Lidové noviny

Přehlížená kolektivní sebevražda

-

Přístroj o velikosti alkohol testeru doslova nasává vzduch. Přiměření přitom záleží na tom, jak rychle auto jede, jak daleko od něj stojíte či jak fouká vítr. „Když ale přístroj ukazuje milionové hodnoty, není potřeba o tom diskutovat – něco je špatně a auto filtr nemá,“dodává Moc.

Právě aut, která za sebou na přístroji zanechával­a milionová čísla, zachytil Ústřední automotokl­ub (ÚAMK) jen během 45 minut v provozu jednoho všedního dne 27. Měřilo se v pražských ulicích Jinonická, Plzeňská, Radlická, Anglická, na náměstí Míru a v garážích obchodního centra na Smíchově. Ve všech ulicích se čísla pohybovala v průměru nad třicetitis­ícovou hranicí. Například u výjezdu z garáže na Smíchově ukazoval v průměru až 250 tisíc částic. Od výjezdu dál okolo 140 tisíc částic.

V Rakousku pokuta až 135 tisíc korun

Důvodem, proč se majitelé aut zbavují filtrů pevných částic, je především jejich vysoká cena. I když je odstranění filtru nelegální, policie nemá téměř žádné možnosti, jak to zkontrolov­at. Omezené jsou i případné sankce. Odrazující pokuty mají například v Německu nebo v Rakousku, kde za vadný či chybějící filtr hrozí řidiči pokuta až pět tisíc eur, tedy asi 135 tisíc korun.

„Při silničních kontrolách pohledem ověřujeme stav výfukového potrubí. Pokud by existovalo důvodné podezření, že je problém s emisemi, policista má možnost nařídit řidiči zajet na stanici technické kontroly. Ovšem je podmínka, že musí být k dispozici do osmi kilometrů. Takže je to velmi omezené,“popsal LN ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

Ministr životního prostředí Richard Brabec proto chce, aby přístroj, kterým teď v ulicích měří ÚAMK, měla i policie. Uměla by jím prokázat důvodné podezření, že je s filtrem něco špatně. S jistotou to pak může odhalit další, ve velikosti malého kufříku, který měří přímo z výfuku.

Teď mohou filtry kontrolova­t Stanice technické kontroly. Jenže řidiči se je naučili obcházet, na prohlídku si filtr nechají namontovat zpátky a pak ho znovu odstraní. Podle Petra Vomáčky z ÚAMK navíc často ani STK ne- umí chybějící filtr odhalit.

„STK nesmí auto rozebrat, podívají se pod auto, na výfuk, zjistí, že drží. Jenže pokud není filtr zespoda vyříznutý, tak to nezjistí. Nepozná to ani na základě kouřivosti. Měří se to podle norem, které se schvaloval­y v 80. letech. Měří se kouřivost, nikoliv hodnoty částic, navíc podle pravidel nastavenýc­h v době, kdy filtry vůbec nebyly,“tvrdí Vomáčka. Největší problém jsou podle něj auta z dovozu. Filtry totiž v sobě mají drahé kovy , které se dobře vykupují.

 ?? Zaměřili zástupci Ústředního automotokl­ubu 27 aut, jimž pravděpodo­bně chyběl filtr pevných částic. FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Během 45 minut
Zaměřili zástupci Ústředního automotokl­ubu 27 aut, jimž pravděpodo­bně chyběl filtr pevných částic. FOTO MAFRA – DAN MATERNA Během 45 minut

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia