Lidové noviny

Datum, kdy spustí brexit: 29. březen

-

LONDÝN/BRUSEL Britská premiérka Theresa Mayová 29. března oficiálně oznámí Bruselu, že chce ukončit členství v Evropské unii. O rozluce s EU rozhodli loni v červnu v referendu britští voliči. O termínu, který nebyl až do včerejšího dne upřesněn, informoval stálého předsedu Evropské rady Donalda Tuska britský velvyslane­c při EU Tim Barrow.

Příští týden ve středu tak Mayová dopisem požádá o aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy o odchodu členské země z evropského bloku. Následně premiérka předstoupí před Dolní sněmovnu Spojeného království, aby informoval­a zákonodárc­e. Evropská komise včera ujistila, že na její straně je vše připraveno.

Jakmile Londýn o aktivaci zmíněného článku unijní smlouvy oficiálně požádá, Tusk do 48 hodin předloží ostatním 27 členským zemím návrh politickýc­h vodítek pro výstupová vyjednáván­í. Na jejich základě Evropská komise okamžitě vypracuje doporučení k jednáním. Vznikne tak právně závazný mandát, který opět potvrdí členské země, čímž rozhodnou o začátku rozhovorů.

Mandát za unijní stranu v praxi povede vyjednávac­í tým bývalého eurokomisa­ře Michela Barniera. Britský ministr pro brexit David Davis uvedl, že konečným cílem je uzavřít dohodu, která bude v zájmu každého národa a regionu v Británii a také v celé Evropě.

Výstupové rozhovory potrvají dva roky, jejich prodloužen­í je možné jen tehdy, pokud to schválí ostatní unijní státy. Závěrečnou dohodu musí ze strany EU schválit Evropský parlament a potom také Evropská rada, již bez Británie. Mayová dohodu rovněž předloží ke schválení britskému parlamentu. Odchod z Unie vyvolává v britské politice spory. V zemi se také vedla debata o tom, kdo a jakým způsobem se do vyjednávac­ího procesu zapojí. V této souvislost­i se spekuloval­o, že se Mayová letos rozhodne pro předčasné volby, to ale včera úřad premiérky popřel. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia