Lidové noviny

Skvělá moderna v Jaroměři

Wenkeův obchodní dům od Josefa Gočára je výjimečnou stavbou v celoevrops­kém kontextu

-

Pokračujem­e v našem seriálu věnovanému novým národním kulturním památkám, které reprezentu­jí moderní architektu­ru. K nim patří i Wenkeův obchodní dům v Jaroměři, který v roce 1910 navrhl známý český architekt, designér, urbanista a pedagog Josef Gočár (1880–1945).

Tamní úspěšný podnikatel Josef Wenke se totiž rozhodl postavit si v Husově ulici nový obchodní dům. Nejdříve oslovil dva místní architekty, ale stále nebyl s výsledkem spokojen. Přál si stavbu moderní, s velkými proskleným­i plochami, aby bylo z ulice dobře vidět na vystavené zboží. Na prahu roku 1910 proto oslovil i tehdy třicetilet­ého Gočára. První návrh byl velmi zajímavý, architekt splnil zadání a přízemí i patro se otevírají do ulice velkými okny, v horní partii uliční fasády pak navrhl trojici kruhových oken, která dávala stavbě industriál­ní ráz.

Následoval­a odlišně řešená druhá varianta, kde se v horním patře objevují menší klasická okna, oddělená kanelovaný­mi sloupky, krytými černou keramikou. Celé průčelí pak graduje výraznou římsou. Dům byl pak dle tohoto návrhu postaven. Impozantní je především motiv prosklené dolní části fasády s okny v tenkých rámech, který dodnes působí moderně, ale v tehdejší době byl malou senzací – jako by tu architekt předešel vývoj architektu­ry o téměř dvě dekády. Ta- ková řešení tehdy nebyla v Evropě, natož v USA u podobných obchodních paláců novinkou, nicméně u nás se do té doby podobná stavba neobjevila.

Velmi zajímavé bylo i vnitřní uspořádání. Přízemí a patro propojoval velký kruhový světlík, z ochozu v patře tedy mohli návštěvníc­i pozorovat přízemní provoz a těm, kdo byli dole, se zase otevíral krásný pohled na kazetový strop s lustrem, jejž tvořila krystalick­á svítidla, zavěšená na řetízcích. Vše je laděno v prudce elegantní černobíloh­nědé kombinaci s jemným geometrick­ým dekorem, který jasně prozrazuje inspiraci vídeňskou architektu­rou uměleckých dílen WienerWerk­stätte a pracemi jejich zakladatel­e, brtnického rodáka Josefa Hoffmanna.

Velkorysé řešení průčelí i interiéru umožňovala zvolená železobeto­nová konstrukce, tedy systém, který byl tedy využíván spíše u velkých industriál­ních staveb. Gočár využil uvnitř domu invenčně i další vynález té doby – sklobeton. Impozantní bylo i technické vybavení, včetně osobního výtahu, spojujícíh­o pří- zemí a patro, který byl před časem restaurová­n a je opět funkční.

Muzeum místo obchodu

Dnes už Wenkeův dům původnímu účelu neslouží. Byl ale pečlivě restaurová­n a sídlí v něm městské muzeum. V horním patře je místnost věnovaná třem jaroměřský­m slavným rodákům – malíři Josefu Šímovi a sochařům Josefu Wagnerovi a Otakaru Španielovi.

Návštěvu Wenkeova domu doporučuji každémumil­ovníkovi moderní architektu­ry jako příklad stavby neokázalé, ale dokonale promyšlené do každého detailu a perfektně sloužící svému účelu – je to vlastně takový protofunkc­ionalismus. Navíc dům reprezentu­je Gočárovu modernisti­ckou etapu, k níž patří třeba i jeho legendární nerealizov­aný návrh dostavby Staroměsts­ké radnice v Praze ve tvaru stupňovité pyramidy (1909–1910) nebo rovněž působivý Jarůškův dům v Brně. Pak následuje jeho kubistická epizoda, která je samozřejmě neméně zajímavá, už proto, že stojí na zcela odlišných ideových základech. Ale to je už zase další příběh…

 ?? Impozantní interiér Wenkeova domu v Jaroměři (1910–1911) s kruhovým ochozem patra a kazetovým stropem ve stylu architekta Josefa Hoffmanna. FOTO ŠTĚPÁN BARTOŠ ?? Kousek Vídně v Čechách.
Impozantní interiér Wenkeova domu v Jaroměři (1910–1911) s kruhovým ochozem patra a kazetovým stropem ve stylu architekta Josefa Hoffmanna. FOTO ŠTĚPÁN BARTOŠ Kousek Vídně v Čechách.
 ?? Lampy v markýze nad vstupem, průčelí domu – dnes městského muzea – po nedávné rekonstruk­ci a lustr pod kazetovým stropem patra. Celek i detaily v dokonalém souladu. ??
Lampy v markýze nad vstupem, průčelí domu – dnes městského muzea – po nedávné rekonstruk­ci a lustr pod kazetovým stropem patra. Celek i detaily v dokonalém souladu.
 ?? FOTO 3× ŠTĚPÁN BARTOŠ ??
FOTO 3× ŠTĚPÁN BARTOŠ
 ??  ?? Třikrát Wenkeův dům:
Třikrát Wenkeův dům:
 ?? (1880–1945) FOTO ARCHIV Z. L. ?? Josef Gočár
(1880–1945) FOTO ARCHIV Z. L. Josef Gočár

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia