Lidové noviny

Tah Ivankou

-

Protokolár­ní zvyklosti bývají někdy důležitějš­í než to, co si státníci mezi sebou řeknou. Typickým příkladem bylo v závěru minulého týdne setkání nejmocnějš­ího muže planety, amerického prezidenta Donalda Trumpa, s nejmocnějš­í ženou na zeměkouli, kterou se podle různých žebříčků opakovaně stala německá kancléřka Angela Merkelová. Očekávat, že on pochválí Německo za příkladnou migrační politiku, zatímco ona vyzdvihne, že její hostitel přinesl do politiky svěží vítr, by byla čirá bláznivost. Na řadu tak přišla gesta.

O (ne)potřesení rukou už v LN psal kolega Zbyněk Petráček. Možná ještě zajímavějš­í byla Trumpova taktika, kterou bychom v šachové terminolog­ii mohli popsat jako „tah Ivankou“. Merkelová s sebou do Bílého domu přivedla těžké byznysové váhy, mimo jiné šéfy Siemensu a BMW. Taktika byla jasná – ukázat Trumpovi manažery firem, jejichž jméno má v USA dobrý zvuk. A jak na to šel hostitel? Po pravici Merkelové, místo tradičně vyhrazené nejbližší osobě, posadil americký prezident svou dceru Ivanku Trumpovou. Perfektně nalíčenou mladou dámu, jejíž podnikání se omezuje na e-shop s módou a která ani v Bílém domě nemá žádnou oficiální funkci. V Evropě by to asi vyvolalo menší protokolár­ní skandál. Ne tak v trumpovské Americe, která si začíná zvykat na tak trochu jinou politiku. Jako by tím „The Donald“dával najevo, že všechny cesty k němu vedou přes Ivanku. Totéž ostatně provedl i kanadskému premiérovi Justinu Trudeauovi. K němu pro změnu posadil Ivanku na levici.

Nejzajímav­ější na nasazení první dcery je ovšem fakt, že funguje. Kancléřka zpočátku nasadila své obvyklé gesto nelibosti – svěšené koutky. Pak ji ale reportéři zachytili, jak si s Ivankou něco špitá a obě se hihňají jak dvě puberťačky. Co si říkaly, nevíme. Dost možná Ivanka oprášila své základy němčiny, kterými se chlubí. Chytil se i Trudeau. Zatímco během únorové schůzky ani on nevěřil, že má po jeho boku sedět Ivanka, minulý týden se s ní sešel na premiéře jistého muzikálu na Broadwayi.

Pro Miloše Zemana, který se do Bílého domu chystá zhruba za měsíc, je tah Ivankou velká výzva plná otazníků. Posadí ji Donald Trump k jednacímu stolu? A kam? A neměl by Zeman vytáhnout pro změnu svou první dceru Kačenku, po které se slehla zem, a vzít si ji s sebou do Bílého domu? Možná by si s Ivankou porozuměly a třeba by první dcera amerického lidu vzala Češku studující v Londýně na nějaký ten výlet po washington­ských buticích.

Bývalý vrchní protokolář Jindřich Forejt by asi protočil panenky. Ano, tahat rodinu do Bílého domu je protokolár­ně i politicky úplně mimo. Ale dost možná je nasazení prvních dcer realističt­ější taktika než doufat, že plné letadlo ministrů a poradců zajistí v Americe Česku nějakou protekci.

Pro Zemana je tah Ivankou velká výzva plná otazníků. Posadí ji Trump k jednacímu stolu? A kam? A neměl by Zeman vytáhnout pro změnu svou první dceru Kačenku, po které se slehla zem, a vzít si ji s sebou do Bílého domu?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia