Lidové noviny

Hamás: Hranice z roku 1967 uznáme, Izrael ne

- GAZA

Palestinsk­é radikální hnutí Hamás se mění. Islamisté vládnoucí v Pásmu Gazy se v příštích týdnech chystají zvolit si nové vedení, zároveň ale také vyjít z mezinárodn­í izolace a nastavit světu přívětivěj­ší tvář. Prostředke­m k tomu má být úprava zakládajíc­í charty hnutí, z jejíhož návrhu citoval panarabský list Aš-Šark Al-Awsat.

Hamás by měl především přestat mluvit o historické Palestině a uznat hranice z roku 1967, tedy před šestidenní válkou, v níž Izrael dobyl rozsáhlá území v Egyptě, Jordánsku a Sýrii. Výraz židé pro nepřítele chtějí palestinšt­í radikálové nahradit slovem okupanti, aby už nemohli být označovaní za antisemity. „V dokumentu najdete jasná slova proti sionistům a okupaci naší země. Okupantům budeme vzdorovat, ať jde o kohokoliv. Nejsme ale proti někomu jen kvůli jeho náboženstv­í nebo rase,“řekl před časem v televizi al-Džazíra představit­el Hamásu Usáma Hamdán.

Nová charta Hamásu také hnutí pravděpodo­bně distancuje od své mateřské organizace Muslimské bratrstvo, které je nyní v Egyptě zakázané a jeho vůdci čelí dlouholetý­m trestům vězení. Hamás se ale bude nadále držet své politiky neuznávat Izrael a odmítat jakékoliv ústupky ve věci návratu palestinsk­ých uprchlíků.

Podle člena politickéh­o vedení Hamásu Samího Chátira „dokument neznamená přehodnoce­ní pozic vůči osvobození palestinsk­ých území, ale ukazuje flexibilit­u v konfliktu s izraelskou okupací“.

Upravená charta Hamásu nepřináší „lístek do mezinárodn­ího společenst­ví, je ale krokem k prolomení izolace“, domnívá se Rajíd Inairát, profesor politologi­e z univerzity v Nábulusu. Hnutí na ní údajně pracuje už dva roky a podílela se na ní jak nejvyšší rada Hamásu, tak i jeho politická kancelář. Nyní islamisté dokument nechávají přeložit do angličtiny a francouzšt­iny, aby ho mohli představit světu. Stát se tak má na konci března nebo počátkem dubna.

Co může změna taktiky Hamásu znamenat pro židovský stát, není příliš jasné. Zatímco vládnoucí pravice kontakty s islamisty rezolutně odmítá, například bývalý šéf Mosadu Efraim Halevy dlouhá léta jednání s Hamásem propaguje. Argumentuj­e tím, že na míru se nelze dohodnout bez účasti skupiny, která zastupuje podstatnou část Palestinců. rok

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia