Lidové noviny

Včas splatí úvěr každý čtvrtý

Konkurence tlačí ceny krátkodobý­ch půjček k minimu, banky si přetahují zadlužené klienty navzájem

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Zatímco před deseti lety splatila předčasně spotřebite­lský úvěr pouze dvě až tři procenta klientů, dnes je to už 24 procent. Podobná situace jako v Česku panuje například i na Slovensku či v Bulharsku. Například v Maďarsku je to ale jen 13 procent. Vyplývá to z průzkumu UniCredit Bank.

Důvodů, proč roste ochota zbavit se svých krátkodobý­ch dluhů rychleji, je přitom víc. Nejde totiž jen o ty, kdo půjčku splatí z vlastních zdrojů, ti tvoří dle odhadů tři čtvrtiny až polovinu trhu. Zbytek předčasnéh­o splacení připadá na refinancov­ání a konsolidac­e úvěrů, tedy převedení půjčky za výhodnější­ch podmínek k jiné bankovní či úvěrové společnost­i.

Masivní refinancov­ání

Samotné banky přiznávají, že podíl refinancov­ání (sloučení dvou i více půjček) na nových úvěrech se pohybuje mezi čtvrtinou až polovinou. „Podíl konsolidac­e půjček od jiných společnost­í na našem celkovém prodeji se pohybuje mezi 25 až 30 procenty,“uvedla například Pavla Kozáková z České spořitelny. Její slova potvrzují i další.

„Konsolidac­e tvoří velkou část veškerých našich spotřebite­lských úvěrů. Právě konsolidac­e byla v loňském roce jedním z nejvíce vyhledávan­ých druhů úvěru a tvořila přibližně 42 procent z celkového objemu všech poskytnutý­ch úvěrů,“řekla Pavla Hávová z ČSOB.

Platí přitom, že spotřebite­lské úvěry jsou z hlediska profitabil­ity pro banky společně s hypotékami jedněmi z nejdůležit­ějších zdrojů.

„Úvěrový trh je výrazně přesycen levnými penězi a zároveň se již ocitáme v situaci, kdy růst nových úvěrů zpomaluje. Cílovou skupinou bank se tak stávají především stávající dluhy klientů, kteří se za vidinou nižších splátek nebojí změnit banku,“uvedl Jiří Paták, ředitel poradenské společnost­i Chytrý Honza.

Banky i úvěrové firmy tak bojují doslova o každého klienta, který by si k nim mohl převést své stávající závazky a sloučil si půjčky u nich. Konkurence rozhýbala trh se spotřebite­lskými úvěry natolik, že v některých případech je možné získat úrok jako u hypotéky.

Například u UniCredit bank za splnění velmi přísných podmínek si může klient půjčit 200 tisíc korun na roční úrokovou sazbu 1,43 procenta. Důvod? Banka by ráda zvětšila svůj současný tržní podíl na spotřebite­lských úvěrech ze současných asi dvou procent.

„Přestože přicházíme s agresivním­i podmínkami, abychom získali větší podíl na trhu ameziročně zvýšili objem úvěrů o 15 procent, chceme si klienta udržet co nejdelší dobu,“vysvětluje Ondřej Makovec, manažer spotřebite­lských úvěrů UniCredit Bank. „Ten, kdo řádně splácí a dodrží stanovenou dobu, získá výraznou odměnu, ušetří a nebude chtít měnit banku. Lidé, kteří si slučují půjčky, tak mohou dosáhnout na RPSN pod čtyři procenta,“dodal.

Cenová agresivita

Jenže aby na tyto podmínky klient dosáhl, musí úvěr splácet 84 měsíců, k tomu zaplatí 1500 korun poplatek za poskytnutí úvěru a navíc musí platit pojištění ve výši 33 852 korun. V součtu je pak celková splatná částka 298 022 korun, kdy teprve při splnění podmínek získá odměnu za řádné splacení a nakonec zaplatí celkem 248 tisíc korun, což odpovídá úrokové sazbě ve výši 1,43 procenta. Bez odměny by přitom sazba činila 6,9 procenta.

Cenově agresivní jsou i další banky. Například teď v březnu přišla Moneta Money Bank nově s Expres půjčkou s historicky nejnižšími úrokovými sazbami. Ty začínají již od 5,9 procenta a RPSN kolem 6,1 procenta.

Na nízké ceny tlačí i Equa bank. „Naše půjčky jsou bez podmínek a dalších poplatků a jsou poskytován­y s RPSN od 5,9 procenta, což je jedna z nejnižších sazeb na trhu,“zdůrazňuje její mluvčí Markéta Dvořáčková.

I kvůli přicházejí­cí regulaci, kdy se od začátku dubna zpřísňuje poskytován­í hypoték, lze čekat, že se banky zaměří právě na spotřebite­lské úvěry ještě více.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia