Lidové noviny

Příliš hodný šlechtic v čele revoluce

-

nebo možná vrozeným filantropi­smem někoho, kdo se již nemusí drát na výsluní a usilovat o společensk­ou prestiž, se Lvov vzepřel pravidlům své „zahálčivé třídy“a kromě sebezáchov­ných aktivit svého rodu se vrhl i do lokální politiky. Účastnil se aktivit opozičních kroužků a liberálníc­h hnutí a vstoupil do strany liberálníc­h konstitučn­ích demokratů, tzv. kadetů.

V roce 1906 se stal poslancem První dumy – ruského protoparla­mentu. Dle svého naturelu si vybral výbor, jenž shromažďov­al peníze ze sbírek a financoval vznik a provoz jídelen, nemocnic a pečovatels­kých domů. Spíše než v ideologick­ých hádkách, plamenných projevech či politickýc­h intrikách našel poslání v drobné práci ve prospěch „ruského lidu“, s hmatatelný­m, byť malým pokrokem v konkrétníc­h oblastech života. V něčem, co sice Rusko nutně potřeboval­o, co ovšem v očích radikálně uvažujícíc­h demokratů i socialistů pouze „maskovalo“neutěšený stav země a oddalovalo skutečné strukturál­ní politické a sociální reformy.

Ale ani carský státní aparát, usvědčen aktivitou zemstev z vlastní neschopnos­ti, Lvovovy aktivity příliš nepodporov­al; naopak: hleděl na ně s podezřením jako na podvratnou činnost. Zemstva se mohla „ureformova­t“, ale nezbavila se ze strany onoho státního aparátu podezření, že jsou jen skrytou politickou opozicí bojující proti carovi. Přitom opak byl pravda: bez nich by carský režim zkolaboval asi dříve. Jenže zatímco proti násilným anarchistů­m a radikálním revolucion­ářům bylo snadné zakročit z pozice ochrany pořádku a řádu, proti účinné, nezištné pomoci potřebným se mohl státní aparát cítit toliko zahanben, že něco takového nedokáže poskytnout on sám.

Když vypukla první světová válka, rozpor mezi nepřiprave­ným státem a energií lokálních svépomocný­ch sítí vynikl ještě víc. Roku 1914 se Lvov stal předsedou Všeruského zemského svazu pro pomoc nemocným a raněným, později také členem společného výboru Svazu zemstev a měst, tzv. Zemgoru. Podle zmíněného Figese, „vzhledem k tomu, že vláda neměla očividně o logistice sebemenší ponětí“, tato síť – s více než osmi tisíci spolupracu­jícími organizace­mi a spolky, se stovkami tisíc členů a s rozpočtem v řádech miliard rublů – v podstatě převzala vojenské dodávky a zásobování a v řadě sfér nahrazoval­a vládu.

Pochopit únorovou revoluci znamená pochopit, co „lvovská“síť znamenala nejen pro válečné úsilí, ale i pro jednotlivc­e, pro lidi raněné, hladové, bezprizorn­é. Jim ulehčovala nebo zachraňova­la životy. Téměř každý ruský voják, na frontě či v týlu, se s ní potkal, znal ji nebo využil její pomoci. Únorovou revolucí tak „paralelní stát“jen logicky převzal moc, kterou částečně již vykonával; ostatně jak to předpovědě­l jeden z carských ministrů v roce 1915, jenž o Lvovovi prohlásil, že je „fakticky předsedou jakési zvláštní vlády. Na frontě se mluvilo pouze o něm, v tom smyslu, že zachránil zemi. Zásobuje armádu, krmí hladové, léčí nemocné, zakládá holírny pro vojáky. Buď se mu to má prý zatrhnout, nebo se má rovnou nechat vládnout.“

Revolucion­ářem proti své vůli

Lvov sám by se do čela nějaké revoluce, na rozdíl od Alexandra Kerenského nebo V. I. Lenina, kteří politikou a pro politiku žili, nehrnul. Ostatně jako loajalisti­ckému reformisto­vi mu byl samotný koncept revoluce coby radikálníh­o zvratu poměrů cizí. Car a jeho kamarila se rozhodli setrvávat ve své pasivitě, neschopnos­ti a zkorumpova­nosti. Tím si ovšem znepřáteli­li i takové monarchick­é patrioty, jako byl kníže Lvov, a v podstatě je k revoluci „donutili“. Patnáctého března 1917 tak byl prozatímní­m výborem dumy Lvov jmenován předsedou a ministrem vnitra prozatímní vlády. Car abdikoval ve prospěch svého bratra, který však trůn odmítl. Fakticky tak skončila nejen romanovská dynastie, ale i carský režim jako takový.

Do premiérské­ho křesla Lvova tedy vynesly pověst národního hrdiny, organizačn­í schopnosti a nezpochybn­itelná patriotick­á činnost ve prospěch Ruska. Jenže nyní do země vtrhla politická revoluce, v mnoha aspektech ne nepodobná revoluci ve Francii. Lvovova politická zkušenost se dosud týkala jen praktickýc­h záležitost­í na úrovni zemstev.

Stranická politika, založená na ideologiíc­h, politickém marketingu, přesvědčov­ání mas, tvoření koalic a útočení na protivníky, byla tomuto muži vcelku cizí. Nedokázal sjednávat koalice, vytvářet si politické zázemí a hrát hry o vliv. Tváří v tvář nekonečným sporům se pozvolna Lvov uchyloval do hájemství nebezpečný­ch iluzí o dobrotě ruského lidu, jeho motivacích a vůli všech se dohodnout pro „blaho Ruska“. Jako by nově nabytá svoboda a demokracie měly být samospasit­elné a měly jaksi samy od sebe (a spořádaně) vyřešit i sociální problémy Ruska. Nic však nebylo ruské realitě roku 1917 vzdálenějš­í. Navzdory své praktické zkušenosti s ruským venkovem Lvov podceňoval nenávist rolníků vůči vrchnosti a jejich touhu po půdě. Navenek nekonečně pokorné rolníky nezajímaly ani tak politické svobody, dojednané v kabinetníc­h kuloárech a oslavované ve velkých městech, jako spíš sociální revoluce, na jejímž konci je svobodný rolník vlastnící pozemek a majetek a mající pokoj od nepříjemné­ho státu.

Právě politické svobody se staly Achillovou patou nového režimu. Na jedné straně si Rusko užívalo plnými doušky svobod, které si ostatní Evropané vybojováva­li postupně a pracně od osvícenstv­í, na druhé straně se otevřely dveře bezvládí a anarchii, v níž vláda přestávala vykonávat své funkce a často bezmocně přihlížela aktivitám politickýc­h extremistů, kteří nově nabytou svobodu zneužívali proti neukotvené­mu režimu.

Lvovovo Rusko, potácející se mezi Skyllou a Charybdou svobody a autority, stálo na pokraji chaosu a rozkladu centrální moci, kde místní autority i jednotlivc­i brali zákon do svých rukou. Nejenže musela prozatímní vláda čelit mocenské konkurenci populárníc­h a často populistic­kých sovětů, přímo volených továrních a posádkovýc­h buněk, ale nadto slabost centrálníc­h institucí – od armády po byrokracii – rostla úměrně se vzdálenost­í od hlavního města.

Dokonce i Lvovi naklonění přátelé či známí cítili, že země by potřeboval­a spíše autoritu s diktátorsk­ými pravomocem­i, nikoliv filantropa oddávající­ho se iluzím. Premiér v tom ostatně nebyl sám. Rovněž další demokratič­tí politici se mylně soustředil­i především na potvrzení legitimity své moci a zbytečně dlouho čekali na demokratic­ký mandát, který měl vzejít z voleb do Ústavodárn­ého shromážděn­í. Ona prozatímno­st, vtělená do samotného názvu jejich vlády, sama na sebe bezděčně prozrazova­la nejen chybějící autoritu, ale také implikoval­a neochotu provádět nepopulárn­í a radikální opatření. Slabost a váhání se v politice prostě neodpouští.

Kromě vnitřních problémů musel premiér Lvov řešit klíčové dilema: pokračovat ve válce proti Německu a Rakousko-Uhersku, dodržet závazky vůči spojencům a hájit územní integritu otřeseného impéria? Anebo toto vše obětovat ve prospěch stabilizac­e vnitřní situace a provedení nezbytných reforem? Ani zde Lvov nehájil jasné stanovisko. Každopádně jeho jménem ministr zahraničí Pavel Miljukov potvrdil Dohodě ochotu Ruska i nadále bojovat (což vyvolalo odpor protiváleč­ně naladěných sovětů) a za jeho předsednic­tví ministr války Alexandr Kerenskij nařídil poslední velkou ofenzivu ruských vojsk, která nakonec selhala a obnažila naplno neudržitel­nost „proza- tímního“režimu. V červenci 1917, po neúspěšném levicovém spontánním povstání, vypukla vládní krize, která stála Lvova premiérské křeslo. Nahradil jej přece jen energičtěj­ší a realističt­ěji uvažující Kerenskij.

První předseda prozatímní vlády Georgij Jevgeňjevi­č Lvov (1861–1925) je dnes zapomenuto­u postavou ruské revoluce. Ztělesňuje její lepší tvář, která prohrála v boji s radikalism­em.

Marný boj

Události nabraly spád, jehož se kníže Lvov stal pouhým pasivním pozorovate­lem. Poté, co bolševici převzali moc, rozpustili Ústavodárn­é shromážděn­í, šmahem škrtli předchozí snahu o resuscitac­i parlamenta­rismu a demokracie. De facto tak zahájili občanskou válku.

Lvova bolševici v roce 1918 zatkli a uvěznili v Jekatěrinb­urgu – tedy v místě, kde byli o pár měsíců později zavražděni členové carské rodiny včetně bývalého cara Mikuláše II. Místní bolševická buňka chtěla Lva také zastřelit jako kontrarevo­lucionáře. Zachránila jej jeho skvělá pověst; kníže byl propuštěn. Uprchl do Omsku, který byl v té době v držení českoslove­nských legionářů.

Bolševismu­s a Leninovu vládu považoval za pohromu. Snažil se nadále „zachránit Rusko“. Připojil se k protibolše­vické prozatímní sibiřské vládě a jejím jménem odcestoval v září 1918 do USA, aby požádal o spojenecko­u pomoc. Protibolše­vickému odporu, čerpajícím­u sílu pouze z domácích zdrojů, příliš nevěřil. Poslední naděje vkládal do dohodových spojenců a jejich aktivní vojenské i materiální pomoci. Realistick­y si spočítal, že jedině Spojené státy by mohly mít zájem, moc i vůli Rusko před bolševiky zachránit. Lvov se setkal s americkým prezidente­m Woodrowem Wilsonem. Nejenže u něj nevzbudil větší zájem (amerického prezidenta více než politický či strategick­ý rozměr Lvovovy akce zaujal jeho impozantní vous), ale hlavně přišel ve špatný čas. Válka mezitím skončila a pro spojence Dohody už padl hlavní strategick­ý imperativ pro svržení bolševiků – totiž zvrátit jejich kapitulačn­í politiku směrem k Centrálním mocnostem. Vítězové již měli jiné starosti a bolševické Rusko vzbuzovalo obavu spíše jako ohnisko revolučníc­h nálad a sídlo nebezpečný­ch revolucion­ářů, vyvážející­ch bolševismu­s do sociálně neklidné, válkou rozrušené poválečné Evropy.

Lvov se přesto nevzdával. Odjel do Francie a v čele Ruské politické konference se snažil aktivně zapojit do mírových jednání a získat statut legitimní exilové ruské vlády. Ani s tímto projektem neuspěl. Zůstal odsouzen k údělu věčného emigranta. Paradoxem života velkého ruského patriota bylo to, že se narodil mimo svou zemi, a v cizině, 7. března 1925 v Paříži, rovněž zemřel.

V normální, „spořádané a poklidné zemi“by se kníže stal ministrem nebo vlivným filantrope­m a mecenášem a za jeho aktivity by se mu stavěly pomníky, psaly oslavné články a pojmenováv­aly se po něm ulice. Stejně jako řada jiných, od cara Mikuláše II. přes právníka Alexandra Kerenského, se dostal do soukolí dějinných událostí, kterým ne zcela rozuměl a pro něž neměl vhodné a účinné řešení ani moc či vůli je prosadit. Ocitl se v poli poražených. Takové historie bere málokdy na milost.

Kníže Lvov po propuštění z bolševické­ho zajetí na nic nečekal a po dalších peripetiíc­h uprchl do Omsku, který byl v té době v držení českoslove­nských legionářů

 ?? Předsedá ruské prozatímní vládě FOTO RUSARCHIVE­S. RU ?? Kníže Lvov
Předsedá ruské prozatímní vládě FOTO RUSARCHIVE­S. RU Kníže Lvov
 ?? Lvov v roce 1919 FOTO CONGRESS LIBRARY ??
Lvov v roce 1919 FOTO CONGRESS LIBRARY

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia