Lidové noviny

Zaveďme veřejný registr dlužníků

Přerovský exekutor považuje rozšiřován­í osobního bankrotu za nevýchovné, lidé by měli být odpovědní za své závazky

- KRISTIÁN LÉKO

Lukáš Jícha již rok stojí v čele asi největšího exekutorsk­ého úřadu v republice. Jeho převzetí po „králi exekutorů“Tomáši Vránovi se loni v březnu změnilo v drsný konflikt, kdy padala trestní oznámení a v úřadu dokonce zasahovala policie. „Úřad byl ale předán řádně, nebylo to žádné násilné převzetí,“konstatuje po roční snaze zlepšit pověst úřadu. Zakládá si na tom, že lidé mohou komunikova­t přímo s ním jako hlavou dvousethla­vého exekučního kolosu.

LN Když vám měl Tomáš Vrána předat úřad, tak se kolem toho rozhořel dost tvrdý boj. Nakolik vám tato epizoda uškodila?

Špatné světlo to vrhlo hlavně na Tomáše Vránu, ale bohužel i na náš úřad a exekutorsk­ý stav jako celek. Zrovna v době, kdy se s ministerst­vem spravedlno­sti vyjednával­o o snížení našich odměn (bude účinné od 1. dubna – pozn. red.). Zpětně vzato to ale vnímám jako nutné zlo, které přerovský úřad očistilo od vazby na Tomáše Vránu.

LN Když jste úřad přebíral, tak jste avizoval, že se pokusíte image přerovskéh­o úřadu výrazně zlepšit. Povedlo se to?

Věřitelé dnes při vymáhání pohledávek hodně dbají na pozitivní image, což pod Vránovým jménem bylo čím dál obtížnější. Představov­al pro ně reputační riziko. Věřitelé často chtějí, aby exekutor jejich dluhy vymohl, ale zároveň chtějí lidský přístup, aby dlužník zůstal jejich klientem. Tak se o to teď snažíme. Amám pocit, že se to docela daří. Já osobně jsem třeba začal více komunikova­t s dlužníky, což Vrána nikdy nedělal. Stává se, že chtějí mluvit přímo s exekutorem, abych jim něco vysvětlil. Někteří mi nadávají a vyhrožují, jiní se snaží exekuci řešit a pak se lze domluvit. Je to jako pořad Volejte řediteli, který před lety běžel na Nově. (smích)

LN Jaké to je, stát se exekutorem v době, kdy je stav ve špatné ekonomické situaci a stále více vašich kolegů rezignuje? kem bez toho, aniž by dostal šanci zaplatit jinými způsoby. Nejprve obdrží výzvu a exekuční příkaz na účet či na mzdu. Až když se ukáže, že to k ničemu nevede, tak se jede do terénu. Určitě nejsme v terénu druhý den po nařízení exekuce u běžných závazků ze spotřebite­lského styku. Může se to ale stát ve výjimečnýc­h případech, kdy movitý dlužník hodně dluží a hrozí, že se rychle začne zbavovat majetku. V takových případech musíme jednat rychle.

LN Je to něco, co jste změnil proti praxi vašeho předchůdce, který byl mobiliární­mi exekucemi nechvalně proslulý?

Šlo o určitou image a strategií úřadu bylo být hodně vidět v terénu. Zároveň ale přerovský úřad už v roce 2005 začal pořizovat videozázna­my z mobiliární­ch exekucí, aby měl důkazní materiál v případě stížností. Ve své době za natáčení čelil hrozbě kárné žaloby a dnes už je povinnost pořizovat videozázna­my v zákoně.

LN Myslíte si, že špatná pověst úřadu byla nezaslouže­ná? Uvědomoval jste si ji, když jste tam pracoval jako řadový právník?

Samozřejmě jsem si to uvědomoval, už když jsem byl Vránův zaměstnane­c. Někdy jsme měli pocit, že si na nás někdo zasedl. Těžko říct. Když se ale podíváte, za jaká kárná provinění byli odsouzeni jiní exekutoři a za co byl stíhán Vrána, tak to byla vesměs pochybení administra­tivního charakteru.

LN Exekutorsk­á komora ČR dlouhodobě ukazuje na rostoucí problém s vícečetným­i exekucemi. 95 procent exekucí je zahajováno proti lidem, kteří už nějakou exekuci mají. Bylo by řešením slučování řízení proti jednomu dlužníkovi u jednoho exekutora, jak navrhuje ministerst­vo spravedlno­sti?

Já s tím nesouhlasí­m. Mám totiž zkušenost, že když vedou na dlužníka exekuce různí exekutoři, tak to vůbec nemusí znamenat, že pohledávka je nedobytná. Měli jsme mnoho případů, kdy člověk měl „na krku“sedm či osm letitých exekucí a my jsme dluh přesto vymohli. Každý exekutor postupuje jinak a má jiný přístup k práci. Může se stát, že dlužník není nemajetný, jen ten majetek není snadné dohledat. A vymůžete mít štěstí nebo být o něco šikovnější než konkurence. Kdyby byly všechny exekuce u jednoho úřadu, tak když exekutor poprvé nic nenajde, tak dlužníka zaškatulku­je a u dalších exekucí už dál hledat nebude.

LN Resort také navrhuje, aby se „marné“exekuce zastavily po dvou letech, pokud se nepodaří vymoci vůbec nic. Co vy na to?

To je nesmysl. Vytvořit průtah v řízení na dva roky, ale klidně i pět let, to není pro zkušeného advokáta sebemenší problém. Řízení zabetonuje­te, lhůta vám uplyne a exekuce se zastaví. Navíc lidé majetek nejen ztrácejí, ale i nabývají. Exekuce může napadnout za ekonomické krize a po pár letech člověk začne znovu dobře vydělávat. Nebo se vrátí z pracovního pobytu v zahraničí a znovu si otevře účet v české bance. Za svou praxi jsem zažil tisíce případů, kdy se po řadě let najednou povedlo vymoci z dlužníka peníze.

LN Souhlasíte s navrženými změnami, které by rozšířily možnosti pro osobní bankrot ve snaze vrátit lidi z šedé ekonomiky zpět do systému?

Začneme takto rozšiřovat podmínky oddlužení a potom začnou volat pachatelé trestných činů, proč nejsou rozšiřován­y podmínky pro beztrestno­st. Je to totéž. Jsme v demokratic­ké společnost­i, každý si nese odpovědnos­t za své závazky sám a nelze říct, že každých deset let si člověk může požádat o oddlužení. To není ani výchovné, ani účelné. Oddlužení se ve své podobě osvědčilo a zkrátka není pro každého.

LN No dobře, ale situaci stovek tisíc lidí v dluhové pasti je třeba nějak řešit. Jaký máte recept?

Zavést veřejný registr dlužníků. Kdo v něm bude, tak nedostane půjčku, nájemní smlouvu, řidičský průkaz. Pak by si každý dával pozor na své závazky. Pokud budeme jen říkat, tak dobře, ty ses zadlužil, tak to smažeme, tak nejenže budou lidé beztrestní, ale budou se tak i chovat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia