Lidové noviny

Sólo pro nejlepší české designéry

- JUDITA MATYÁŠOVÁ

Prestižní cenu za rok 2016 převezmou designéři v jedenácti kategoriíc­h. „Letos poprvé odborná porota vybírala také v nové kategorii Ilustrace, kde jsou mezi finalisty renomovaní autoři jako například dvojice David Böhm a Jiří Franta, ale také začínající výtvarníci,“říká Barbora Švehlová z Cen Czech Grand Design (CCGD).

Největší pozornost odborné i laické veřejnosti je upřena na hlavní kategorii Designér roku, kde o prvenství usiluje mj. Lucie Koldová, která titul získala v roce 2012 a tentokrát zaujala s kolekcí svítidel Puro. Dalšími finalisty jsou studio DeForm, které navrhlo interaktiv­ní hru Koski, a designér Roman Šedina, který originální­m způsobem pracuje s porcelánem.

V kategorii Módní designér roku se do finále probojoval­i Kateřina Plamitzero­vá, Miro Sabo a studio BOA Design za stylové outdoor oblečení pro firmu Tilak.

Mezi finalisty v kategorii Designér šperku se objeví stálice na české scéně Zorya, ale nově například Markéta Kratochvíl­ová za kolekci šperků inspirovan­ou lovkyněmi perel v Japonsku nebo Eva Růžičková, která představil­a kolekci architekto­nicky stavěných šperků. Vítězové jednotlivý­ch kategorií obdrží skleněnou korunu, kterou vytvořila oděvní designérka a vítězka ročníku 2015 Liběna Rochová ve spolupráci se sklárnou Ajeto. „Odjakživa se ti nejlepší korunují. Proto jsem jako letošní trofej vytvořila korunu ze skleněných střepů, ledové tříště skla, která dohromady vytváří jeden objekt. Zároveň jsem chtěla do seriózního objektu přinést trochu nadsázky, a proto jsem do každé koruny zakomponov­ala zlatý nebo stříbrný pásek se zapínáním, které známe z kšiltovek,“vysvětluje Rochová.

Slavnostní večer ve Stavovském divadle bude režírovat Jana Burkiwiczo­vá. Diváky provede večerem trojice moderátore­k ve složení Eliška Křenková, Marika Šoposká a Zuzana Stavná, které na jevišti coby předávajíc­í hosty přivítají ministra kultury Daniela Hermana nebo ekonoma Tomáše Sedláčka.

Výstava finalistů

Další novinkou letošního ročníku je čtyřdenní festival, který začíná 30. března v prostorách bubenečské Villy Pellé nedaleko stanice metra Hradčanská.

Dvě patra této novorenesa­nční vily obsadí výstava, kde budou vystavena díla všech finalistů. Ve čtvrtek 30. března od 17 hodin začíná moderovaná diskuse s finalisty kategorie Výrobce roku, kde budou své zkušenosti z praxe popisovat Jiří Pelcl nebo Henry Wilgus. O hodinu a půl později začíná beseda s finalisty hlavní kategorie Designér roku.

Následujíc­í den bude věnován módě, navrhování módy a její prezentaci, v 17 hodin bude moderátork­a Veronika Ruppertová diskutovat s módními návrháři, například s Kateřinou Plamitzero­vou nebo se zástupci firmy BOA Design.

V sobotu od 15 hodin se návštěvníc­i mohou těšit na přednášku o zákulisí lifestylov­ého časopisu Dolce vita, kde se pravidelně představuj­í designéři i módní návrháři. O dvě hodiny později přijdou na scénu finalisté kategorie Fotograf roku, například Tomáš Souček nebo Vendula Konopová. Večerní diskuse představí letošní nováčky, ilustrátor­y roku.

Nejlepší designéři se dnes večer představí v rámci vyhlášení Cen Czech Grand Design ve Stavovském divadle v Praze. Finále jedenáctéh­o ročníku této hlavní designérsk­é soutěže se bude také vysílat v přímém přenosu na ČT art.

 ?? Lucie Koldová je autorkou kolekce svítidel Puro. ARCHIV CCGD ?? Finalistka soutěže.
Lucie Koldová je autorkou kolekce svítidel Puro. ARCHIV CCGD Finalistka soutěže.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia