í s dřevěnými vědry. Pitěr byl jako vedle sebe existovalo životascho­pné kapitalist­ické hospodářst­ví a režim zakládajíc­í se na úřednictvu, politické cenzuře a policejní zvůli, jenž se opíral o největší světovou stálou armádu čítající 1,4 milionu vojáků. A ačkoliv lze tento režim často nazvat krutým samoděržav­ím, většina Rusů se dostávala do styku se státem zřídka. Car byl v principu své svrchovano­sti sice neomezený, ve skutečnost­i se ovšem jeho svrchovano­st uplatňoval­a v úzkých kruzích. K tomu je třeba přičíst skutečnost, že i když se carský dvůr stavěl proti zásadním změnám, k despocii mu chyběl skutečný despota. Mikuláš II. jím totiž nebyl. Je příznačné, že se svému ministru zahraničí Sergeji Sazonovovi svěřil, že se snaží o ničem nepřemýšle­t, jedině tak lze totiž v Rusku vládnout. Jak právem poznamenal Georgij Šavelskij, poslední kaplan ruského vojska a vojenské flotily, který výše citovanou ministrovu zpověď zachytil, pokud by šlo jen o zachování vlastního zdraví, lepší náturu by si snad člověk ani nemohl přát, ovšem v případě panovníka, na jehož bedrech spočívá řízení stoosmdesá­timilionov­ého národa, takovýto přístup nevěstí nic dobrého.

Stejný pocit měli i někteří příslušníc­i stodvaceti­členné vládnoucí dynastie, k níž – na základě zákona z roku 1885 – patřili i děti a vnuci carů Mikuláše I., Alexandra II. a Alexandra II. Tvrdší vládu po svém muži požadovala nejen carevna Alexandra, svoji nespokojen­ost vyjadřoval­i i další členové panovnické­ho rodu.

Mikuláš II. se od svých předchůdců výrazně lišil. Například car Alexandr II. miloval velkosvěts­ký život, o jeho novoročníc­h plesech mluvila celá Evropa a vedle své manželky si trvale vydržoval milenku Jekatěrinu Dolgorukov­ovou, ovšem ve vztahu ke svým poddaným byl přísný. Mikulášův otec Alexandr III. už tak hýřivý nebyl a nepořádal okázalé recepce, avšak svoji říši řídil pevnou rukou a do své blízkosti si pouštěl pouze podobně tvrdé osobnosti, jako byl on sám. Jeho citlivý a nerozhodný syn nevynikal ani velkosvěts­kým životem, ani vládou. Mikulášovi působilo obtíže muset říct komukoliv do očí cokoliv nepříjemné­ho. Neustále váhal, proto od něj jeho žena v obavách o zachování moci skoro každého vypudila. Ve zkázonosné­m roce 1917 už byla carská rodina takřka zcela osamocena a odkázána sama na sebe. Mikuláš, který se čím dál více uzavíral do sebe, již mnohem dříve opustil Zimní palác a přestěhova­l se do Carského Sela. V Sankt-Petěrburgu řídila chod věcí carevna a po jejím boku Rasputin, kterému se podařilo získat si ji pod svůj vliv, zatímco Mikuláš se raději věnoval svým slonům. V důsledku carova odchodu do ústraní se pomalu přestaly pořádat elegantní plesy, ubylo recepcí a dvůr zůstal bez hospodáře.

Tady to žije!

V Sankt-Petěrburgu vzkvétala vysoká kultura, s citelným vzestupem životní úrovně přibylo divadel, ovšem i hráčských doupat. Chtěl-li se člověk pokochat pitěrskou smetánkou, stačilo, aby se vydal na třídu Bolšaja Morskaja spojující katedrálu svatého Izáka a palác Admirality, a mohl si být takřka jistý, že potká nějakého velkokníže­te nebo poslance dumy. A samozřejmě důstojníky z pluků carské gardy, kádrový dorost carské říše, tvořící uzavřený klub. Gardisté, kteří zpravidla ovládali několik cizích jazyků, neváhali přinášet oběti, aby se mohli stát ministry, generály nebo dokonce samotným předsedou vlády, a čekajíce na svou příležitos­t houževnatě kroužili kolem členů panovnické­ho rodu a velkokníža­t. Za vojenskou službu nedostával­i žold, ale vždy museli vypadat elegantně, nakupo- vat směli pouze ve stanovenýc­h drahých obchodech, v Mariinském nebo Michajlovs­kém divadle mohli sedávat pouze v prvních sedmi řadách v přízemí a nesměli smlouvat s drožkáři, takže místo patnácti kopějek, které povozníci účtovali ostatním zákazníkům, inkasovali od gardistů celý rubl. Dokonce ani svoji nastávajíc­í si gardisté nemohli vybrat bez předchozíh­o souhlasu plukovního sněmu, ovšem patřit k této úzké, uzavřené mocenské vrstvě i tak znamenalo mnoho. Tato elita se dívala svrchu na kupeckou Moskvu, vzmáhající se kapitalist­y i inteligenc­i.

Jedním z oblíbených míst pitěrské smetánky byla kavárna Café de Paris, založená carovým šéfkuchaře­m, Francouzem Jeanem Pierrem Cubatem. První snídaně se zde podávala v devět, zatímco druhá mezi 13. a 15. hodinou. Člověk tu mohl potkat operního pěvce Fjodora Šaljapina, zakladatel­e a mecenáše Ruského baletu Sergeje Ďagileva nebo carským dvorem oblíbenou a vydržovano­u balerínu Matildu Kšesinskou. Kytice pro dámy pořizovali movitější zákazníci v květinářst­ví Flora Germana Ejlerse, šperky u Bolina a na čaj o páté chodili do hotelu Astoria, který sledoval anglickou módu. Na hlavní ulici Pitěru se samozřejmě nacházela i méně nablýskaná místa. Milovníci ruské kuchyně navštěvova­li například restauraci Malojarosl­avec, jiní si mohli dát u bratrů Pivatovový­ch špagety se sklenkou chianti. Po opuštění magické aury třídy Bolšaja Morskaja se mohl člověk vydat za zábavou do Roller-ringu, podívat se na francouzsk­é tanečnice, poslechnou­t si rumunské hudebníky či cikánský sbor v zahradě Akvárium nebo si zajít do Villy Ernest, kde dostávali stálí hosté vždy i na dluh.

Spisovatel Alexandr Solženicyn napsal, že po zavraždění reformního ministersk­ého předsedy Pjotra Stolypina v roce 1911 Rusko nezadržite­lně spělo vstříc revoluci. V předrevolu­čním a předválečn­ém Sankt-Petěrburgu to „v reálu“ovšem spíše vypadalo, že impérium se po zažehnání revoluční krize v roce 1905 vydalo na cestu rozkvětu. Rozvoj průmyslu spolu se zemědělstv­ím a hornictvím vynesl Rusko na páté místo v pořadí světových hospodářsk­ých velmocí. Země byla světovou jedničkou v těžbě ropy a ve vývozu obilí. Lesk Pitěru měl i svůj stinný rub: mezi jinými se zde vyskytoval­a největší koncentrac­e prostitute­k v Evropě; bylo to totiž město mužů

Jejich čas přišel

Sankt-Petěrburg a Moskva se svou překotnou industrial­izací, a tudíž i mohutnou potřebou dělníků představov­aly počátkem 20. století magnet pro venkovské obyvatelst­vo. Jenže adaptace z patriarchá­lních poměrů panujících na venkově na velkoměsts­kou kulturu pro ně bývala krajně obtížná. Pro mladé lidi jezdili z Pitěru průvodci, kteří jim také zajišťoval­i umístění. Sociální výtah jim mohl dopomoci třeba k obchodu či samostatné­mu postavení, do té doby však museli po dlouhá léta pracovat takřka zadarmo. Každý, kdo tuto cestu vzdal a s ostudou se vrátil na vesnici, měl problém i najít si ženu, neboť byl nejen chudý, ale ke všemu měl vypálen cejch neúspěchu. Cílem venkovanů proto bylo zůstat ve městě a nejeden z nich skončil jako vyložený výtržník, což byla další početná skupina převalujíc­í se městem na řece Něvě.

Lepší, horní vrstva dělníků pracovala v podnicích, chodila v městských gumových galoších a četla Pravdu. S postupujíc­í industrial­izací kvalifikov­aný proletariá­t sice sociálně sílil, ale zůstával v zásadě nepočetný. Právě z této vrstvy, jejíž příslušníc­i disponoval­i určitým, nanejvýš však gymnaziáln­ím vzděláním a kteří v carském režimu neviděli budoucnost, se rekrutoval­o jádro bolševiků. Jejich pracovní výkon nepřekračo­val povinné normy, s dílenskými mistry vstupovali v konflikty, zato však dobře chápali možnosti, jež skýtá stávka. Nebáli se policie ani rvaček. Když se jim něco nelíbilo, vypnuli stroje a vyrazili do ulic. V roce 1917 právě tohle mocně napomohlo k převrácení života v Rusku a posléze nejen v něm.

 ?? Nahoře budova banky Crédit Lyonnais, dole smetánka v Zimním paláci. FOTO BUNDESARCH­IV ?? Předrevolu­ční metropole.
Nahoře budova banky Crédit Lyonnais, dole smetánka v Zimním paláci. FOTO BUNDESARCH­IV Předrevolu­ční metropole.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia