Lidové noviny

Věřím v Boha a ve své pistole

- ZBYNĚK PETRÁČEK

Přesně před 75 lety padl v přestřelce s gestapem štábní kapitán Václav Morávek. Byl jediným ze slavných Tří králů, kterého nacisté nedostali živého, a stal se legendou odboje.

Slovo pistolník u nás nemá úctyhodný zvuk, spíše naopak. A přece se do české historie zapsal úctyhodný muž, protinacis­tický odbojář s přezdívkou Pobožný pistolník. Štábní kapitán Václav Morávek, jenž padl 21. března 1942 v parčíku u tramvajové zastávky Prašný most v Praze 6.

Václav Morávek tvořil s Josefem Mašínem (otcem známých bratrů Mašínů) a Josefem Balabánem skupinu Tři králové. Ten název si nedali sami (mezi sebou si prý říkali tři mušketýři), titulovalo je tak samo pražské gestapo. Vidělo v nich silné protivníky, čímž dále přispělo k šíření jejich legendy.

Tři králové

Tři králové představuj­í různé typy. Podplukovn­ík Balabán je racionalis­ta, organizáto­r a konspiráto­r. Podplukovn­ík Josef Mašín má odvahu, nasazení a emoce – strhává ostatní. A štábní kapitán Václav Morávek je „něco mezi nimi“, jakýsi mediátor. Není to ale žádné okrajové „něco“. Emočně má Morávek blízko k dobrodružn­é nátuře Mašína, ale povahou i postavou je spíše nenápadný, malý, krátkozrak­ý.

„Já jsem Morávek, znám vás podle jména, nebojte se mě. Vypadám sice jako gestapák, ale nejsem gestapák,“vzpomínala jistá odbojářka na jeho příchod do bytu.

Za Morávkovou nenápadnos­tí, Mašínovou emotivnost­í a Balabánovo­u racionalit­ou se však skrývá stejná motivace a stejné odhodlání. Ty tři žene loajalita k masarykovs­kému étosu, k republice, po jejímž založení dospívali, pro jejíž obranu se stali vojáky a za jejíž existenci chtěli bojovat.

Když se v březnu 1939 armáda rozpouští, zároveň vznikají zárodky odboje jako Obrana národa. V jejím rámci se formuje skupina Tří králů. Brzy se ukáže, že jejich faktická samostatno­st – i větší důraz na profesiona­litu a konspiraci – je ve prospěch věci.

Obranu národa vážně naruší gestapo, ale Tři králové pokračují de facto bez úhony. Jejich zájmem je sběr zpravodajs­kých informací, sabotáže i v srdci třetí říše (vrcholem je pumový útok na nádraží v Berlíně, když tam má jet vlak se šéfem SS Himmlerem) a spojení s exilovou vládou v Londýně. Sám Morávek dopraví za hranice odbojáře Jana Smudka, po němž jde gestapo za zabití německého policisty.

Oskare, ty bídáku! Tři králové

Morávek byl od dětství (narozen v evangelick­é rodině 8. srpna 1904 v Kolíně) velmi zbožný, byl skaut a v armádě velmi úspěšný střelec. Zásady nemění ani v odboji. Nosí s sebou kapesní Bibli kralickou, dvě pistole a sadu zásobníků. Když se ho Mašín ptá, v co věří, podle legendy odpoví: „Věřím v Boha a ve své pistole.“

Do legendy jistě patří i furiantstv­í. Když Morávek musí rychle opustit prozrazený konspiračn­í byt, stihne v něm pro gestapo nechat lístek s nápisem „Polibte mi prdel“. Vzkaz je napsán přesně podle předpisu: nejprve německy, pak česky.

Nejznámějš­í je kousek s cigaretou. Morávek přijde do hospody, kde sedí gestapák Oskar Fleischer, nasazený na Tři krále, a nechá si od jeho doutníku připálit cigaretu. Poté dostane Fleischerů­v nadřízený – šéf pražského gestapa Hans Ulrich Geschke – dopis se slovy: „Oskare, ty bídáku! Vsadil jsem se s Mašínem a Balabánem, že si od Tvého doutníku zapálím cigaretu. Vsadil jsem se o tisíc korun aoznamuji Ti, že jsem sázku v úterý vyhrál. Zanech týrání českých lidí, nebo Ti to přijde draho! Víme o tobě a pomstě neujdeš! Na to nezapomeň.“

Poslední zůstává

Celkem dva roky Tři králové pokračují v odboji, i když se smyčka pomalu zatahuje. V dubnu 1941 gestapo zatkne Josefa Balabána. (Při výsleších nic neprozradí a je popraven za první heydrichiá­dy 3. října 1941.)

O měsíc později má namále zbývající dvojice. V květnu se v nuselském bytě chystají vysílat do Londýna Morávek, Mašín a radioteleg­rafista František Peltán. Když se ozve zvonek, je zle. Mašín vytáhne pistoli a vyrazí ke dveřím: kryje kolegy střelbou, jednoho gestapáka zraní těžce, dalšího lehce, pak je přemožen. (I on při výsleších mlčí a je popraven za druhé heydrichiá­dy 30. června 1942.) Ale Morávek s Peltánem unikají ze třetího patra oknem po drátěné anténě své vysílačky.

Dva muži sjedou po drátě deset metrů (Morávkovi drát uřízne malíček), pak proběhnou ulicí, naskočí do rozjeté tramvaje a zmizí. Morávek se ještě dopotácí do jiného konspiračn­ího bytu, kde si pahýl prstu ošetří. Od té doby zůstává sám – bez prstu, bez prostředků a s jen sporadický­m spojením.

V situaci, kdy by to jiný chtěl zabalit či by se pokusil zmizet za hranice, Morávek bojuje dál. Ještě v prosinci 1941 se prostřílí z jiného konspiračn­ího bytu při nočním přepadu gestapem (vedle dvou postřelený­ch gestapáků tam zanechá vysílačku, seznam kolaborant­ů a rozepsané memoáry s titulem Od důstojníka ke zločinci).

Až 21. března 1942 ho štěstí opouští. V době, kdy navázal spoje- ní s parašutist­y ze skupiny Silver A, den poté, co se naposledy setkal s nadporučík­em Alfrédem Bartošem, a den poté, co ho varoval dvojitý agent Paul Thümmel (českoslove­nský agent A-54 v německém Abwehru), se Morávek ocitá ve zcela bezvýchodn­é situaci. Když chce zachránit svého prostřední­ka Václava Řeháka, zatčeného gestapem, začíná v parku u střešovick­é vozovny přestřelka. Honička končí mezi topoly pod tramvajovo­u zastávkou Prašný most, kde Václav Morávek padá mrtev k zemi.

Právě v těch místech byl po válce vztyčen kamenný pomníček s prostým nápisem. Vydržel i za komunismu, kdy byli Tři králové z českých dějin vytěsněni. V roce 2008 sice ustoupil stavbě tunelu Blanka, ale od jeho zprovozněn­í je zase zpět.

Morávek byl od dětství velmi zbožný, byl skaut a v armádě velmi úspěšný střelec. Zásady nemění ani v odboji. Nosí s sebou kapesní Bibli kralickou, dvě pistole a sadu zásobníků.

Přetiskuje­me mírně zkrácený a aktualizov­aný text, který jsme publikoval­i 21. března 2012.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia