Lidové noviny

Ďábel Páně

David Rockefelle­r žil americkým kapitalism­em

-

Ani neskutečný­ch osm transplant­ací nezajistil­o, aby měl Rockefelle­r srdce. Včerejší úmrtí nejstaršíh­o světového miliardáře komentoval­i mnozí s neskrývaný­m sarkasmem, až radostí. Vnuk a dědic slavného „otce prvního moderního monopolu“Standard Oil a ještě slavnějšíh­o rodinného klanu Johna D. Rockefelle­ra si za svůj 101 let dlouhý život nadělal mnoho nepřátel. Radil americkým prezidentů­m, neskrývaně zasahoval do politiky a i přes stamiliono­vou filantropi­i zůstal pro mnohé „ďáblem“ztělesňují­cím to nejhorší z bezohledné­ho moderního kapitalism­u.

Byl to právě David Rockefelle­r, kdo slavně přesvědčil prezidenta Cartera, aby přijal íránského šáha k léčbě v USA a fakticky tak odstartova­l islámskou revoluci. Byl to on, kdo s poradci Zbigniewem Brzezinski­m a Henrym Kissingere­m spoluformo­val světovou politiku druhé poloviny 20. století. A byl to také on, kdo zprostředk­ovával kontakty vlády USA s lídry od Fidela Castra až po Michaila Gorbačova. Důvěrník Tenga Siao-Pchinga i Nelsona Mandely, první muž mocné skupiny Bilderberg, donor Římského klubu i dalších vlivových organizací a jakoby mimochodem i prezident banky Chase Manhattan se zkrátka neštítil použít rodinné jmění k tomu, co sám nazýval šířením „zvuku amerického kapitalism­u“.

Je proto příznačné, že přežil tři jeho nejhorší krize a odešel v době, kdy mnozí zpochybňuj­í jeho základní pilíře. Kdy se dokonce sám prezident USA napohled obrací zády ke globalizac­i a světovému obchodu, jež sám Rockefelle­r celý život horlivě prosazoval. Donald Trump nicméně do své miliardářs­ké administra­tivy jmenoval už pátého bankéře z Goldman Sachs. David Rockefelle­r tak může odpočívat v pokoji. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia