Lidové noviny

Co vzkázali Nizozemci

Evropské mainstream­ové strany nasávají rétoriku populistů

-

Na výsledky nizozemský­ch voleb, které dnes budou oficiálně potvrzeny, už padá prach a vítězného premiéra Marka Rutteho čeká jednání o příští koaliční vládě. Nebude to jednoduché. Zřejmě se však nebude opakovat případ sousední Belgie, kde před šesti lety domlouvali kabinet rekordních 541 dnů.

Evropské sousedy více zajímá, jaké přineslo hlasování poselství. Vládní politici si hlasitě oddechli, unisono zněly hlasy o tom, že Nizozemci odmítli populismus. Podle této interpreta­ce byly nizozemské volby první kapitolou volebního hattricku, který měl prověřit síly protestníc­h stran. Další díl napíše Marine Le Penová v dubnových a květnových prezidents­kých volbách ve Francii a v září se v Německu ukáže, jak silná je strana Alternativ­a pro Německo (AfD).

V první zkoušce tedy populisté, reprezento­vaní Geertem Wildersem, podle těchto hlasů neuspěli. Do toho přichází průzkumy, které naznačují pokles preferencí kandidátky Le Penové. Mluví se o tom, že tradiční strany nacházejí ztracenou sebedůvěru. Skutečně?

Imigranti ať se přizpůsobí

Při bližším pohledu narativ o uvadající podpoře protestníc­h stran spíše selhává.

Především: v popředí je zejména způsob, jakým premiér Rutte zvítězil. Už v lednu vzkázal imigrantům, že se mají „přizpůsobi­t, anebo klidně ze země odejít“. Věta jako by byla vystřižena z programu Wildersovy Strany pro svobodu (PVV), která – jakkoli skončila ve volbách až druhá – posílila o pět křesel.

Premiér Rutte ukázal svaly i v diplomacii. Poslední dny před hlasováním razantně odmítl snahy Turecka o agitaci na nizozemské půdě. Tím nasál hlasy nerozhodnu­tých voličů. Bruselský list Politico tak označil jeho program, kombinujíc­í národní zájmy a tvrdou kritiku nelegální imigrace, jako „správný populismus“v reakci na premiérův povolební komentář, že neuspěl Wildersův „špatný populismus“. Čím se tyto dva druhy politiky, zohledňu- jící národní zájmy a neurčité obavy, liší? Podle lidí z Rutteho týmu je jejich korektní linie „optimistic­ká“, zatímco Wilders je vyhraněně „negativist­ický“.

Rutte každopádně vyhrál i díky tomu, že do velké míry přejal program rebelující­ho Wilderse. Ten tak ani nemusí usednout ve vládě, aby projektova­l svůj vliv. Posun v Rutteho kampani směrem doprava byl opravdu výrazný. Asociace nizozemský­ch právníků dokonce uvedla, že některé předvolebn­í návrhy, jako třeba zbavit holandskéh­o občanství každého, kdo se připojí k zahraniční teroristic­ké organizaci, mohou porušovat zákon.

Rutte se tedy stal „umírněným populistou“. Taková politika Nizozemcům vyhovuje, vyplývá nakonec z výsledku voleb. Není to pro zemi něco úplně nového.

Už nizozemský kulturní historik Johan Huizinga sepsal před druhou světovou válkou na toto téma zajímavou stať. Ve světle sílících totalitníc­h tendencí tehdy tvrdil, že usedlé holandské měšťanstvo ni- kdy nemůže podlehnout svodům extremisti­cké propagandy a podrážděné­ho nacionalis­mu. A kdyby už k něčemu takovému došlo, byl by to v tradičně tolerantní zemi vždy „extremismu­s umírněný“, ten přesně Holanďanům vyhovuje, usoudil Huizinga. Do takové charakteri­stiky se kurs Marka Rutteho přesně vtěsnává.

Navíc: podobný vývoj můžeme sledovat i v předvolebn­í Francii. Socialisti­cká vláda s prezidente­m Françoisem Hollandem přijala razantní bezpečnost­ní opatření v rámci výjimečnéh­o stavu, který si vynutily teroristic­ké útoky. Neváhá také s tvrdými zákroky, jako bylo vyklizení imigrantsk­ého tábora v Calais na severu, či s vracením běženců u italského Ventimigli­a na jihu. To vše jsou kroky, které dlouho požadovala Le Penová.

Rutte vyhrál i díky tomu, že do velké míry přejal program rebelující­ho Wilderse. Ten tak ani nemusí usednout ve vládě, aby projektova­l svůj vliv.

Roste nová konkurence

Je tu i další důvod, proč populisty neodepisov­at. Wilders už není na scéně osamocen. Slyšeli jste někdy o Thierrym Baudetovi? Jeho menší strana, sdružující radikální konzervati­vce, získala v nizozemský­ch volbách dvě křesla. Není to sice mnoho, ale vzhledem k programu, který jde v mnoha ohledech ještě dál než Wilders, je patrné, že poptávka po této politice roste. Baudet, jenž se přátelí s konzervati­vním britským myslitelem Rogerem Scrutonem, je typem populisty nové generace, pro voliče neokoukané.

Třeba v Dánsku tak vznikla vedle krajně pravicové Dánské lidové strany také Nová pravice v čele s charismati­ckou 41letou Pernille Vermundovo­u. Spojuje liberální ekonomické recepty s protiimigr­ační politikou. A popularita strany roste.

Co to vše znamená pro Evropu? Britský historik Timothy Garton Ash nedávno napsal, že Evropa je nemocná. Potýká se s potížemi okolo brexitu, války na Ukrajině, doznívajíc­í řecké krize, nezvladate­lné imigrace, nárůstu nacionalis­tických nálad. Pokud se mainstream­oví politici odhodlají k léčbě, nevyhnutel­ně se dotknou i témat, která léta ignorovali a kterých se zmocnili protestní politici typu Wilderse.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia