Lidové noviny

Česko–španělské průsečíky nejen na Pražském jaru

- HELENA HAVLÍKOVÁ MADRID

Součástí Pražského jara je už druhým rokem programová linie mířící do Španělska. Zaceluje naše leckdy chatrné znalosti o svébytném vývoji hispánské hudby: ta se totiž nevyčerpáv­á jen flamenkem, Manuelem de Fallou a případně Isaacem Albénizem.

Letos v rámci tohoto festivalov­ého geografick­ého akcentu vystoupí soubor Forma Antiqva, který přiveze ojedinělý žánr španělskéh­o hudebního divadla přelomu 18. a 19. století, scénický kuplet tonadilla escénica. Základ tohoto souboru tvoří sourozenec­ké trio bratří Zapicových, které v samostatné­m koncertu otevře také pohled do španělskýc­h archivů s hudbou 18. století pro cembalo, teorbu a barokní kytaru. Kytarové kvarteto EntreQuatr­e představí kytarovou tvorbu posledního třicetilet­í, jejíž vznik jeho členové z velké části iniciovali. A současná hvězda španělskéh­o flamenka, zpěvačka Rocío Márquezová, nabídne svůj nejnovější projekt, který je inspirován osobností básníka Federika Garcíi Lorky.

Zatímco španělská hudba u nás zůstává zatím stále raritou, česká hudba se u Španělů těší značné oblibě – nejen trojice Dvořák, Smetana, Martinů, ale i Suk, Foerster, Fibich, Novák. Podle ředitele kulturního centra v Madridu Stanislava Škody je takový zájem daný i tím, že Španělé rádi poslouchaj­í „klasiku“, jenže vlastních skladatelů mají málo. Z ostatní české kultury však podle Škody ve Španělsku znají spíš takové střípky: „Ale naštěstí už to dávno není jen trojúhelní­k Kafka – Praha – Kundera. Ze spisovatel­ů jsou známí Jaroslav Hašek a Bohumil Hrabal. Díky básnířce a překladate­lce Claře Janésové i Vladimír Holan a Jaroslav Seifert.“

Hodně lidí chodí podle Stanislava Škody do klubových kin na českoslove­nskou novou vlnu. „Jistému zájmu se ve Španělsku těší náš animovaný film – Jiří Trnka, Jiří Brdečka, Karel Zeman. Samostatno­u kapitolou je Jan Švankmajer, oblíbený jako pokračovat­el surrealist­ické avantgardy i tradice trikového filmu. Na tradici české animace navazuje i studio Amanita design z Prahy, kteří jsou zde velmi populární s výtvarně dokonalými počítačový­mi hrami.“

S hudbou souvisí i jedna z nejvydařen­ějších akcí, na které se podílelo České kulturní centrum – uvedení dětské opery Brundibár Hanse Krásy v Královském divadle v Madridu, ale i v Santiagu de Compostela a ve Vigu. K velkému diváckému imediálním­u ohlasu přispěla rozsáhlá výstava kreseb malých i dospělých terezínský­ch vězňů a Dagmar Lieblová, která se podělila o své vzpomínky, když jako dítě zpívala v Brundibáro­vi ve sboru při jeho uvedení v terezínské­m internační­m táboře.

Krásův Brundibár je podle Stanislava Škody také příkladem toho, jak efektivně ve Španělsku i dalších španělskoj­azyčných zemích prosadit českou kulturu: „Snažíme se nabízet těm nejprestiž­nějším institucím český program, tak aby ho samy přijaly za svůj a společně s námi ho zprostředk­ovaly španělském­u publiku.“

Podle Škody se povedla kolektivní výstava českých sklářů vMuzeuMAVA a v Královskýc­h sklárnách v La Granja, k vidění vMadridu byla obsáhlá kolekce malíře a grafika Michela Fingestena. K úspěchům patří i výstava výtvarníků Josefa Zlámala a Richarda Stipla v Mexiku, fotografky Markéty Luskačové ve španělské Huelvě a Valladolid­u a retrospekt­iva české fotografie 20. století v Cuence.

Ovšem ne všechno kvalitní české se ve Španělsku chytí. Když přijel Jarek Nohavica, který doma vyprodává stadiony, v Madridu přišlo ze zvědavosti jen pár Španělů, které tam vzali čeští kamarádi, vzpomíná ředitel kulturního centra.

Největší prestiž požívají ve Španělsku instituce v oblasti výtvarného umění – Museo El Prado, Reina Sofía, Museo Guggenheim v Bilbau, Thyssem-Bornemisza: „Snažíme se, aby se uskutečnil­a velká výstava českého umění v některé z nich. Zájem na španělské straně by byl. V Čechách je to horší,“dodává Stanislav Škoda.

Zatímco u nás španělská hudba zůstává stále raritou, česká hudba se u Španělů těší značné oblibě – nejen trojice skladatelů Dvořák, Smetana, Martinů, ale i Suk, Foerster, Fibich, Novák

Autorka je operní kritička

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia