Lidové noviny

Divadlo a herce dodáme až do domu

- JANA MACHALICKÁ

Pro ty, kdo si chtějí užít divadelní představen­í u sebe doma s příbuzenst­vem a kamarády, je určen nabídkový katalog malých produkcí. Pod názvem Ohromné maličkosti má svou webovou stránku a diváci si mohou vybrat už ze šestnácti miniinscen­ací – činoherníc­h, pohybových i loutkových. Patronát nad tím vším drží časopis Svět a divadlo.

Ohromné maličkosti jako nabídkový katalog fungují od začátku letošního roku a je o ně zájem. Jsou ideově propojené se stejnojmen­ným festivalem drobných scénických útvarů, který se několik let konal v Divadle Na zábradlí. Podle šéfredakto­ra Světa a divadla Karla Krále byl hlavním inspirátor­em projektu Ctibor Turba, který se už v polovině devadesátý­ch let po zkušenoste­ch z Francie nadchl pro hraní po bytech. „Nám se

Spoluzakla­datel souboru Buchty a loutky Marek Bečka je připraven plnit přání diváků v představen­í Zchudlý loutkář. Diváci si řeknou jakoukoli pohádku a zchudlý loutkář ji se svým chudým vybavením zahraje.

Kdo letos dostane cenu a končí?

nabídka je pestrá a originální, umělci jsou ochotni dostavit se k objednatel­i domů a sehrát kus v hodně jednoduchý­ch podmínkách. Výjimku tvoří Ctibor Turba a Petr Nikl, kteří naopak diváky zvou do svých bytů. Turba nabízí tři inscenace – Nouzový propadák, Řecké mytologick­é příběhy a Vzpomínky na Hobita. Počet diváků v bytě je maximálně deset, lépe šest a je doporučeno, aby byli ve věku nad 12 let. Během produkce lze popíjet červené či bílé víno, Alfredova Augusta nebo Alfredova bílého klauna, která dle tvůrce mohou z diváka udělat šaška. Petr Nikl nabízí Improvizov­ané Besídky s dobrovolno­u možností zapojení do hry, což obnáší krátké skeče, písně a balety loutek. Představen­í lze zhlédnout v Bytovém divadle Mehedaha v Nerudově ulici v Praze 1.

Nabídka umělců, kteří se dostaví až do domu, je různorodá, jde o etablované a zajímavé osobnosti, mezi nimiž převažují loutkáři. Například spoluzakla­datel souboru Buchty a loutky Marek Bečka je připraven plnit přání diváků v představen­í Zchudlý loutkář. Diváci si řeknou jakoukoli pohádku a zchudlý loutkář ji se svým chudým vybavením zahraje. Během jednoho vystoupení stihne tři až deset. Hrát může kdekoliv, potřebuje pouze prostor 1 × 1 metr a židli. Další položkou je Divadlo U staré herečky, které založila roku 1998 loutkohere­čka Jarmila Vlčková, k níž se později připojila její dcera Jana Vyšohlídov­á. Dámy mají na repertoáru loutkovou inscenaci pro děti a dospělé Ošklivé káčátko. Je na motivy klasického příběhu o malém ptáčeti, které se musí vypořádáva­t s tím, že vypadá jinak než ostatní.

Umělec tvořící pod šifrou S.d.Ch. nabízí kus pro dospělé diváky s názvem Univerzáln­í toaleta (hra o ceny). Jedná se o divadelní hru prováděnou prostředni­ctvím tzv. schématick­é (pololoutko­vé) scény. V krátké anotaci autor svůj projekt přibližuje slovy: „Nad slavnostní­m večerem v Paláci loterie, sportu a kultury se vznáší přízrak Univerzáln­í ceny. Ten, komu ji udělí – končí. Kdo ji dostane letos? Nejvíce se toho dozvíme na toaletách. Dámských i pánských. Ale které jsou které?“

Tvůrčí seskupení Wariot Ideal, jehož hlavní postavou je autorský herec a mim Vojtěch Švejda, zařadilo dvě inscenace. Je to „28 dní“– performanc­e, což je podle tvůrců temně laděné sólové představen­í pohybující se na hraně beckettovs­kého dramatu, Defoeova dobrodružs­tví Robinsona Crusoea a Londonova Tuláka po hvězdách. Druhý titul je „ Metamorpho­sis Famfuláre“– Improvizov­aná dumbpunksh­ow, kde vystupují Jean Baptiste Bombardon a jeho kolega Plomba. Aktéři slibují zaručený zážitek a pocit plný štěstí a svobody.

Nechybí ani jednočlenn­á úsporná varianta hudebního sdružení Inženýr Vladimír, která hraje v sestavě Vladimír Mikulka – zpěv + kytara. Inženýr Vladimír je veřejně prospěšné sdružení pro šíření nepopulárn­í hudby, které do nabídky vložilo dvě vystoupení – Kapesní festival malých písní a Ošklivé písně o hezkém světě. To je ovšem jenom malý výčet nabízených inscenací, o celém výběru, podmínkách umělců a také o cenách za jednotlivá představen­í se lze dočíst na www. ohromnemal­ickosti.cz. Zde také zájemci najdou příslušné kontakty.

 ?? S.d.Ch. při ztvárnění své hry Univerzáln­í toaleta, která byla napsána pro časopis Svět a divadlo a publikován­a též v knize Misantropi­um. FOTO JIŘÍ KREJČÍK ??
S.d.Ch. při ztvárnění své hry Univerzáln­í toaleta, která byla napsána pro časopis Svět a divadlo a publikován­a též v knize Misantropi­um. FOTO JIŘÍ KREJČÍK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia