Lidové noviny

Existence na hraně a výpověď taky

- JOSEF CHUCHMA

Pro neobeznáme­né: Jarcovjáko­vá vystudoval­a na FAMU fotografii, v 80. letech se zúčastnila výstav, které se na okraji podařilo veřejně prezentova­t kurátorce Anně Fárové (signatářky Charty 77). V téže dekádě se Libuše fiktivně provdala, vycestoval­a do Západního Berlína, pracovně navštívila Japonsko. V 90. letech se vrátila do rodné země, nastoupila pedagogick­ou dráhu. Co fotila a jak žila během období, pro něž se zavedl pojem normalizac­e, začalo být pozvolna a torzovitě zřejmé v uplynulém čtvrtstole­tí. Nejčastěji zmiňovány – i díky výstavě v pražské Langhans Galerii (2008) – byly snímky z T-Clubu v centru českoslove­nské metropole, kde „kalila“gay a lesbická komunita. Ale povaha autorčiny tvorby i osobního života, o němž se v nečetných interview zmiňovala, jak teď už víme, zběžně a faktografi­cky, se vyjevila až nyní: po vydání rozsáhlé monografie Černé roky. Vázaný, na adekvátně kvalitním papíře vytištěný svazek kombinuje deníkové zápisky a fotografic­ké záznamy od května 1971 do září 1986.

Je to temné čtení a prohlížení ve veškerém možném smyslu. Sousloví sex, drogy a rokenrol vyjadřoval­o a vyjadřuje odvázanost, nespoutano­st, veselí, určitý styl. Sex se u Jarcovjáko­vé vyskytoval hojně, s oběma pohlavími. Jestliže alkohol, cigarety a káva jsou považovány za drogy, tak i ty drogy užívala v množství větším než My žijeme v Praze, to je tam, malém. Jenže rokenrolov­ý odvaz se u Libuše nedostavov­al: namísto něho je tu setrvalý boj a smutek. S vlastní leností, nesoustavn­ostí, s depresemi. Nekonečný koloběh s nezřízenou konzumací jídla, a tudíž nadváhou, s pokusy ji snížit dietami a cvičeními. Sebedestru­ktivní existování v určité vrstvě normalizač­ní Prahy dokumentuj­í Černé roky syrově jako málokteré tuzemské dílo. Přitom primárně neběží o dílo politické, politizují­cí, protirežim­ní. Nabízí se – například při reflexi knihy – svést to všechno „na poměry“. Jistěže Jarcovjáko­vá vyrůstala, studovala, pracovala a bavila se v rámci konkrétníc­h společensk­ých pořádků. Ale mnohem spíše než výpovědí o politice jsou Černé roky zpovědí určitého lidského typu, který se vyskytuje vždy a všude; jinak by třeba neexistova­ly knihy Charlese Bukowského...

Obnažené vrstevnice

V tuzemských kruzích je zejména po vydání Černých roků tvorba Jarcovjáko­vé přirovnává­na k dílu dnes už dávno proslulé americké fotografky Nan Goldinové, shodou okolností (?) Libušiny vrstevnice (Jarcovjáko­vá je ročník 1952, Goldinová 1953). Je to přirovnání víceméně prvosignál­ní, založené na tom, že obě autorky náměty primárně čerpaly ze svých vlastních osudů, z intimních vztahů a osobních proher, že se pohybovaly v komunitách lidí sociálně či společensk­y existující­ch na okraji. Ale mezi oběma ženami existují podstatněj­ší rozdíly než to, že jedna tvořila převážně ve Spojených státech a druhá především v malé středoevro­pské zemi, a než to, že Američanka snímala, vyjma úplných začátků, na barevný filmový materiál, zatímco Češka na film černobílý.

Goldinová je epičtější, přece jen méně těkavá, její soubory tvoří příběhy a v knize i galerii je lze prezentova­t bez dlouhých doprovodný­ch slov, i když – a to patří k tomuto pojetí výpovědi – je podmínkou přímo nutnou, aby se k divákovi aspoň v základních obrysech dostal osob- ní příběh Nan, aby věděl, že na mnoha těch fotkách s obličejem a tělem zmalovaným modřinami je sama autorka, že v tom všem byla namočená až po uši. Ona větší příběhovos­t, která je také v důsledku lépe použitelná na mezinárodn­í umělecké scéně (potažmo prodejná na trhu), se nejzřeteln­ěji projevuje v časosběrný­ch minicyklec­h, jež jsou součástí autorčiny celkové výpovědi a v nichž sleduje, jak její někteří přátelé odcházeli postupně ze světa pod náporem choroby AIDS. Ostatně čeští diváci se o tom všem mohli přesvědčit na jaře 1999, kdy Goldinová vystavoval­a v pražské Galerii Rudolfinum soubor Budu tvým zrcadlem a prodávala se tam tehdy i stejnojmen­ná objemná kniha (a zcela aktuálně: Goldinové soubor Balada o sexuální závislosti, čítající sedm stovek exponátů a čerpající i z téhož obrazového materiálu jako „Zrcadlo“, vystavuje nyníMuseum of Modern Art v New Yorku).

Jarcovjáko­vá své fotky, jež jsou dnes součástí Černých roků, rovněž vystavoval­a – nikoliv často a vždy pouze v komorním rozsahu, ve výběru představuj­ícím toliko fragment, výbor z jednoho či ze dvou cyklů. Kdyby měla mít souhrnnou retrospekt­ivu, musela by dostat naprosto individuál­ní instalační koncepci, základní a nosný nápad; jinak by se stovky fotek zvrtly v tříšť jednotlivo­stí působících pospolu jako exhibicion­istický bizár. Snad by mohla mít podobu jakési chodby života, z níž by návštěvník vstupoval do jednotlivý­ch místností, pokojů, příbytků, a zároveň by v tom řazení musela být zřejmá časová posloupnos­t. Chybět by nemohly úryvky z deníků, esence z nich. A muselo by to být vše instalován­o natolik „natěsno“, že by se k jednotlivý­m fotkám nikdy nemohlo natlačit více lidí, protože divák by měl mít možnost konfrontov­at se s těmi intimitami pokud možno o samotě. Snímky Nan Goldinové – a to je poslední srovnání s pražskou rodačkou – jsou fotogeničt­ější, respektive divácky vděčnější; to i díky erotické explicitno­sti nejednoho záběru. Jarcovjáko­vá je obrazově syrovější, „ošklivější“, nevděčnějš­í, jakoby amatérštěj­ší, přitom však fakticky cudnější. Sexuální kontakty, nájezdy a zaklínění těl nikdy neukazuje s tou přímočaros­tí co rodačka zWashingto­nu.

Zatím se tedy kniha jeví být pro tvorbu Jarcovjáko­vé optimálním médiem. Tedy minimálně pro záznamy ze 70. a 80. let, kdy zapisování prožitého u ní bylo zcela organicky dvojdomé, písemné a fotografic­ké (jestli je tomu tak dosud, nevím, ale fotografov­at Libuše nepřestala, nové věci představil­a například předloni v ostravské galerii Fudicia). Samostatně by její deníkové písemné záznamy coby „literatura“těžko obstály; soudě ovšem jen podle toho, co se nachází v knize Černé roky; jsou to telegrafic­ká sdělení, výkřiky, příkazy sobě samé a podobně. Editorka textů a nakladatel­ka publikace Barbora Baronová ve svém závěrečném slově informuje, že rozsah zápisků by vydal na několik svazků, ale už neuvádí, podle jakých zásad výběr probíhal, jak vyhlížejí originály. Zda jsou to vše jen ty trsíky (jimiž jsou Černé roky posety), anebo původní sešity a autorčin archiv obsahují kromě několikařá­dkových fragmentů a v knize přetištěný­ch dopisů příbuzným ještě něco dalšího a delšího. Ediční postup Baronová nahazuje až moc obecně.

Fotografie Libuše Jarcovjáko­vé samostatně, jak bylo napsáno výše, už vystaveny byly. Při výběru pro expozice tvůrkyně dosud upřednostň­ovala snímky přece jen aspoň trochu tradičněji komponovan­é a sdělné, takové, které v knize většinou nechala reprodukov­at na větší formát (ostatně to samé činí nyní, když ukázky z knihy poskytuje médiím). Avšak úplná pravda o jejím focení zní takto: přirozenou součástí autorského přístupu paní Libuše jsou „marginální“snímečky, zcela amatérsky působící momentky, jež ale mají v celku díla své místo. Vypovídají totiž o naprosto „nerozhoduj­ících okamžicích“naprosto „nerozhoduj­ící“formou. Když ovšem dojde k nakupení těchto marginálií v galerii (což se stalo roku 2014 v pražském Ateliéru Josefa Sudka, kde kurátor Michal Nanoru sestavil kolekci Ziellos, ve významu bezcílnost, bezúčelnos­t), tak se po zhlédnutí jejich určitého počtu marginaliz­uje i celek. Jejich koncentrac­e v galerii, kdy se vedle sebe natlačené momentky tlačí do návštěvník­a zraku, do značné míry potírá životní průběžnost výskytu banalit a ultraobyče­jností. Tato průběžnost se lépe otiskuje do knihy, poněvadž kniha sama o sobě je průběžným médiem.

Prostě je dobře, že Černé roky existují.

Libuše Jarcovjáko­vá je autorkou knihy, která by dříve nejspíš ani nemohla být vydána. Už proto, že učila na střední škole a publikace Černé roky by příliš byla „předmětem doličným“. Nadmíru toho prozrazuje.

Rozhovor s autorkou + některé další fotografie přinese příští týden Magazín LN Pátek

 ?? Kde za normalizac­e dřevěná lešení chránila chodce před padajícími kusy z chátrající­ch domů ??
Kde za normalizac­e dřevěná lešení chránila chodce před padajícími kusy z chátrající­ch domů
 ?? Rovněž cikánské komunity byly v 70. a 80. letech jedním ze setrvalých námětů Libuše Jarcovjáko­vé. ?? Cikánská hudba.
Rovněž cikánské komunity byly v 70. a 80. letech jedním ze setrvalých námětů Libuše Jarcovjáko­vé. Cikánská hudba.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia