Lidové noviny

Rychlovlak­y je lepší zkusit, než o nich jen číst

- MICHAL PAVEL

Komentář pana Tomáše Hlaváče Sexy vysokorych­lostní tratě (LN 8. 3.) byl otištěn na výrazném místě, a zaslouží si tedy reakci. Jsem sice „od fochu“, ovšem ne jako plánovač tratí, nýbrž coby výzkumník výrobní firmy v oboru, takže tuto oblast docela sleduji, ale zejména po technické stránce. Takže se nebudu vyjadřovat k finančním otázkám, které jsou sice v ohnisku zájmu pana Hlaváče, ale evidentně nejsou podepřeny patřičnými argumenty. Přesněji, mnohé použité argumenty dosti kulhají.

Za prvé, koridory na 160 km/h již máme, nicméně jsou vedeny z historický­ch důvodů ne zrovna optimálním způsobem, protože zhusta sledují vedení tratí ještě z dob Rakouska-Uherska. Tudíž často vedou kolem toků řek a údolími, aby se stavěly opravdu levně a nelze na nich jet vždy maximální traťovou rychlostí. Tím pádem, pokud bychom měli vyhovět návrhům pana Hlaváče, levné koridory již nepostavím­e, protože trasy pro ně jsou již obsazeny. Ani bychom tím nic nezískali, protože díky jejich velké délce a nemožnosti zvýšit rychlost vlivem oblouků s malým poloměrem, nelze na nich ani zrychlit. Tedy žádná časová úspora. Pokud opravdu chceme zkrátit dobu transportu mezi metropolem­i a hlavními aglomerace­mi, stejně musíme stavět přímější tratě. A cenový rozdíl mezi budováním takové koridorové tratě na 160 km/h a vysokorych­lostní tratě na řekněme 300 km/h je opravdu malý.

Dále uvádí, že trať Praha–Brno by mělo ročně využít 19 000 cestujícíc­h. Tedy od finančníka bych očekával, že si udělá alespoň drobný kontrolní výpočet. Vždyť to je do očí bijící nesmysl, který jistě ministerst­vo nikam nenapsalo. Jednoduchý odhad při kapacitě vlaku 400 cestujícíc­h, průměrné obsazenost­i 65 procent a velmi konzervati­vním čísle šest párů vlaků za den vede ke zcela jiným číslům, tj. minimálně 3000 cestujícíc­h denně, 21 000 týdně a 1,1 milionu cestujícíc­h ročně. Na této jediné trati, která pak bude sloužit dalších nejméně 100 let. A myslím, že to nejsou nereálné počty, když se podíváme, kolik autobusů a vlaků jezdí denně mezi oběma městy.

Nakonec se již jen zmíním o Rakousku. Finančník Hlaváč zapomněl zmínit, že uvádí momentální situaci v Rakousku, které opravdu na špici ve vyso- korychlost­ní dopravě v Evropě není. Ale něco s tím dělá a v příštích několika letech bude mít stovky kilometrů tratí s rychlostmi 200–230 km/h. Kdežto my se bavíme o české perspektiv­ě pro roky 2030 a mnohem déle, tedy prakticky o jednu generaci později.

Doporučuji pisateli tohoto názoru, aby tolik nestudoval zahraniční weby a někdy zajel do Francie, Itálie, Belgie či alespoň do Německa. Tam se může hravě svézt vlaky jedoucími většinu trasy rychlostmi 250–300 km/h. Jezdí jich tam dost, nemusí ve stanici čekat dlouho – běžná perioda je jedna hodina, na vytížených tratích, jako je třeba mezi Milánem a Římem nebo Bruselem a Paříží, jezdí soupravy více různých dopravců mnohem častěji. Ovšem pokud se do nich vejde, bývají docela plné...

Chceme-li zkrátit cestu mezi metropolem­i a hlavními aglomerace­mi, musíme stavět přímější tratě. A cenový rozdíl mezi budováním koridorové tratě na 160 km/h a vysokorych­lostní tratě na 300 km/h je opravdu malý.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia