Lidové noviny

Ceny kritiků: opera a David Radok

Ceny divadelní kritiky 2016

- JANA MACHALICKÁ

Vjubilejní­m 25. ročníku Cen divadelní kritiky (dříve Ceny Alfréda Radoka) hlasovalo 89 kritiků a po deseti letech si hlavní cenu odnáší opera (naposledy ji obdržela inscenace Mozartova díla La clemenza di Tito v Národním divadle). David Radok získává cenu od kritiky již potřetí – v letech 2000 a 2001 ji ještě jako Cenu Alfréda Radoka dostal za Šostakovič­ovu Lady Macbeth Mcenského újezdu a následně za Bergova Vojcka (obojí Národní divadlo).

Radokova brněnská inscenace, která vznikla v koprodukci s Operou Göteborg, je rafinovaně promyšlená stylově čistá kompozice. Originálně čte obě hudební díla a geniální je i výtvarné řešení založené na systému posuvných stěn, které obrazně a působivě vyjadřují složitost lidské psychiky, jsou průhledem do podvědomí.

Na dalších příčkách se s poměrně vyrovnaným­i počty hlasů umístilo Vzkříšení z Dejvického divadla, Olga (Horrory z Hrádečku) a Národní divadlo Brno bodovalo ještě s Carsenovou Káťou Kabanovou. Laureáti ceny přebírali netradičně „za pochodu“.

Ceny se včera udělovaly v divadelním prostoru Pomezí na Poříčí a poprvé v historii ankety nešlo o tradiční schéma, kdy si nominovaní a hosté sednou do hlediště divadla a během programu dojde i k ceremoniál­u. Tentokrát se předávalo za pochodu čili „imerzivně“ve všech zhruba třiceti místnostec­h třípatrové budovy. Dvě a půl hodiny bylo možné procházet domem ve scénografi­i inscenace Pomezí, pozorovat nominované umělce, přihlížet různým akcím a také spatřit předávání cen. Pomezí je novým pražským divadelním fenoménem, který se pohybuje v podobných vodách jako Tygr v tísni ve Vile Štvanice. Část tvůrčího týmu stejnojmen­né zakladatel­ské inscenace si také odnesla cenu za scénografi­i. Kategorie scénografi­e má ovšem tentokrát dva laureáty – dalším je Jakub Kopecký za scénu k inscenaci Vianovy Pěny dní v režii Skutru.

Cenu za ženský herecký výkon s převahou získala Pavlína Štorková za roli Olgy v inscenaci hry Anny Saavedry Olga (Horrory z Hrádečku), kterou režírovala Martina Schlegelov­á v Divadle Letí. Text bodoval i v kategorii nejlepší poprvé uvedená hra. Štor- ková dokázala vytvořit autentický portrét Olgy Havlové, aniž by k tomu potřeboval­a jakoukoliv berličku vnější podobnosti. V jejím pojetí se přesně vyjevuje, že Olžiny uštěpačné glosy byly hlavně obranou před světem, hradbou, za níž skrývala své city a nejspíš i trápení. Hereččina fyzická křehkost kontrastuj­e s tím, jak postavě dokázala přirozeně vtisknout vnitřní sílu a sympaticko­u neústupnos­t.

Na dalších místech se objevila Tereza Hofová za výkon v inscenaci Skugga Baldur (Studio Hrdinů), dále Hana Tomáš Briešťansk­á (Štěpka Kyliánová v Petrolejo- vých lampách) a Lucie Trmíková za titulní roli v Hedě Gablerové.

V pánské kategorii kritici cenu přisoudili Stanislavu Majerovi za jeho sólo výstup v textu Herec a truhlář Majer mluví o stavu své domoviny, který si režisérka Kamila Polívková objednala pro Studio Hrdinů u Davida Zábranskéh­o. Za ním následuje Michal Kern jako Puk ve Snu noci svatojansk­é (ND) a Norbert Lichý jako pan Kopfrkingl ve Spalovači mrtvol (Divadlo Petra Bezruče Ostrava).

Divadlem roku je stejně jako loni a v roce 2013 ostravská Komorní scéna Aréna a mezi vítěze se dostaly také loutky, i když to bylo v kategorii hudba. Jejím vítězem je Jiří Vyšohlíd za hudbu k inscenaci O bílé lani v královéhra­deckém Draku.

Talentem roku se stal herec, dramatik a režisér Tomáš Dianiška, kterému se výborně daří na Palmovce, kde provozuje své autorské a do jisté míry generační divadlo. Nejvíce na sebe upozornil hrou Mlčení bobříků. Pojednává v ní o komunistic­ké perzekuci skautů ve stylu výsměšné černé grotesky s prvky hororu (režie Jan Frič).

Anketa za rok 2016 svědčí o vzestupu ND Brno za ředitelová­ní Martina Glasera a najmě pak souboru opery, který také v anketě skončil v kategorii divadlo roku společně s Divadlem v Dlouhé na druhém a třetím místě. Opět ve všech kategoriíc­h výrazně boduje autorské divadlo a současná tvorba. Ve výčtech nominací se objevují i nové, experiment­ální formy, imerzivní divadlo. Zajímavé je, že mezi vítězi a nominovaný­mi letos nejsou velké rozdíly v počtu hlasů, pouze v kategorii ženský herecký výkon zvítězila Pavlína Štorková se sedmadvace­ti hlasy, druhá Tereza Hofová jich získala devět.

Výroční Ceny divadelní kritiky se včera netradičně udělovaly v prostoru Pomezí na pražské Florenci. Cenu za nejlepší inscenaci loňského roku si odnesl režisér David Radok za nastudován­í operních jednoaktov­ek – Modrovouso­va hradu Bély Bartóka a Očekávání Arnolda Schönberga v Národním divadle Brno.

ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON Pavlína Štorková (Olga) (Saavedra: Olga /Horrory z Hrádečku/, režie Martina Schlegelov­á, Divadlo Letí, Praha)

MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON Stanislav Majer (Zábranský: Herec a truhlář Majer mluví o stavu své domoviny, režie Kamila Polívková, Studio Hrdinů Praha)

DIVADLO Komorní scéna Aréna Ostrava

NEJLEPŠÍ POPRVÉ UVEDENÁ ČESKÁ HRA Anna Saavedra: Olga (Horrory z Hrádečku)

SCÉNOGRAFI­E Lukáš Brychta, Štěpán Tretiag, Tereza Gsöllhofer­ová, Eva Justichová, Natálie Rajnišová (Pomezí, režie Brychta a Tretiag, projekt Pomezí Praha)

Jakub Kopecký (scéna – Vian: Pěna dní, režie a adaptace SKUTR, Klicperovo divadlo Hradec Králové)

HUDBA Jiří Vyšohlíd (Vašíček, Jarkovský, Vyšohlíd & kol.: O bílé lani, režie Jakub Vašíček, Divadlo Drak Hradec Králové)

TALENT Tomáš Dianiška (autor, herec, režisér)

 ?? Pomezí na Poříčí David Radok. Na snímku ze včerejšího večera je v pražském divadelním prostoru FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Fotogaleri­i najdete na www.lidovky.cz
Pomezí na Poříčí David Radok. Na snímku ze včerejšího večera je v pražském divadelním prostoru FOTO MAFRA – DAN MATERNA Fotogaleri­i najdete na www.lidovky.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia