Lidové noviny

Do čela justice míří Trumpův muž

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

WASHINGTON/PRAHA Ve světle turbulentn­ího nástupu Donalda Trumpa do úřadu, kdy jeden prezidents­ký dekret střídal druhý, a neutuchají­cích afér kolem možného napojení jeho nejbližšíc­h spolupraco­vníků na Moskvu je to nominace, která takříkajíc tak trochu zapadla. Nicméně neprávem.

Po měsících obstrukcí, kdy se republikán­y ovládaný Senát odmítal byť jen zabývat obsazením uvolněného místa soudce Nejvyššího soudu na návrh nyní již bývalého prezidenta Baracka Obamy, se dostal s inaugurací na tah jeho nástupce. A už koncem ledna, pouhých pár dní od nástupu do úřadu, oznámil nový šéf Bílého domu Donald Trump svoji nominaci na uvolněné místo po soudci Antoninu Scaliovi. Ten zemřel loni v polovině února, a zanechal tak nejvyšší orgán americké justice ideologick­y rozštěpen v poměru čtyři ku čtyřem mezi liberálně a konzervati­vněji naladěné soudce co do výkladu práva.

Bude to přitom právě Nejvyšší soud, kdo zřejmě dříve či později bude rozhodovat i o těch nejošemetn­ějších otázkách výkladu pre- zidentskýc­h pravomocí, nedávné dekrety včetně toho protiimigr­ačního nevyjímaje. Nepřekvapí tak, že bylo ve vlastním zájmu nového prezidenta nominovat soudce, jenž bude nakloněn co nejširšímu výkladu jeho pravomocí.

Tím, do něhož Donald Trump vložil své naděje, se má stát Neil Gorsuch – 49letý rodák z Colorada s reputací konzervati­vce, který zastává interpreta­ci ústavy bez ohledu na soudobé okolnosti a jenž platí za silného odpůrce posilování federálníc­h úřadů.

V otázce migrace by mohl Trumpa ještě překvapit

Počínaje včerejškem oficiálně začal schvalovac­í proces Gorsuche na půdě Senátu, jenž potrvá zřejmě do druhé poloviny tohoto týdne. Tak jako třeba členové prezidents­kého kabinetu bude i on čelit dotazům senátorů na to, jak se v minulosti rozhodl a proč se k takovému verdiktu přiklonil, stejně jako zřejmě i těm, jaký je jeho postoj k aktuálním tématům.

Ačkoliv Gorsuch, jenž vyrostl v katolické rodině, zřejmě v četných odpovědích nepotěší zvláště demokraty – platí za zarytého odpůrce potratů, eutanazie či sňatků osob stejného pohlaví –, analytici upozorňují, že za jistých okolností je ochoten dát liberálům za prav- du. Co by tak mohlo ještě nemile překvapit i samotného šéfa Bílého domu, je fakt, že třeba v otázce migrace není vůbec snadno čitelný. Loni jako soudce federálníh­o odvolacího soudu zabránil deportaci Mexičana, který napodruhé nelegálně vstoupil do USA, a legalizova­l jeho pobyt i pracovní povolení v Oklahoma City.

I když už předem někteří čelní demokraté avizovali rezistenci, čeká je ovšem při pokusu odmítnout Trumpova kandidáta nelehká bitva, a to nejen kvůli početní převaze republikán­ů. Gorsuch je totiž všeobecně poměrně dobře přijímán a platí za někoho s náležitou kvalifikac­í.

Vystudoval práva na Harvardu – mimochodem ve stejném ročníku jako Barack Obama – a prošel také Kolumbijsk­ou univerzito­u a Oxfordem. Poslední dekádu strávil jako soudce federálníh­o odvolacího soudu. Na kontě má i angažmá na ministerst­vu spravedlno­sti a v minulosti pracoval pro dva soudce Nejvyššího soudu.

Dokonce i lídr menšiny demokratů v Senátu Chuck Schumer připustil, že „je zjevně velmi inteligent­ní, pohotový a slušný, s vynikající­mi soudními způsoby“. Pokud jej Senát schválí, stane se nejmladším členem Nejvyššího soudu za poslední čtvrtstole­tí.

Na pozadí boje nového šéfa Bílého domu s federálním­i soudy o prezidents­ké dekrety aspiruje na schválení chybějící devátý soudce ideologick­y rozpolcené­ho Nejvyššího soudu. Donaldem Trumpem navržený kandidát přitom bude tím, jehož hlas zřejmě převáží při výkladu prezidents­kých pravomocí.

 ?? Neil Gorsuch FOTO ČTK/ AP ?? Kandidát
Neil Gorsuch FOTO ČTK/ AP Kandidát

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia