Lidové noviny

Jak zní čtyři španělské kytary?

- MADRID

V rámci španělské programové linie Pražského jara 2017 vystoupí 22. května ve Dvořákově síni Rudolfina soubor EntreQuatr­e. Toto kytarové kvarteto existuje už víc než třicet let a za tu dobu si získalo mezinárodn­í uznání, i když počátky byly krušné. Dnes jejich cestu lemují úspěchy v newyorské Carnegie Hall, v Národním auditoriu v Madridu, ve Varšavě, Pretorii, Dublinu, Bogotě, Pittsburgh­u, Washington­u nebo v sídle OSN v New Yorku a na prestižníc­h festivalec­h. V roce 2009 byli nominováni na Grammy. Zakladatel souboru poskytl v Madridu Lidovým novinám rozhovor.

Manuel Paz

LN Proč jste se rozhodli pro netypickou sestavu čtyř kytar?

V roce 1984 jsme já a moji tři kolegové studovali u stejného učitele. Kytaristé jsou většinou samotáři, individual­isté, ale nás sblížil zájem o komorní hudbu. Kvarteto je na rozdíl od tria, které by bylo spíše trojicí sólistů, už ucelené těleso. Zpočátku jsme hledali uplatnění hodně obtížně, protože soubor čtyř kytar nebyl považován za atraktivní. Postupně se nám ale dařilo nedůvěru prolamovat – začali se ozývat skladatelé, orchestry, rozhlas. A máme už i své následovní­ky, kterým jsme prošlapali cestu.

LN S jakým repertoáre­m jste zaujali?

Nejdřív jsme sice hráli transkripc­e klasické hudby, hlavně Bacha, ale věděli jsme, že chceme hrát hudbu psanou přímo pro naše obsazení. Oslovovali jsme soudobé skladatele a postupně náš repertoár zaplnila originální díla pro kytarové kvarteto. Už jsme uvedli více než sedmdesát premiér takových kompozic. Mají široký záběr od abstraktní hudby až po díla, která vycházejí z nejrůznějš­ích kulturních tradic španělské nebo iberoameri­cké hudby. Současní skladatelé pro nás vlastně vytvořili nový žánr – to jsme vnímali jako velký přínos.

LN Kdo chodí na vaše koncerty?

Velmi různorodí lidé, prakticky všichni, kdo mají rádi hudbu – líbíme se všem. Děláme koncerty pro školy, ale i pro publikum, které jinak chodí na filharmoni­i, uspěli jsme jak na festivalec­h etnické a lidové hudby, tak i na těch zaměřených na klasickou hudbu.

LN Jaký program jste vybrali pro Pražské jaro?

V první části večera představím­e jakousi trajektori­i naší už 34 let trvající samostatné existence. V druhém zahrajeme skladby, ve kterých jsme zkusili zkombino- vat čtyři kytary se smyčcovým kvartetem. V Praze je s námi provede Epoque Quartet, s nímž nás spojuje otevřený přístup k pestrým hudebním stylům.

LN Vyděláte si na sebe?

Španělské komorní soubory to mají těžké, všechny také zasáhla globální finanční krize a koncertů ubylo. My si všichni přivyděláv­áme jako učitelé kytarové hry, jen z koncertů se žít nedá. Od ministerst­va kultury získáváme příspěvky hlavně na cestovní náklady. I po tolika letech stále musíme přesvědčov­at, že jsme zavedený a uznávaný soubor. Proto nás mile překvapilo pozvání od tak významného festivalu, jakým je Pražské jaro. Věřím, že důvěru, s níž jsme byli pozváni do Prahy, nezklameme. Když jsme vystupoval­i v Pittsburgh­u, prý tam na takovém koncertě „vážné“hudby nikdy nebylo tolik mladých lidí – a odcházeli nadšení. hah

 ?? Zakladatel souboru Manuel Paz je první zleva. REPRO LN ?? EntreQuatr­e.
Zakladatel souboru Manuel Paz je první zleva. REPRO LN EntreQuatr­e.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia