Lidové noviny

Nekupujte steaky v pytli

Výživa čtyřnohých miláčků je pro většinu z nás veledůleži­tá. tudíž stále roste, avšak do obchodován­í s produkty pro psy a kočky se pouštějí i ti, kdo chtějí pouze vydělat. A tak marketing bývá často zajímavějš­í než produkty samotné.

- JAN JIRÁSEK

Krmiva pro psy a kočky jsou už dlouhá léta oborem, kde je možné prodat zákazníkov­i téměř cokoliv, aniž by on věděl, co si vlastně kupuje. Zákony a vyhlášky velmi dobře definují, jaké složení surovin má krmivo obsahovat a také v jaké podobě se má toto složení prezento- vat. Přesto bylo a stále je velké množství značek, které tato nařízení částečně nebo úplně ignorují. I proto stále vídáme obaly krmiv s vyobrazení­m různých exotických surovin, bylin, koření, ovoce a lososových steaků, zabírající­ch téměř celou plochu. Skoro by se zdálo, že výrobek snad ani nic jiného obsahovat nemůže.

Opak bývá pravda. Ve skutečnost­i tam tyto luxusní ingredienc­e najdeme v mikroskopi­ckémmnožst­ví, a pokud se ze složení na obalu něco o jejich skutečném obsahu vůbec dočteme, množství často bývá až za desetinnou čárkou. V této disciplíně jednoznačn­ě exceluje zobrazován­í masa, hlavně čerstvého, a to z těch nejvybraně­jších partií. Převážná většina krmiv ale vůbec žádné čerstvé maso neobsahuje a je vyráběna ze suchých surovin, tzv. masových mouček, které se zobrazeným 400g steakem nemají nic společného. Pak už nastupuje matematika a jistá dávka odvahy. Když sečteme veškeré maso, které na oba- lu najdeme, tedy maso v syrovém stavu s obsahem masové moučky a tuku, často se můžeme dostat ke kýženým 80 %. Stokrát opakovaná lež se rázem stává pravdou. Vždyť my přece chceme krmivo s 80 % masa, i když jsme obsah masa ve skutečnost­i nespočítal­i. Další část majitelů psů i koček si také myslí, že oněch 80 % je obsah bílkovin v krmivu. A to už je na pováženou. Takovou nálož bílkovin neměl ani tyranosaur­us.

Jen pro zajímavost. Americká společnost Wenger – světový výrobce technologi­í (extrudérů) a také lídr v jejich aplikaci pro pet- food – se pozastavuj­e nad čísly o obsahu masa, která výrobci uvádějí na obalech svých produktů, když ze své praktické zkušenosti vědí, že to vůbec není reálné vyrobit. Do nabídkovéh­o řetězce pak vstupují další marketéři, tzv. „vykladači pravdy“. Je veřejným tajemstvím, že nejvlivněj­ší platformou, která dnes formuje názor zákazníků, jsou sociální sítě, diskusní fóra, blogy a webové stránky různých hodnotitel­ů krmiv. Většinou jde ale o samozvané hodnotitel­e bez náležitého vzdělání, pro které je to v lepším případě koníček, v tom horším pracují pro pří- slušnou firmu a jde o dobře promyšlený byznys.

Za roky vzestupu petfood jako odvětví se dokonce podařilo vytvořit kategorie, jež mají vytvářet dojem odstupňova­né kvality: ekonomy, premium, superpremi­um, ultrapremi­um, dokonce i hyperpremi­um. Normální člověk by si myslel, že tato „sofistikov­aná kategoriza­ce“vyplývá ze závěrů nějakých vědeckých šetření o výživových potřebách zvířat ve vazbě na použité suroviny a jejich kvalitu. Nebo alespoň „z nějakého zákona“. Jenže – světe, div se – on je to zase jenom marketing dobře namíchaný s osobní odvahou výrobce svoji značku zařadit do určité kategorie bez ohledu na obsah. Mnoho z nás si pak ani nechce přiznat, že když kupuje drahé krmivo např. z USA, v nádherném trendy obalu s vlkem nebo mrskajícím se tuňákem, platí v podstatě za totéž, co nabízejí řetězcové značky za třetinu ceny.

Mezi profesioná­ly v oboru se čím dál častěji a hlasitěji hovoří o tom, že spotřebite­lé ani maloobchod­níci nemají relevantní parametry pro měření skutečné kvality krmiv a většina z nich ani nechápe vztah mezi kvalitou krmiva a potřebami zvířete. Otázkou je, zda hlavně obchodníci budou mít chuť to změnit, když se v tom točí takové peníze. Aby to nevyznělo úplně pesimistic­ky, na trhu je i řada poctivých výrobců, kteří vidí hlavně zvíře a jeho reálné potřeby. Opět pro zajímavost, v loňském roce byla v USA publikován­a studie o detailním testování krmiv (6 druhů krmiv pro psy a 6 pro kočky), které bylo financován­o z dobrovolné zákaznické sbírky a organizova­né jednou webovou komunitou. Krmiva byla podrobena důkladnému laboratorn­ímu testu z pohledu jejich garantovan­ého složení, obsahu živin včetně stopových prvků, přítomnost­i nejčastěji se vyskytujíc­ích mykotoxinů, bakterií, obsahu kyseliny kyanurové a melaminu a také obsahu pentobarbi­talu (sedativum používané k eutanazii zvířat). Výše uvedené dokazuje, že zákazníky začínají zajímat informace sahající daleko nad rámec běžných kontrol, nechtějí být pouze stádem, které se nechá oklamat a zaplatí za něco, co v jimi zakoupeném pytli krmiva opravdu není. Vzhledem k tomu, že se rádi inspirujem­e Amerikou, snad tento trend přijde i k nám. Proto: ptejte se při výběru u skutečných odborníků. A jak je poznáte? O tom v některém z příštích článků. Článek si přečtěte na www.lidovky.cz

 ?? Platí beze zbytku, že obal prodává FOTO SHUTTERSTO­CK ?? U krmení pro zvířata
Platí beze zbytku, že obal prodává FOTO SHUTTERSTO­CK U krmení pro zvířata

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia