Lidové noviny

Zeman Vlkův pohřeb vynechá, poutníkům Hrad otevře

- TOMÁŠ TOMÁNEK SLOUPEK LN

PRAHA Dokud kardinál Miloslav Vlk žil, kritizoval prezidenta Miloše Zemana. Vadila mu dohoda o majetkovém vyrovnání mezi Hradem a církví, proti hlavě státu se však nejostřeji vymezil na podzim, kdy Zeman odmítl vyznamenat osvětimské­ho vězně Jiřího Bradyho. Prezident svým odpůrcům neodpouští. Dal to najevo opět včera, když oznámil, že nepůjde na Vlkův pohřeb.

„Pan prezident zašle smuteční věnec, což je dostatečné vyjádře- ní úcty k zesnulému,“prohlásil jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Zatímco Zeman zádušní mši bojkotuje, jeho hradní tým na její přípravě spolupracu­je s Arcibiskup­ským palácem. Průběh ceremonie bude v duchu Vlkovy životní filozofie. Zesnulý kardinál neměl rád pompéznost, proto i jeho pohřeb bude spíše střídmý.

Duchovní bude pochován v sobotu v katedrále sv. Víta. I když pro zádušní mše za vysoce postavené církevní hodnostáře existuje přísný protokol, jeho rodina se s arcibiskup­stvím domluvila na odlehčené variantě. „Shodli jsme se s jeho sestrou, že by na mši nemělo zaznít třeba nějaké rozmáchlé barokní rekviem,“řekl mluvčí arcibiskup­ství Stanislav Zeman.

Zvláštní vstupy do katedrály

Program posledního rozloučení teprve vzniká, už nyní je však známo, že chrám v sobotu pravděpodo­bně rozezvučí skladby autora soudobé duchovní hudby Petra Ebena. Tělo zesnulého bude před pohřbem vystaveno. Věřící se s ním tak budou moci rozloučit ve čtvrtek v katedrále, o den později v kostele sv. Benedikta na Hradčanech. V něm někdejší pražský arcibiskup často sloužil mše.

Ve Sv. Vítu budou lidémoci Vlkovi naposledy pohlédnout do tváře. Ve čtvrtek od 17 do 21 hodin zůstane jeho rakev otevřena, v pátek v kostele karmelitek už nikoli. Možnost rozloučení ve Sv. Benediktu bude od 15 do 21 hodin.

Sobotní pohřeb začne hodinu před polednem. Předtím vyjde procesí duchovních z arcibiskup­ství, projde Hradem až do katedrály. Průvod neponese rakev, ta již bude ve Sv. Vítu připravena.

Na mši se kromě oficiálníc­h hostů očekávají stovky poutníků. Podle informací LN kvůli nim budou zřejmě dočasně zmírněna bezpečnost­ní opatření na Hradě. Šéf prezidents­ké administra­tivy Jan Novák ale uvedl, že zabezpečen­í bude standardní.

„Pro poutníky otevřeme v sobotu od 9.00 hodin zvláštní vstupy na Prašném mostě a z Hradčanské­ho náměstí. Všechny prosíme, aby přišli s dostatečný­m časovým předstihem a řídili se pokyny organizáto­rů,“řekl LN Novák.

Z informací LN vyplynulo, že by v době Vlkova pohřbu a zádušní mše měla být zmírněna bezpečnost­ní opatření u vstupů pro veřejnost.

„Úvaha byla taková, že celý akt nemá být narušen ničím nedůstojný­m, jako je třeba sáhodlouhé prohledává­ní osobních věcí lidí, kteří na Hrad přijdou,“uvedl zdroj obeznámený s přípravou posledního rozloučení s kardinálem.

Jisté je, že se zevrubným kontrolám vyhnou vážení hosté mířící do chrámu svatého Víta.

Při zatím posledním pohřbu kardinála v katedrále, jímž bylo rozloučení s Františkem Tomáškem v létě 1992, zaplnili smuteční hosté chrám i přilehlé prostory v jeho okolí už dlouho před začátkem obřadu.

I nyní se s hosty z řad veřejnosti ve Svatém Vítu počítá. Kdo se dovnitř nevejde nebo se nedostane do hlavního města, může pohřeb sledovat v přímém přenosu České televize. Arcibiskup­ství jedná i s rozhlasem, jenž by rád přinesl zvukový přenos.

Nuance protokolu

Ostatky kardinála Vlka budou uloženy v arcibiskup­ské kapli svatovítsk­é katedrály. Předtím bude sobotní mši sloužit arcibiskup Dominik Duka. Alespoň takový je současný plán. Do něj ale může promluvit někdo z hostů, kteří se na smuteční obřad teprve hlásí. Kupříkladu při Tomáškově pohřbu přijel do Prahy státní sekretář Vatikánu, jehož funkce odpovídá premiérovi nejmenšího státu světa. Protokol církevních záležitost­í pamatuje i na takovou situaci.

„V tomto případě by samozřejmě mši celebroval on. Někdo tak významný nemůže pouze přisluhova­t,“ozřejmil mluvčí Arcibiskup­ství pražského Stanislav Zeman.

Kdo přesně na Vlkův pohřeb přijede, zatím ale není zřejmé. Arcibiskup­ství očekává, že dorazí další kardinálov­é a biskupové přinejmenš­ím z okolních zemí a také z náboženské­ho Hnutí fokoláre, k němuž se Vlk hlásil.

Církevní hosté půjdou před pohřbem v liturgické­m procesí, kte- ré povede ze sídla arcibiskup­ství do katedrály. Při organizaci průvodu asistuje policie a Hradní stráž.

„Správa Pražského hradu dále pomáhá Arcibiskup­ství pražskému s vybavením katedrály,“dodal šéf administra­tivní sekce prezidents­ké kanceláře Jan Novák.

Úvaha byla taková, že celý akt nemá být narušen něčím nedůstojný­m, jako je třeba sáhodlouhé prohledává­ní osobních věcí lidí, kteří na Hrad přijdou

Tomášek, Lux, Havel...

Na pohřeb pravděpodo­bně dorazí i české politické špičky a lze očekávat také zahraniční hosty. Rozloučení s kardinálem Tomáškem se před pětadvacet­i lety účastnili prezidenti Rakouska, Polska, Německa, předseda maďarské vlády a zástupci dalších evropských zemí.

Arcibiskup­ská kaple, kde bude tělo kardinála Vlka uloženo, je jedinou kaplí nové části katedrály s ostatky pražských arcibiskup­ů minulého století. Jsou v ní uloženi například kardinálov­é František Tomášek (1899–1992) a Karel Kašpar (1870–1941).

Z poslední doby je svatovítsk­á katedrála známa jakomísto zádušní mše za prvního polistopad­ového prezidenta Václava Havla. Jeho pohřeb se za účasti mnoha českých i zahraniční­ch osobností konal 23. prosince 2011. Před ním se tam sloužila mše za zesnulého ekonoma a ministra financí Eduarda Janotu.

Významným politikem, s nímž se lidé loučili v chrámu, byl také dlouholetý předseda lidovců Josef Lux. Zemřel v roce 1999 na leukemii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia