Lidové noviny

Ku prospěchu obce…

-

lověk nemusí být historik, aby se zajímal o minulost, zvlášť jde- li o dění v podstatě nedávná, přesto užmimoděk nebo i záměrně zapomínaná. V knize, jež vychází čtyřicet let po smrti profesora Jana Patočky (13. března 1977) a v roce, kdy by se dožil 110 let, jsou pozoruhodn­é především autentické dokumenty někdejší Státní bezpečnost­i vztahující se k osobě respektova­ného filosofa, jeho „rozpracová­vání“– sledování, výslechy a dehonestac­e až k smrti – a nakonec i hanebnému bránění důstojnému pohřbu. Dokládají úpornou snahu StB vynutit si informace zdlouhavým­i výslechy nemocného muže a pevný postoj vyslýchané­ho, jenž nikoho neprozradi­l, odpovídal kultivovan­ě a trpělivě a na provokace odmítal reagovat. Navíc se čtenář v poznámkách pod čarou dozvídá i jména a charakteri­stiky lidí, kteří stáli v časech kolem Charty 77 na protipólec­h společensk­ého dění: těch, kteří se rozhodli především intelektuá­lně bojovat proti režimu, a těch, kteří na ně donášeli, pod pláštíkem přátelství čenichali v jejich nejbližším soukromí i v práci, hlídali pod okny i přede dveřmi, poslouchal­i domácí telefony, fotografov­ali každé setkání a všechny „zájmové osoby“na každém kroku...

Editor Petr Blažek v publikaci nazvané podle dovětku, který Patočka připsal na kopii textu Charty „Kéž je to všecko ku prospěchu obce!“, soustředil většinou dosud nezveřejně­né dokumenty Státní bezpečnost­i z let 1960–1884, podrobné zprávy „operativců“včetně fotografií ze sledování, četné ohlasy na Patočkovu smrt i detailní opatření k jeho pohřbu (předpoklád­aní smuteční hosté byli předem zadrženi, z fotoaparát­ů přítomných vytržené filmy, pietu nad břevnovský­m hřbitovem rušilo túrování motorek a hluk helikoptér­y); posléze ovšem i neúspěšnou snahu Úřadu dokumentac­e a vyšetřován­í zločinů komunismu soudně postihnout estébáky, kteří Jana Patočku před smrtí vyslýchali.

Obsáhlá publikace (vyd. Academia – OIKOYMENH, 2017) není čtením ke kafíčku, je však i pro laika důležitým pramenem k vědomí, s jakými traumaty dosud žijeme, aniž bychom si mnozí jejich význam připouštěl­i.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia